5 tips för att komma i julstämmning

Helt plötsligt blev det december och julen står runt hörnet, men för många kan allt som hör till jul och julstämning fortfarande kännas långt bort. Umeåguiden har därför listat fem juliga tips för att komma in i den rätta sinnesstämningen inför årets mysigaste månad. Men kom ihåg – det är inte hela världen om knäcken bränns vid och hemmet förblir ostädat. Julen är en tid för kärlek, omtanke, familj och vänner – inte dina prestationer!

Julplanera
För att slippa den värsta julstressen som ofta tar död på julstämningen är vårt första tips att planera. Planera allt ifrån julklappar, glöggmingel och julmat så fort som möjligt. Sätt dig ned med en kopp varm choklad, slå på lite julmusik och starta planeringen. Allt blir så mycket roligare när man gör det till en grej!

Julmarknader
Finns det något mysigare än en riktigt stor julmarknad? Strosa runt bland snötäckta träd, med en kopp glögg i handen och en vän under armen. Sug in den juliga atmosfären på exempelvis Västerbottens Museums julmarknad den 4-5/12 december eller Pilgatans julmarknad den 11 december. Passa på att köpa en julklapp till någon du tycker om eller något fint julpynt att dekorera hemmet med.

Julmusik
Julmusik kan vara en riktig vattendelare, men som med all säkerhet frambringar julstämning för många. Vissa älskar klassiker såsom ”Last Christmas” eller ”Mer jul”, medan andra bara vill kräkas av tanken på dem. Oavsett vad, finns det jullåtar som passar just dig och din julstämning. Slå exempelvis på Sia’s julalbum ”Everyday is christmas” från 2017. Annorlunda, vackert och poppigt!

Julfilmer
En klassisk julfilm är alltid ett säkert kort för att komma in i julstämning, men våga även testa någon av Netflix lite nyare filmer och serier på temat. Vi rekommenderar ”Hard Love” och ”Hjem till jul”. Tänd ljus, duka upp pepparkakor och njut av några lättsamma timmar framför teven. Här utlovas julstämning i högsta grad!

Julsmaker
Smak och doft kan frambringa både bra och dåliga minnen, men juliga dofter och smaker som saffran, pepparkakskrydda och glögg kan återskapa en harmoni som heter duga. Vårt sista tips är därför att baka ett gäng saftiga lussebullar eller koka en laddning hemgjord glögg för att komma in i den rätta julstämningen på nolltid.

Bild: PIXABAY
Text: AMELIE NÄSLUND

Mer innehåll från Umeåguiden

Äldreboenden öppnar igen

Sedan april har det varit stängt på landets äldreboenden. På grund av pandemin tog man...

Maxida Märak

Genom åren har hon skapat mängder av rubriker runt om på landets nyhetsredaktioner och det...