Bygger och inreder ett hållbart sommarhus

På en havstomt utanför Umeå bygger Anja Pärson och Filippa Rådin sitt drömhus. Hela projektet går i hållbarhetens tecken och siktet är inställt på ett klimatsmart hus som lämnar minimala avtryck på naturen. Huset är helt plastfritt och vackert omringat av skog, hav och fridfullhet.

Umeåguiden kör längs grusvägar och har aningen svårt att hitta till platsen där paret är i slutfasen av att färdigställa det enorma husprojektet. Längst ner på en väg förstår vi att vi kommit rätt, då huset sticker ut. Det är trähus med stora glaspartier och en utsikt som tar andan ur en.
– Just nu är vi inne i vårfasen, men vi har lite dåligt tålamod. Vi vill ha bort snön, vara färdiga med huset och kunna starta upp nya projekt, berättar Anja.

Just projekt är något som Filippa och Anja kommer tillbaka till under hela samtalet. De är vana att ha många bollar i luften och deras barn vet knappt vad föräldrarna jobbar med.
– Vi jobbar konstant och man vill vara färdig med projekten för att kunna vara ledig sedan. Som vår parpsykolog säger, ”hur många grejer kan ni ha på er lista?” skrattar Anja.

Anja är flerfaldig VM-medaljör i utförsåkning och Filippa drev Umeås succébutik Kii i många år. Nu är hon stylist och modedesigner. Idag föreläser Anja och inspirerar andra, medan Filippa skriver på en bok som handlar om att ”hack your closet” – att ta vara på den garderob man har. Hållbarhet är ledordet i allt paret gör och de beskriver sig själva som ”motsträviga influencers”. Just nu är huset deras stora projekt. De vill förändra byggindustrin och leda hjulet åt rätt håll. De vill också vara förebilder och använder sig av sociala plattformar för att kunna påverka samtalet. Huset har fått jättestort intresse, både medialt och av byggbranschen. 

”TILL OCH MED KOMMUNEN HAR VARIT HÄR OCH KOLLAT PÅ VÅR HUSMODELL”

Filippa Rådin
– Till och med kommunen har varit här och kollat på vår husmodell, för att se hur man ska kunna göra förskolor och äldreomsorg hållbara. Det är en stor milstolpe och en bekräftelse, berättar Filippa.

LÅNG OCH SNÅRIG RESA
Resan mot ett hållbart drömhus har tagit tid. Den började redan ör nio år sedan, när de tittade på tomten men på grund av tidsbrist valde att inte köpa den. För tre år sedan såg läget annorlunda ut och tomten dök upp när Anja slösurfade på Hemnet. De åkte ut och tittade på den igen och bestämde sig för att slå till.
– Jag hade ångest i två dygn och sov inte på nätterna för att jag kände att jag inte orkade med ett till projekt, berättar Anja.

Filippa lovade Anja ”guld och gröna skogar” och att det inte skulle behöva bli ett så stort projekt som Anja trodde. De bestämde sig för att det skulle bli enkelt, allt arbete skulle lejas bort och de skulle inte engagera sig i bygget.
– Och nu sitter vi här tre år senare och har jobbat dygnet runt med ett jätteprojekt, säger de båda och skrattar. 

Idén om att bygga hållbart kom upp och det visade sig vara mer att sätta sig in i än de båda hade trott. Tidigt i processen kände de att de ville få ut budskapet och visa hur man kan göra. Därför startade de en Youtube-kanal där man kan följa bygget.
– Vi ville visa att man kan bygga på andra sätt än det traditionella. Vi har varit tvungna att sätta oss in i allt, i alla material och det är lite okänd mark, berättar Filippa.

De började med att söka bygglov och det blev klart för ungefär ett år sedan. Bygget av huset drog igång i höstas och de är i princip färdiga idag. Målsättningen att vara helt färdiga under våren har de misslyckats med, men är nöjda ändå.
– Många drar ju över tiden med minst ett år och det kommer vi i alla fall inte göra, säger Anja.

