Anja följde sin dröm

Efter 20 år inom förskola var det dags för Anja Bergqvist att säga upp sig. Hon längtade efter att få styra över sitt liv och spendera mer tid hemmavid. Under brinnande pandemi har hon nu tagit klivet på riktigt och följt sin dröm. Det blev företaget Himme.

Bilen rullar in på en uppfart i Degernäs utanför Umeå. Snön täcker den stora gården som rymmer ett stort trähus och ladugården som står stadigt och lyser rött i vårsolens värmande strålar. Här bor Anja Bergqvist med sin sambo sedan fem år tillbaka.

– Jag har alltid hållit på med odling, sedan jag var ett litet barn, men sedan kom livet emellan och jag bodde i lägenhet.

I Degernäs har hon fått upplopp för den stora odlingslängtan hon burit på hela sitt liv. Hennes händiga sambo har byggt stora pallkragar som rymmer det mesta. Hon pysslar även med täckodling. Anjas husgud har under åren varit författaren Sara Bäckman, hon har läst och inspirerats av allt Bäckman skrivit.

– Det var också en av anledningarna till varför jag ville vara hemma mer, jag ville kunna hålla på med mina odlingar, berättar Anja medan hon tar en sipp av kaffet i Mumin-muggen.

”Jag känner mig fri för första gången på länge”

Anja har de senaste 20 åren jobbat inom förskolan. Efter semestern 2018 bestämde hon sig för att säga upp sig. Beslutet gjorde att hon kände sig fri för första gången på länge.

– Jag hade länge känt att det var dags, men själva beslutet tog flera år. Jag kände att jag aldrig var hemma och jag är ju en riktig hemmamänniska egentligen, berättar hon.

STORSLAGNA PLANER FÖR HIMME

Namnet Himme betyder Hemma och kommer från hennes pappas föräldrahem i Vilhelmina. Jag frågar Anja vad hemma egentligen betyder för henne.

– Det är att man får göra vad man vill med sin tid, att man får skapa utifrån egna förutsättningar och uttrycka den man är, svarar hon med en glädje i blicken.
Planen för den stora gården i Degernäs och för Himme är att skapa en plats där olika människor kan uttrycka sig.

– Jag hoppas man (snart) ska kunna ha olika events här, kanske kan man ha en utställning på sommaren, musiker som spelas och en restaurangvagn som serverar mat. Så kan man utnyttja den stora tomten.

När paret flyttade till byn stod det en stor lada på tomten. Ladan var i väldigt dåligt skick så den har sambon renoverat. Jag känner direkt igen mig när bilen stannar på uppfarten och jag ser den ståtliga ladan; här har jag varit förut.

– Vi har anordnat en del loppisar här under åren. Tidigare ägare hade lämnat massa saker här och vi hade med oss en del saker från vår gamla lägenhet.

Paret har också fått massor av saker av grannar och andra personer som varit på väg att lämna sitt hem, både i Degernäs och på andra ställen runt om i stan. Det är en av de viktigaste och bästa vägarna till inköp för Anja.

GAMLA VACKRA TING

Secondhand har alltid varit en viktig del av Anjas liv, långt innan det blev modernt. Hon har alltid älskat att resa och ett måste är då att gå på olika loppisar och secondhandbutiker. Det följer med in i drömmen om Himme. Hon kommer att sälja hållbara, miljövänliga och vackra saker.

– Det är mycket naturmaterial, allt ifrån trä till sten. Jag gillar också bomull och lin och har alltid haft en förkärlek till alster som kvinnor gjort genom åren.
Broderade handdukar från 40-talet och gamla lakan är det vackraste man kan ha, menar Anja.

– Det har varit lågt värderat men är det bästa man kan ha, det är både fint och praktiskt. Jag gillar det enkla och det vackra, som Ernst skulle ha sagt, skrattar Anja.

Det kommer även säljas trädgårdsmaterial från olika leverantörer och det kommer vara nyare grejer även om fokus är på secondhand och hållbart. Tanken är att hon ska ha fasta öppettider men också möjlighet att boka in ett besök i ladan. Till sommaren planerar Anja att ställa ut mycket saker på gården som man kan komma och titta på och handla.

Har du någonsin tvekat?
– Varje dag, och jag påminner mig själv dagligen att det är det bästa för alla att man följer sin dröm, för då blir man en gladare människa.

Butiken har öppet varje dag i april mellan 10-16, men det går även bra att tidsboka ett besök mellan 16-18. I dagsläget säljer Anja saker via Tradera men förhoppningen är att starta en webbshop inom en snart framtid. ■

Vill du veta mer?

Följ @himmebo på instagram.

Foto: Lena Lee

AMANDA DAREHED 

Mer innehåll från Umeåguiden

Nyheter på TV i jul

Förra året försvann Julstressen för många, då pandemin satte käppar i hjulet för stora firanden...

Julia Wiberg vill inspirera barn att gå ut i skogen

UMEÅFÖDDA JULIA WIBERG ÄR AKTUELL MED BARNBOKEN "Kul i skogen" som är utgiven av Rabén...