Hem Blogg Sida 16

Delia Zadius vill förändra branschen

0

Hon fick sparken som assistent för att hon tappat bort sitt schema. Några år senare blev hon uppsagd igen efter att hennes brukare gått bort. Otrygga anställningsvillkor, dålig personalbehandling och en delvis smutsig bransch fick henne att starta eget med målsättningen att förändra branschen i grunden. Möt Delia Zadius, delägare av assistans- och hemtjänstföretaget Blomstra.

I november arrangeras den årliga Umeågalan, Umeås sätt att hedra framgångsrika entreprenörer och företag. Ett av de nominerade företagen i kategorin ”Årets företagare” är assistans- och hemtjänstföretaget Blomstra, vars grundare Delia Zadius har som avsikt att förändra en bransch som hon anser till stor del är ”smutsig”. I en tidigare intervju med Dagens Industri var beskrivningen ”stor köttmarknad”.

– Det är fortfarande en väldigt smutsig bransch, särskilt i södra Sverige. Det är mycket bedrägerier där företag inte redovisar vad assistansersättningen går till. Vi har valt att göra annorlunda och gör en budget för våra kunder där vi redovisar vad ersättningen går till för att visa att den används på rätt sätt, säger Delia Zadius.

Det märks att frågan engagerar Delia och man tummar nog inte på sanningen om man påstår att hennes målsättning om öppenhet har banat väg för företaget.

– Det finns ett system i Sverige som fungerar, men som inte fungerar i andra länder där människor får förlängda armar och ben. Det finns till för att kunderna ska få leva ett värdigt liv och det är de orden, ett värdigt liv, som jag kämpar för. Vi vill vara det goda exemplet, förklarar Delia.

Men för Delia räcker det inte med att bara driva ett företag som gynnar öppenhet. Hon vill se hårdare tag genom mer omfattande kontroller av företagen i branschen.

– Inspektionen för vård och omsorg tycker jag ska göra hårdare kontroller och ställa krav på att alla företag har en kompetensplan. När Försäkringskassan betalar ut pengar så ska det vara krav på kompetenshöjande utbildning för personalen istället för att det ska vara fritt att använda medlen. Speciellt när det är skattepengar det handlar om.

Riktiga hjältar

För i Delias mening är det just personalen som byggt hennes företag och just därför är det så viktigt att alla anställda känner sig trygga och uppskattade. Därför har hon, till skillnad från många andra företag i branschen, valt att låta de anställd ha en innevarande månadslön som trygghet om anställningen skulle upphöra om exempelvis en brukare skulle gå bort eller om personkemin inte skulle fungera mellan brukare och assistent.

– De som jobbar inom vård och omsorg är verkligen hjältar i min mening, men anställningsformen är inte trygg med två veckors varsel. Kunderna ska självklart ha den person som de trivs med, men det ger inte en trygg anställningsform för assistenten. Därför har vi valt att alla ska ha en innevarande månadslön, för att skapa trygghet och för att jobbet ska ses som ett riktigt jobb.

Det beslutet tillsammans med att företaget skickar ut enkäter till samtliga assistenter en gång per år för att följa upp hur de drygt 140 anställda mår har gett en positiv effekt. Blomstra har rekordlåg sjukfrånvaro och företagets metoder har hyllats av Försäkringskassan. 2017 var sjukfrånvaron 2,53 procent, rikssnittet var 3,8 procent.

– Det är viktigt att se personalen, att uppskatta dem och se till att skicka dem på utbildningar om det behövs, men framför allt handlar det om att vara lyhörd. Det är A och O.