Huset är ett L-hus och är byggt utefter årstiderna. Det är byggt i trä och har stora glaspartier för att skapa känslan av att naturen är närvarande hela tiden. Ena takdelen avslutas i glas, för att ge illusionen av att man inte vet om man är inomhus eller utomhus.
– Vid sovrummen är det mer vintrigt och ombonat. Lägre i tak, tapeter och varmt och skönt. Åt andra hållet kommer man till köket och där ska det kännas som sommar. Mycket ljusinsläpp, trä, natur och en förlängning av huset när man har dörrarna öppna. 

ETT ANDNINGSHÅL
För paret är det viktigt att visa människor att de inte visste så mycket när de började bygga, men att det finns alternativ. Idag är de stolta över att ha lyckats och har ett 70 procent bättre avtryck på naturen, menar dem. Paret bor till vardags på Haga och har inga planer på att flytta ut till det hållbara drömhuset på heltid.
– Vi är inte pensionärer, skrattar de båda och fortsätter. Vi behöver ett andningshål men även en puls. Vi bor jättebra i stan och barnen har nära till skola och aktiviteter. Vi tror att stugan kommer vara ett inspirerande ställe att kunna njuta på, men även jobba ifrån.

I och med husbygget valde paret även att ta ett kliv ur den privata sfären. De hade fått förfrågningar från TV att följa bygget men valde att starta upp Youtube-serien själva, med hjälp av ett produktionsbolag.
– Eftersom vi tidigare har varit så privata ville vi göra det på vårt sätt och ha koll på materialet. Det är ett steg har vi valt att ta för en bra saks skull, berättar Anja.

Barnen, som vuxit upp med offentliga föräldrar, har också blivit äldre och kan vara med i diskussionerna på ett annat sätt idag. De har valt att hålla hemmet i stan väldigt privat och det får inte exponeras, för att behålla barnens trygghet.
– Pandemin har väl också gjort att man känner att man måste skita i vissa saker och köra, förut höll man kanske igen lite mer. Vi har blivit mer trygga och det tror jag att folk uppskattar med oss. Det får vara lite skit i hörnen och vi är osminkade men vi har en viktig roll som vi är stolta över, säger Anja och skrattar. 

HÅLLBARA MATERIAL OCH LOKALT FOKUS 
Husbygget har inneburit många utmaningar och gjort att Anja och Filippa fått sätta sig in i allt från hållbara material till isolering och plastfria komponenter.
– Vårt hus har ingen plast i sig överhuvudtaget. Eller jo, kablarna, men det är återvunnen plast. Vi har inte heller en traditionell cement- eller betongplatta utan en svensk innovation som är gjord av vispat och återvunnet glas, berättar Filippa.

Grunden av cellglas är organisk och har lång hållbarhet och låg klimatpåverkan. Plattan är helt naturlig mot skadedjur och kan inte ta emot fukt. Stommen och väggarna är i trä och kräver ingen plast eller isolering. I stommen finns det urfrästa luftfickor som verkar som isolering och eftersom det är diffusionsöppet så andas huset.
– Får vi en vattenläcka behöver vi inte oroa oss. Huset kommer själv att andas ut fukten eftersom vi inte har någon plast. 

Plattan i cellglas kan inte suga upp fukt, vilket en vanlig betongplatta gör, berättar Filippa. En viktig del i det hållbara fokuset är att huset också ska kunna demonteras och flyttas till en annan plats om 50 år om man vill det. De vill även, i så stor utsträckning som det går, att använda svenska företag. Plattan kommer från Sundsvall och stommen är från Östersund. De vill bryta det typiskt svenska ”shaming-beteendet” när det kommer till miljö och hållbarhet.
– Direkt när man försöker göra något bra fokuserar alla på det mindre bra. Här måste man våga gå ut och säga att ”vi gör det vi kan”. I huset finns det saker som är mindre hållbara, men vi försöker tänka att vi inspirerar andra att göra något bättre. Där vi misslyckas i materialväg har vi istället valt att använda oss av lokala entreprenörer, berättar Anja.

