Aktiviteter för familjen

Vi lever i en tid med mycket osäkerhet kring hur man ska bete sig och hur man ska tänka. På grund av pandemin tas det fram nya riktlinjer och det går fort. Från en dag till en annan kan situationen förändras. Vi på Umeåguiden vill ändå tipsa er familjer om lite olika aktiviteter ni kan göra under vinterlovet, men håll koll på Folkhälsomyndigheten och deras restriktioner. När tidningen kommer ut vet vi att restriktionerna säger att man ska undvika onödiga resor, även inom sitt län. Det viktigaste av allt är att respektera detta, hålla avstånd och tänk på våra medmänniskor. Njut av julledigheten och ta hand om varandra.

Hazeland

Hazeland i Holmsund är ett stort nöjescenter med massor av olika aktiviteter för familjen. Ett plus är att många av aktiviteterna är utomhus = bra i dessa tider. De kommer att ha öppet som vanligt men anpassar sig efter restriktionerna och är extra noga med hygien. Varför inte ta med familjen och kör utomhuspaintball? För de med barn under 8 år så har de barnvänlig paintboll med fjäderdrivna shotguns som kräver mantelrörelse mellan skotten. Utgångshastigheten är lägre och gör inte ont.

https://www.hazeland.se

Gör egen porslinsdeg:

Det här är ett tips från Instagramkontot @ekotipset som passar barnen lika bra som föräldrarna: gör egen salt porslinsdeg. Det här är ett recept på en trolldeg med extra mycket salt som gör det lättare att bygga på höjden och göra egna skulpturer utan att degen faller ihop. När degen varit i ugnen blir den nästan som porslin. Ett hett och enkelt tips är att skapa egen juldekoration på det här viset.

DU BEHÖVER:

 • Vetemjöl 3 dl
 • Salt 3 dl
 • Kokhett vatten, ca 1,5 dl

GÖR SÅ HÄR:

 1. Blanda alla ingredienser och arbeta degen till en smidig deg
 2. Gör konstverken – om du gör tjocka figurer är ett tips att göra ett hål under figuren
 3. Släta ut rynkor/ojämnheter med vatten
 4. In i ugnen på 100 grader i 3-6 timmar beroende på storlek
 5. Måla figurerna och låt torka!
 6. Klart, njut av konstverken!

Skicka en digital video-hälsning

I dessa tider när familjer inte kan träffas på det vanliga viset kan ni tillsammans med barnen spela in en video och skicka till någon som behöver det. Lär in en valfri dans, sjung en sång tillsammans eller berätta något kul.

Grilla korv!

Det finns många fina grillplatser runt om i länet. Packa en härlig matsäck med varm choklad, korv och lite fikabröd och ge ur ut på tur. Glöm inte sittunderlag och varma kläder. Beroende på vädret (hoppas det kommer snö snart!) så ta med stjärtlapp och pulkor, på många platser finns det backar där barnen kan åka. Obs, på många ställen delas det ut ved, men för att vara på den säkra sidan ta med egen ved.

Här kommer tre tips med fina grillmöjligheter:

 1. Hamptjärnsstugan: En mysig stuga nord-väst om I20. Utsikten här är fantastisk och det finns en grym pulkbacke om vädret tillåter. Det finns ett flertal grillplatser och fina skidspår.
 2. Strömbäck-Kont: Fint naturreservat vid havet med flera vandringsleder och fina rastplatser. Går att uppleva året om. Fina grillplatser och extra roligt för barnen (och föräldrarna) att njuta av utsikten upp på klipporna vid havet.
 3. Nydalasjön: Ett bra friluftsområde i Umeå som erbjuder det mesta. En fin äventyrslekplats, många grillplatser runt sjön och härlig natur. Många besöker även Nydala för att spana efter norrsken under den mörka tiden av året.