Starten

Det var också de tidigare nämnda anledningarna, en smutsig bransch, otrygg anställningsform och dålig personalvård som fick Delia att starta Blomstra. Hon kom till Sverige när hon var 12 år som FN-flykting tillsammans med sina föräldrar och syskon efter att ha flytt från iranska Kurdistan. Skolgången var svår och hon hoppade av handelsprogrammet på gymnasiet. Det var först senare som hon fick reda på att hon hade dyslexi. Hon läste upp betygen på en folkhögskola, men utbudet av jobb utan en gymnasieutbildning i bagaget var litet. – Det var det enda jag kunde söka, hemtjänst och personlig assistans. Första jobbet inom hemtjänsten gick inte heller som planerat. – Jag fick sparken från jobbet för att jag tappat bort mitt schema.

Under de kommande åren hann hon jobba både inom kommunala och privata assistansbolag. Beslutet att starta eget tog hon efter att hennes brukare gått bort och hon återigen stod utan arbete.

– Jag önskar att svaret var att jag hade någon slags dröm om att jag skulle starta ett företag, men riktigt så var det inte. Min brukare gick bort och jag blev uppsagd. Som jag ser på medarbetare var jag en nyckelperson på det företaget, men ägaren av företaget tyckte annorlunda.

Till sin hjälp tog hon Peter Sundbom, som då arbetade som kundansvarig på det assistansföretag hon blivit uppsagt från. Han hjälpte henne att skriva ansökan då hennes dyslexi gjorde sig påmind.

– Jag är inte gjord för att skriva rapporter och verksamhetsberättelser, det är inte min starkaste egenskap. Men för Peter var det viktigt att jag var delaktig, så han skrev inget förrän jag satt bredvid honom. Så blev det, jag satt bredvid honom och han skrev.

Framtiden

Det var starten på vad som idag har blivit framgångsrika Blomstra. Peter Sundbom har varit med hela vägen som delägare och verksamhetsansvarig, medan Delia har tagit ansvar över det hon brinner allra mest för, kunderna och personalen.

– Jag känner mig tacksam, men jag är långt ifrån nöjd. Jag vet att reformen fortfarande är hotad, att en stor del av branschen är smutsig och att många äldre inte har det tillräckligt bra i Sverige. Jag ser fram emot att få politiker och andra som engagerar sig att få upp de här frågorna på deras ”to-do list”. Med en bra styrelse och bra personal ska vi förändra synen på vård- och omsorgsbranschen.

Företaget finns idag på flera orter runt om i Sverige, men inte heller på denna punkt är hon nöjd ännu. Målet är att växa och etablera sig i ännu fler städer i framtiden.

– Hittar vi rätt nyckelpersoner i andra kommuner som tror på vår värdegrund och har samma syn och respekt som vi har för arbetet så kommer vi att vilja expandera till varje del av Sverige.

 ANDREAS LINDEGREN

Född: 1987
Familj: Mamma, pappa & åtta syskon
Bor: Umeå
Husdjur: Nej, önskar jag hade en katt
Favoritmat: Älskar svensk mat, gärna älgfärsgryta
Favoritdryck: Citronvatten
Lyssnar på: Country & kurdisk musik
Läser: Faktaböcker och självbiografier, gärna med tragiskt slut

Matnyttigt

0

Nick’s utmanar Cloetta

Nick’s lanserar nu en utmanare till klassiska Center. Den nya Soft Toffee är fylld med en krämig toffeefyllning och doppad i mjölkchoklad. Efter en mängd tester har man nu fått fram en produkt man är nöjd med, tillverkad på naturliga sötningsämnen som påverkar blodsockret minimalt. Liksom det övriga sortiment är den utan tillsatt socker, gluten och palmolja. Finns ute i butik redan idag, läge för en prestigefylld duell med andra ord.

Schyssta mustascher

Malaco Mustascher är en unik produkt framtagen för att stödja Mustaschkampen. En del av överskottet från försäljningen av de fluffigt goda skumlakrits-mustascherna, 20%, går till Prostatacancerförbundet och kampen mot prostatacancer. Malaco Mustascher är fria från palmolja och innehåller inga artificiella färgämnen. Finns i 100 grams påse och går att köpa i de flesta butiker i en begränsad period under hösten.

Förnyad jultradition?