Anja & Filippa
PRISLAPPEN?
När det kommer till miljövänliga produkter, oavsett om vi pratar
byggmaterial, kläder eller inredning, så ligger mycket fokus på prislappen – det är dyrt att handla hållbart. Det här är något som paret lyfter.
– Det är en process och vi ställer hela tiden frågan till de stora drakarna. De måste börja lyfta fram andra material och på så vis driva ner priserna på de bättre och mer hållbara materialen, säger Anja.

Paret valde att bygga huset under pandemin. Det har skapat leveransförseningar och utmaningar att få tag på vissa material. De vill dock inte diskutera priset på bygget och menar att man alltid kan hitta billigare hus.
– Vi måste akta oss för att prata om pris och fokusera mer på vad mår vi bra av. Vi är så stolta över det lokala och hållbara. Tänk på köket, stenskivorna kommer från Burträsk. Vi har ett ansvar mot naturen och att försöka tänka hållbart i alla led och hur man handlar miljövänligt.

Filippa och Anja har inte sammanställt den slutliga prislappen som husbygget landar på. Eftersom pandemin har skapat svårigheter vet de att det nu blivit mycket dyrare än om de hade byggt under ett annat år.
– Bara en plywoodskiva gick upp 300 procent i pris. Jag vet inte vilket pris man ska ge folk eftersom allt har blivit dyrare. Däremot har vi tagit igen en del på arbetskostnad eftersom både grunden och väggarna kom på plats väldigt snabbt, säger Filippa.

Paret tror och hoppas även att det kommer att betala sig i längden, då hållbara material är just hållbara och ska fungera bättre över tid. Bara faktumet att de inte har en mögelrisk på samma sätt, eftersom de har valt bort plast.
– Vi måste börja titta på hur man konsumerar och det är viktigare att man konsumerar mindre och mer genomtänkt. Det gäller också hus. Kataloghusen har blivit som en snabbmatskedja.

SMÅFIX OCH INREDNING KVAR
Våren är på ingång och paret längtar efter att få färdigställa det sista i huset, för att sedan kunna skifta fokus mot inredningen och utsidan. De kommer att fokusera på poolbygge, trall och detaljer.
– Nu ska vi riva pappen och börja städa för att kunna flytta in. Murstocken måste bli färdig för det är väldigt dammigt just nu.

En stundande utmaning är inredningen och möblerna. Det är inte helt enkelt att hitta miljövänliga möbler om man inte vill handla begagnat.
– Vi tittar på inredningsindustrin just nu och det är mycket ”slit och släng”. Det är otroligt sorgligt att det bara finns ett stort företag i Sverige som gör hållbara och giftfria soffor, berättar Filippa. 

Paret planerar nu för en paus från bygget för att sedan ladda om batterierna och kunna spendera sommaren i huset. Det kommande poolbygget är något de båda längtat efter.
– Vi har alltid vetat att när vi bygger sommarhus så ska vi ha pool. Poolen är som studsmattan för barnen – det är den bästa barnvakten, säger de båda och skrattar.

Anja & Filippa
Namn: Anja Pärson & Filippa Rådin
Bor: Haga, Umeå
Aktuella med: Hållbart husbygge
Instagram: @anjaparson & @filipparadin
Youtube: Anja och Filippa
Vill du veta mer om huset?
Umeåguiden har poddat med Filippa och Anja – lyssna här!

Text: Amanda Darehed
Bild: Lena Lee

Mer innehåll från Umeåguiden

Sexcoachen Linda

Hösten är här, kvällarna blir mörkare och att krypa ihop med en tekopp och tända...

Julens spelnyheter

Vi på Umeåguiden har testat julens sällskapsspel, här finner du ett urval av dem, fler...