Lycksele

Ta en dagsutflykt (Om FHM tillåter det) – var ute och håll avstånden. Lycksele bjuder på massa härliga vinteraktiviteter som passar de flesta. När isen har lagt sig öppnar Arena älven – en mötesplats där ”outdoor” står i fokus. Här kan du åka skidor, skridskor, köra snöskoter och grilla.

Ridtur på islandshäst

På Grönåkers farm en timme utanför Umeå kan man rida islandshäst. Man kan boka olika turer som är anpassade efter om man är nybörjare eller har ridit tidigare. Passar perfekt för barnfamiljen, det är en naturupplevelse som är corona-säkert då turerna sker utomhus och i små grupper. Passa på att upplev fantastiska miljöer från ryggen på en islandshäst.

https://gronaker.webnode.se

Bio-mys hemma

Det här är en perfekt aktivitet en dag med tråkigt väder. Duka upp med popcorn, något gott att dricka och se en härlig film. Dra för gardinerna så det blir mörkt och sätt på dig sköna kläder.

Megazone

Ta med familjen på ett corona-säkert äventyr. På Megazone torkar de dagligen ytorna med desinfektionsmedel för att hindra smitta. De använder SafetySpray, vilket är ett godkänt medel som dödar virus och bakterier som kommer i kontakt med behandlade ytor. Här förenas nöje med rörelse och det finns något för alla. Guiden är sugna på att testa ”Prison Island” – under två timmar vistas man i 28 olika celler med olika utmaningar!

https://megazone.se

Gör islyktor

När vi förhoppningsvis får snö och minusgrader är det kul att göra egna lyktor av vatten. Förra året använde jag och min dotter oss av ”brödformer” som vi fyllde med vatten. För att göra de extra fina la vi i lite rönnbär och grankvistar. Dekorera även runt lyktorna med lite granris.

Spela spel!

Det här är roligt för barn och vuxna. I det här numret tipsar vi om massor av nya, fartfyllda spel för familjen. Om du inte vill köpa nya spel så kan du söka på exempelvis Marketplace på Facebook. Där säljs det dagligen spel till ett billigt pris.

Vandra med barnen

Ta med familjen till rampen ut till fågeltornet i Villanäs. Det är en lättillgänglig vandring som går genom härlig skog och över strandängar. Från tornet har man sedan bra blick över öar i Österfjärden. Här kan man också med enkelhet ta med barnvagnen för de mindre barnen.

Bygg en koja!

Jag vet inte vad det är men barn gillar att bygga kojor? Det är enkelt (kan bli lite stökigt) men uppskattat. Ett tips är att ha något mjukt i botten av kojan så man sedan kan ligga där och läsa en bok eller spela ett spel på paddan.

Baka!

Perfekt aktivitet som de allra minsta kan vara med på, även om de troligen mest äter degen/smeten. Här kan man antingen göra något enkelt, som chokladbollar eller satsa på ett större bak. Varför inte göra en tårta som man sedan kan dekorera tillsammans?

Åka skridskor!

Tavelsjö brukar anordna så man kan åka långfärdsskridskor där. Om man inte vill åka på naturisen så brukar det finnas fina skridskobanor runt om i Umeå, på skolor och liknande.

Åk skidor/pulka

Kolla med skidbackarna vilka restriktioner som gäller, men tips är att åka iväg till en skidbacke och ha en trevlig dag där. Ta med fika, korv och varm choklad. Om barnen inte vill åka utför brukar det finnas bra pulkabackar. Nalovardo i Sorsele och Bubergsgården i Vindeln är två tips.

AMANDA DAREHED

Mer innehåll från Umeåguiden

Köpte övergiven stuga

Mathilda och Mattias tillbringade mycket tid i Sörmjöle när de hittade en övergiven sommarstuga. De...

Hur kastar du dina kläder?

SÄLJER DU DINA OANVÄNDA KLÄDER eller kastar du dem direkt i soporna? Ditt val är...