Lagom till kylans intåg lanserar Herrljunga en egen Glühwein. Den ska passa lika bra vid adventsmyset som i skidbacken. Herrljunga 1911 Glühwein har en lite vuxnare, inte lika söt smak som traditionell glögg. Drycken är ett perfekt sätt att förhöja julkänslan och för många ett litet förnyande av de traditionella dryckerna som hör julen till. Levereras på 75 cl glasflaska och finns att köpa i välsorterade dagligvarubutiker.

Anamma veganskt

Pizzatrenden håller i sig, och för att möta efterfrågan på goda veganpizzor finns nu fyra pizzor från Anamma i frysdisken. Det är måltidspizzorna Vegocapricciosa och Vegomexicana med stenugnsbakad surdegsbotten samt minipizzorna Vegovesuvio och Vegotexmex med stenugnsbakad panpizza-botten. Pizzorna har fått stor uppmärksamhet i sociala medier och även vi på guiden är nyfikna på hur de lyckats.

Stor framgång för Nolia Beer

0

Det blev ett fantastiskt gensvar och rekordmånga besökare på Nolia Beer som genomfördes i helgen. Många bryggerier från södra Sverige slöt upp och visade upp sig för Norrland. Även nya bryggerier fanns på plats för att göra sina märken kändare.

Öltävlingen Nolia Beer 2019 avgjordes i tio olika ölklasser. Bästa ölet över alla kategorier blev till slut Bärnsten från Jämtlands Bryggeri. I denna tävling deltog 25 bryggerier med 134 olika tävlingsöl. Många av dessa var mycket välbryggda och juryn hade ett svårt jobb att utkora vinnare.

Slideshow från mässan

[rev_slider alias=”slider-1″][/rev_slider]

Succé för Besikta i Vännäsby

0

Den 2 oktober slog Besikta upp dörrarna till sin nya besiktningsstation i Vännäsby. Det har varit intensiva förberedelser de senaste månaderna med att få allting på plats och i trim för öppningen. Vid invigningen rullade kunderna in i en strid ström och man har många fordon inbokade de första veckorna, men det finns fortfarande plats för fler.

Besikta har ca 170 servicestationer runt om i landet fördelade på 143 orter. Företaget har sedan avregleringen av bilprovningen verkat i de södra delarna av landet och byggt upp sin verksamhet men nu vill man också etablera sig i de norra landsdelarna. Stationen i Vännäsby blir den tredje i Norrland, en vecka tidigare öppnade man en station i Örnsköldsvik och i somras öppnades stationen i Skellefteå.

Erfarna ambassadörer

När Besikta startar upp nya stationer gör man det med hjälp av befintlig personal som fungerar som ambassadörer. På så sätt får man en kort startsträcka och erfaren personal på plats från start. En del av dessa ambassadörer väljer att flytta till orten, om inte så rekryteras ny personal lokalt. Besikta vill vara just det lokala alternativet. Man eftersträvar en känsla av närhet och en hög tillgänglighet. Till exempel erbjuds det givetvis alltid en kopp kaffe medan man väntar och personalen ser till att kunderna får svar på sina frågor samt lite goda råd.
– Vi vill tillhandahålla en bra tjänst med hög kvalitet och samtidigt skapa en känsla av närhet, säger Torbjörn Pihl, Marknadsområdeschef.

Många nyfikna

Redan innan öppning har intresset varit stort. Många har nyfiket kommit förbi lokalerna och frågat om när det ska öppna. Likadant har det varit när man lunchat eller rört sig på stan, många har undrat och frågat. Även näringsliv och kommun har varit väldigt tillmötesgående och välkomnande. Dagen till ära bjöds det på fika och alla kunder fick en reflexväst. Roland Nilsson från Vännäsby som blev den första kunden förärades även med en blomsterbukett.

