Amanda tipsar: december

Julen är här… Några av er kanske har börjat pynta där hemma, eller väntar ni till dagarna innan julafton? Jag själv har plockat fram adventsljusstakar, fixat min dotters julkalender och granen ska snart på plats. Nu är det väl ändå okej att pumpa ut massa julmusik och se på julfilmer? Det gör i alla fall jag. Här kommer ett gäng tips att vila ögonen och öronen på i dessa tider.

JULMUSIK

All kärlek åt Tommy Körberg och Carola men här kommer några favoriter som kanske inte listas som klassiska jullåtar men som förtjänar en plats på din jullista på Spotify!

  1. Bubbles – X-mas time. Ni som är födda på 90-talet kommer säkert ihåg den här låten av Bubbles. Bubbles var en grupp från Göteborg och bestod av fem tjejer. X-mas time släpptes 2000 och är en riktigt feel-good jullåt. Den får mig att minnas jularna från min uppväxt.
  2. White Winter Hymnal – Fleet Foxes. Så fantastiskt fin och stämningsfull låt. Inte egentligen en ”riktig” jullåt då den släpptes sommaren 2008 men har blivit en.
  3. Christmas lights – Coldplay. Den här låten ger mig hjärtsnörp. Melodin, Chris Martins röst och det fina pianospelandet. En jullåt som smyger sig på och gör att man vill höja volymen.
  4. A Snowflake Fell (And It Felt Like a Kiss) – Glasvegas. När jag började lyssna på Glasvegas för många år sedan trodde jag att de sjöng på ryska. När jag sedan flyttade till Skottland och förstod att det är så skotska låter blev det mer tydligt hur härligt det är att Glasvegas sjunger på dialekt.
  5. Someday at christmas – Weeping willows. Sångaren Magnus Carlsons röst gör den här låten till något extra, även om den gjorts i många och bra versioner tidigare.

ATT TITTA PÅ

Hjem till jul (säsong 2 kommer på Netflix i december)

Förra året kom första säsongen av den norska feel-god, mysiga, juliga serien Hjem till jul. Första säsongen handlade om singeltjejen Johanna som blev pressad av sin familj att hitta en partner så hon tog sig an utmaningen att hitta en pojkvän innan julafton. Nu kommer alltså säsong två och det ser jag framemot, jag har väntat i ett år på att få veta vad som egentligen hände i sista avsnittet då vi lämnades med en riktig cliffhanger.

MUSIKHJÄLPEN 2020 (14-20 december)

Det finns ingen julfilm eller jullåt som ger mig så mycket julkänsla som Musikhjälpen. Det här är en stark tradition som är så rolig att titta/lyssna på OCH viktig. Vanligtvis får man ta del av alla former av julstämning, luciatåg och julbak. I år blir det speciellt, på grund av de rådande omständigheterna har man fått ”flytta in” och inte ha ett publikt arrangemang – som MH alltid varit. Glasburen kommer att placeras på ett ”coronasäkert” ställe i Stockholm (istället för Norrköping som tidigare planerat) vilket skapar utmaningar för alla som jobbar med produktionen. Jag ser framemot, att i dessa tider, sitta bänkad framför tv:n och insupa all kärlek, gemenskap och goda initiativ för en bra sak. I år är temat ”Ingen människa ska lämnas utan vård”. På P3 och SVT/SVT Play. Programleder gör radioveteranen Farah Abadi, artisten Felix Sandman och f.d. Umebon Brita Zackari.

ORCA (Viaplay)

Josefin Bornebusch nya film ”Orca” visas just nu på streamingtjänsten Viaplay.

Filmen är stjärntät och skådespelar gör bland annat Johan Rheborg, Alba August och Vera Vitali. Filmen handlar om social distansering, vilket är mer aktuellt än någonsin och berör frågor som kärlek, intimitet och hur vi hanterar svåra och stora frågor när vi tvingas leva isolerade och hålla kontakter digitalt. Det här är inte en ”feel-good”-rulle men det får en att tänka till. Vi får följa elva personer som på något vis är sammanflätade med varandra och jag tycker alla bör se den. Den är fin, hemsk, verklighetstrogen, jobbig, rolig och viktig.

PODDTIPS:

En underbar pod: med Clara Lidström och Erica Dahlgren. Fantastiskt fin podd som jag gärna lyssnar på när jag vill höra två vettiga brudar prata om vettiga saker. Clara, eller Underbaraclaras och Erica Dahlgren (min ”mentor” när jag började på Sveriges Radio) gör underhållande, mysiga och smarta avsnitt om det mesta. Lyssna på det senaste avsnittet ”När Clara kommer till paradiset”. De besöker en loppis och tipsar om loppade julklappar.

P3 Dystopia:
En podd som produceras på P3 i Umeå tillsammans med Tredje statsmakten. En podd om vad som händer när det värsta inträffar. Det här kan kännas mörkt i dessa tider men det är otroligt välgjort, snyggt och intressant. Ibland vill man bara dra täcket över huvudet och glömma vad man just hört, men man kan inte sluta lyssna. Genom att driva de stora problemen; exempelvis matbrist, statskupper och överbefolkning, till sin spets försöker podden visa hur våra handlingar idag kan påverka framtiden.

AMANDA DAREHED 

Mer innehåll från Umeåguiden

Nordmaling – ett paradis för fiske & friluftsliv

Gå på en historisk jakt, utforska grottor, vandra i unika naturmiljöer eller testa fiskelyckan i...

Aktiviteter för familjen

Vi lever i en tid med mycket osäkerhet kring hur man ska bete sig och...