I den uppfräschade luftiga lokalen på Företagsvägen kommer man att ha en tekniker stationerad men lokalen är förberedd för två personal. Till att börja med kommer man att ta emot personbilar, motorcyklar och fyrhjulingar. Möjligheten att besikta sitt släp kommer först i december. Detta eftersom det är en lite mindre station och hanteringen blir annorlunda vilket medför att man behöver vara två personer för att hantera just släp.

Foto: Robin Fjällström

Tar Per Kenttä Björklöven till SHL?

0

Per Kenttä

”Det är få förunnat att få jobba med sin hobby”

Efter att IK Oskarshamn tog sig till svensk hockeys finrum under den gångna säsongen hyllades Per Kenttä som en av de viktigaste personerna bakom föreningens avancemang. Nu har han bytt färg till grönt och frågan är om han kan upprepa samma merit med Björklöven. Förhoppningarna och förväntningarna är stora.

Sejouren som sportchef i IK Oskarshamn, IKO, kan inte annat beskrivas än med ordet succé. Eller som massmedia beskrev det, en av de största skrällarna i svensk hockey – Oskarshamn tog sig till SHL. Meriten gav Per det prestigefyllda priset ”årets ledare 2018/2019” för andra gången, tillsammans med klubbchefen Martin Åkerberg.

– Jag fick det första gången säsongen 2013/2014, men just då förstod jag inte riktigt vad det var, att det var så stort. Det var först efteråt som jag förstod vad det innebar och självklart kände jag mig väldigt hedrad, båda gångerna. Det är ett kvitto på att man gjort något bra.

Många hade nog valt att stanna i föreningen efter en sådan framgång, men redan i december, månader innan serien var klar och med det avancemanget till SHL, meddelade Kenttä att han inte skulle stanna kommande säsong. Istället väntade nya utmaningar i Umeå tillsammans med Björklöven.

– Jag hade ett optionsår i Oskarshamn och jag diskuterade en fortsättning där, men så dök det upp ett förslag från Björklöven och jag har familjen boendes i Haparanda, så på den vägen är det, säger Kenttä.

Efter att ha rådfrågat på ”hemmaplan” var beslutet fattat.

– Jag lyfte frågan hemma och sambon sa ”du skriver på för Björklöven”, säger han skämtsamt och skrattar.
– Det var av familjeskäl som jag valde att bryta mitt kontrakt och flytta hit så jag får närmare hem.

40 mil istället för 140 mil till familjen. Han är dock tydlig med att det handlade om just familjeskäl, föreningen trivdes han i.

– Jag trivdes jättebra i Oskarshamn och det är inget jag sticker under stol med.

Samtidigt erkänner han att Björklöven som förening lockade.

– Björklöven har fantastiska resurser på denna nivå. De har en fin arena, bra med sponsorer och övriga intressenter och helt fantastiska fans. Arenan har i snitt 4 000 personer per match, så absolut kittlade det lite att det var just Björklöven som var intresserade av mig.

Press

Förväntningarna på Björklöven säsongen 2019/2020 är i vanlig ordning stor, förmodligen ännu större i och med att Per Kenttä står med i personalliggaren. Förväntningarna, och därmed även pressen som de kan innebära, tar han dock med ro.

– Just nu tar jag det med ro. Självklart känner man en press, men främst från sig själv. Man vill ju vinna varje match man ställer upp i. Om man vänder på myntet, vill KISS spela en rockkonsert på ett litet torg med 15 personer eller på Friends arena med 60 000 i publiken? Vi är i den här sporten för adrenalinkicken som man får när man vill vinna något tillsammans. Det är få förunnat att få jobba med sin hobby och det tycker jag man ska ta tillvara på och försöka göra det bästa av situationen.

Frågan kvarstår dock, ska detta bli säsongen då Björklöven återtar sin plats i den högsta ligan? Receptet till Oskarshamns avancemang var tydlig struktur.

– I Oskarshamn var det framför allt att vi fick bygga om allt som hade varit. De hade haft en mindre bra säsong när jag kom dit och jag fick fria händer att utforma det jag ville utifrån de resurser som de hade. Jag tycker det viktigaste är hur man vill styra verksamheten, dels hur man vill spela på matcherna och hur man tränar och att man har ett tydligt system för det.

Receptet för Björklöven skiljer sig inte enligt Kenttä.

– Nej, det tycker jag inte.

Lagbygge

Precis som arbetsuppgifterna i Oskarshamn innebär arbetet som sportchef i Björklöven betydligt mycket mer än att bara värva spelare inför säsongen för att laget ska vara framgångsrikt.

– Just nu försöker jag vara med så mycket som möjligt i verksamheten för att säkerställa att vi arbetar på rätt sätt.

Att Kenttä lever för vad han kallar sin hobby råder det inga tvivel om och på frågan om vad det är som är så roligt med hockey kommer svaret direkt.

– Det är att vinna. Jag skulle ljuga om jag sa något annat. Att få den där adrenalinkicken. Nu när man fick vara med att ta upp Oskarshamn, att vara med på en sådan resa, det vill jag göra igen.

Målsättning

När Umeåguiden får en pratstund med Kenttä är det drygt två veckor kvar till säsongens första seriematch. Lagbygget har gått enligt planerna, men truppen kan komma att förändras beroende på hur säsongen går.

– Just nu känner jag mig nöjd. Sen kommer det alltid att hända saker under säsongen, exempelvis skador. Men under träningsmatcherna har jag inte sett något som skulle få laget att inte kunna visa vad de kan. Jag brukar säga att truppen är ett levande dokument och det kommer säkert att komma in förstärkningar under resans gång beroende på vad som händer.
Men frågan om Björklöven tar sig till SHL denna säsong är inte en fråga som han uppskattar.

– Jag pratar inte i de termerna, det är ett nålsöga att ta sig igenom. Kan vi bygga upp en bra verksamhet under tiden som jag är här så tror jag att vi har chansen och möjligheten att ta oss upp. Sen gäller det att ta den chansen. Man har större chans om man bygger grunden och vidareutvecklar den.

Målsättningen är dock solklar.

– Vi ska vara en seriös utmanare varje år, sen om det faller över eller spiller tillbaka få vi se, men vi ska vara där och slåss om de platserna. Första målsättningen är att gå till slutspel, väl där kan allt hända.

Född: 1981
Bor: Umeå/Haparanda
Familj: Sambo Mari, Alexander 9år
Husdjur: Nej
Favoritmat: Asiatiskt
Favoritdryck: Cola
Lyssnar på: Schlager
Läser helst: Tror du man har tid och läsa böcker i det här yrket? Scoutrapporter och artiklar om ishockey får man plöja igenom dagligen.

Testa nya smaker på Nolia Beer

0

Vi ställde ett par frågor till Magnus Rode, restaurangsäljare på Galatea som är en av de större utställarna på mässan. Han berättar om sin uppfattning av mässan och lämnar några tips till besökare.

Ni är återkommande utställare på Nolia Beer. vad har ni för förväntningar på mässan i år?

Förra året var vårt första på Nolia Beer och redan då fick vi en liten AHA-upplevelse med ett enormt tryck från minut ett. Vi hoppas att om möjligt ännu fler tar sig till mässan och njuter av den bredd av öl vi erbjuder.

Hur står sig Nolia Beer i jämförelse med andra mässor?

Väldigt bra och betydligt över medel. Man har lyckats behålla småskaligheten med många små och geografiskt lokala bryggerier (som blir allt annat än undanträngda längst in i ett hörn på mässan), blandat med oss lite större aktörer. Sedan har man inte förlorat sin charm såsom vissa större mässor gör, vilka säljer in mässplatser till lite vad som helst som går att dricka.

Vad är det speciella med just Nolia Beer?

Publiken och den sköna mixen av utställare! Umeå med omnejd har ju flera mindre/medelstora lokala bryggerier vilket jag tror lockar väldigt mycket folk till att bli intresserade av craftöl. Vi upplevde ju som sagt att det var drag från första minuten – vilket vi inte riktigt var beredda på.

Hur stor betydelse har den här typen av mässor för er och er verksamhet?

Galatea är med på många mässor runt om i Sverige och det är en viktig del för oss att synas, dels för vår försäljning på Systembolaget men även mycket för att visa vad våra restaurangkunder har att erbjuda.

Har du något tips till mässans besökare, någonting man inte får missa?

Våga gå utanför din komfortzon och testa något nytt. Suröl var inte min favorit innan men om jag nu ser vissa surölsbryggerier i ölkylen väljer jag dem före en god och säker ipa.

19 smarta & lätta sätt att spara energi

0

Det finns många enkla saker du kan göra i hemmet för att spara lite energi här och där. Följer du alla gör det en ordentlig skillnad!

1. DRA UPP PERSIENNERNA PÅ MORGONEN.
Låt solen kika in och värma upp rummet under dagtid.

2. TORKA KLÄDERNA UTOMHUS.
Det tar lite längre tid men sliter mindre på dina kläder och luktar dessutom godare! Du kan faktiskt frystorka även på vintern vid minusgrader.

3. TINA I KYLSKÅPET.
Mat som tinas i kylskåpet hjälper kylen att hålla sig kall. Dessutom mår maten bättre av att tina långsamt.

4. VÄDRA SNABBT OCH EFFEKTIVT.
Skapa ett korsdrag i 5 minuter så att luften hinner bytas ut men möbler och väggar håller kvar värmen.

5. LÅGENERGILAMPOR.
Lite tjatigt kanske, men faktum är att de är 5 gånger mer effektiva och håller längre.

6. ANVÄNDER DU UGNEN
så låt luckan så öppen efter att du är klar och tills värmen tagit slut.

7. OM DU DISKAR FÖR HAND,
låt vattnet vara kvar i hon tills det kallnat.

8. DAMMTORKA KYLENS BAKSIDA.
Om du avlägsnar damm från gallren baktill så kommer det lättare in luft och du spar energi.

9. ANVÄND ALLTID VATTENKOKARE.
Vattenkokaren drar en tredjedel av vad spisen tar. Ska du koka ex. Pasta så låt vattenkokaren göra grovjobbet. Både snabbare och smartare.

10. ANVÄND RÄTT KASTRULL.
Om plattan är en centimeter större än kastrullen ökar förbrukningen med 20%

11. LOCKET PÅ.
Om du använder lock då du kokar så minskar du energiförbrukningen en tredjedel.

12. STÄNG AV STANDBY!
Alla våra standbyprodukter, laddare mm står för ca 20% av normalhushållens energiförbrukning.

13. TVÄTTA KALLARE.
Är inte kläderna jättesmutsiga så blir de rena även om du sänker tempen med 10 grader.

14. SE ÖVER FÖNSTER OCH DÖRRAR.
Tätningslist, tätningslist, och tätningslist!

15. MÖBLERA INTE BORT ELEMENTENS VÄRME.
Måste du ställa soffan framför elementet så se till att dra ut den från väggen så värmen från elementet kan strömma fritt.

16. FYLL FRYSEN FULL.
En halvfull frys behöver mer energi än en full. Frysvarorna hjälper till att hålla tempen nere. Har du ingen mat, använd böcker!

17. VÄLJ EN FRYSBOX HELLRE ÄN ETT FRYSSKÅP.
Kylan stannar kvar bättre i en box än ett skåp vid öppning och stängning.

18. NYA MUNSTYCKEN.
Byter du ut gamla blandare och munstycken kan du sänka energianvändningen för varmvatten med upp till 40%.

19. DRA FÖR GARDINERNA
för natten så minskar värmeutstrålningen.

Bilservice i helvetet

0

Hallå där kära läsare. Hoppas ni kan höra oss genom de vinande höstvindarna.

Är det bara vi som har funderat på hur en uppdaterad version av Dante Alighieris beskrivning av hur Helvetet skulle se ut idag? Ni vet, det där gamla eposet där han beskriver hur Helvetet är uppdelat i olika kretsar och att ju längre ner du hamnar desto jävligare får du det. Som om du till exempel varit sexuellt utsvävande hamnar du i andra kretsen. Och där vill du inte hamna för då får du blåsa omkring i hårda vindar. Huvva. Hemskt va? Och ännu värre blir det för dig om du hamnar i tredje kretsen där de omättliga får ligga i gyttja under regn och hagel. Hur roligt är det egentligen? Fråga bara valfri gris. Och Gud förbjude om du kvalificerar dig för fjärde kretsen. Där tvingas de slösaktiga och giriga att tillbringa evigheten med att rulla stora stenar mot varandra. Snacka om ett diaboliskt uttänkt straff.

Men åter till funderingen. Hur skulle straffen egentligen te sig i vårt moderna samhälle idag och hur skulle en uppdaterad version kunna se ut? Vi misstänker att risken att få ligga i gyttja under regn och hagel inte är alltför avskräckande för dagens omättliga syndare. Det är ju en fullt normal och genomsnittlig sommarkväll här i norr. Ingen Wifi hade kanske varit ett annat lämpligt straff som inte så många hade klarat av. Eller kanske det grymmaste straffet av allt, och det är just så pass att vi vågar ta ut svängarna så mycket och skriva dessa ord: selfieförbud. Många hade nog föredragit att kokas i olja före det.

Utan någon som helst evidens i ämnet så är vi tämligen säkra på att några av straffen är bil-relaterade. Ta bara bilbesiktningen. Snacka om ångestfyllda och evighetslånga minuter man genomlider medan besiktningsmännen bankar, knackar och lyser i jakt på varje liten lös mutter. Allt medan du själv står där med lågt blodsocker, genomsvettig och hoppas att de inte märker att ljuddämparen ligger i baksätet tillsammans med knoppen till växelspaken. Och precis som på besiktningen året innan spelar du lika förvånad även den här gången. Va! Så du menar alltså att blinkerslampan är trasig? Nämen! Det visste jag inte. Den fungerade i alla fall i morse i när jag körde till jobbet. Det måste ha hänt på vägen hit. Jag lovar. High five.

Och nu när vi ändå är inne på ämnet bilar så måste ju någon av Helvetets kretsar innebära att man måste lämna in bilen på bilservice om och om igen i evigheters evighet. Där du glad i hågen kliver in hos ditt favoritserviceställe med ett trasigt ventilgummi och kommer ut med fyra nya vinterdäck, en kamkedja och en tom plånbok. Eller där du vill att serviceverkstaden kollar upp något löjligt litet missljud (alla missljud är förresten löjliga. Kan du bli av med det genom att höja volymen på bilstereon så är det inget missljud, då är det bara du som har fel inställning och inbillar dig saker. Sluta vara så negativ) och blir remitterad till närmaste bilskrot. Och det underlättar inte att vara så naiva och tekniskt handikappade som vi råkar vara. Det är ett handikapp att ha tummen mitt i handen och en galopperande ovilja att lära sig saker såsom att meka med bilar och snickra och laga cykelpunkteringar. Vi vill faktiskt tro att det finns billiga lösningar på allt som är bilrelaterat. För oss räcker det med att öppna motorhuven och sedan tar bilkunskaperna tvärstopp. Vi ser en svart klump av motor som lika gärna kunde sitta på ett tåg eller en båt eller en gräsklippare eller en permobil. Att det finns människor där ute som faktiskt vet hur sådant fungerar och de facto frivilligt skruvar och härjar runt bland de där mackapärerna och mojängerna är högst beundransvärt. På gränsen till superhjälteaktigt faktiskt. Det behövs bara att någon nämner ordet lameller och vi står genast och ångestgungar fram och tillbaka med händerna djupt nedkörda i fickorna.

Men vi måste även passa på att höja en bilverkstad till skyarna. Trevlig personal och humana priser kan vi lova. Nu är det ju så att eftersom vi inte pysslar med reklam så kan vi inte heller skriva ut deras namn. Men eftersom en av oss snart står inför ett byte av dieselvärmare kan vi avslöja att verkstaden ligger i Tavelsjö.

Det var allt för denna gång. Var snälla med varandra.

Peter & Peter

Mästerbotten #3

0

Norrlands största blockparty är tillbaka för rond tre!! Med Random Bastards och med artister som: Fricky, Cleo, Trainspotters, Broder John, Fridlyst, Academics, Gonza-Ra + gäster. Fler akter tillkommer. Kulturhuset Väven bjuder på årets mäktigaste hiphop fest i Umeå!

Lör 12 oktober, kl 11:00 Väven, Umeå.

Carl Stanley

0

TURNÉN FÖR TVÅ ÅR SEDAN BLEV EN STOR SUCCÉ med utsålda freställningar land och rike runt, så varför vänta tio år innan nästa? I september gav sig Carl Stanley ut på vägarna med nytt material och i oktober stannar turnébussen i Umeå.

Vissa komiker väntar fem år mellan Att han är glad över att ge sig ut turnéerna, andra väntar i tio år, på en ny turné råder det dock inga men inte Carl Stanley. Hans turné tvivel om.

”Äntligen ska jag få åka ut”

för två år sedan, ”Ärligt talat”, som var hans första, blev inget annat än en dundersuccé med utsålda föreställningar.
– Alla utom en var slutsåld, det glömmer jag inte, säger han skämtsamt och skrattar.

– Det var nästan en helt overklig känsla. Jag hade aldrig varit på någon egen turné tidigare och vi chansade mest på att folk skulle komma. Vi tänkte, kommer det hundra personer så kommer det hundra personer, kommer det tusen, så kommer det tusen. Hade någon sagt till mig för fem år sedan att det kommer att sitta tusen personer som har betalat för att titta rakt på mig, hade jag aldrig trott på det, berättar Carl Stanley.

När Umeåguiden får en pratstund med Carl är det bara dagar kvar till den första provföreställningen, den första av tre inför turnén som går under namnet ”Född 1996”.

– Känslan är både trygg och otrygg samtidigt. Jag har jobbat med det här materialet i ett och ett halvt till två år och nu ska det sjösättas för första gången i sin helhet. Jag har testat en del material på standup-klubbar, men nu ska allt ut, säger Carl och fortsätter förklara:

– Jag är trygg i tanken att jag ska få göra det och tacksam för det, samtidigt är jag otrygg i att det nu ska bedömas, säger han och skrattar.

– Den största känslan är: fan äntligen ska jag få åka ut.

För en komiker är nämligen själva turnén kulmen på ett långt arbete.

– Jag började jobba på den här föreställningen direkt efter den förra turnén. Så för publiken börjar en standup-turné, men för mig är det slutet på en lång arbetsprocess samtidigt som det är början på en turné. Jag närmar mig en deadline helt enkelt, en deadline som jag satt upp själv och tycker är rolig, inte en tråkig deadline som en dum chef satt upp och sagt åt en att man måste göra.

Född 1996

Precis som namnet på föreställningen avslöjar, ”Född 1996”, handlar den om Carls tankar och åsikter blandat med en massa trams. För den som inte hängt med är nämligen Carl född 1996, den generation som han själv beskrev som den förlorade i sin förra föreställning.

– Jag skulle säga att allt material är hämtat från mig själv. Jag tycker det är så bra standup görs. Den blir mer relevant om man utgår från sig själv och visar någon slags sårbarhet och vem man är. När man blottar sina sämsta sidor, all sin skit, det är då det blir som roligast.

I den förhandsinformation som släppts om föreställningen beskrivs den som en uppföljare, men Carl är noggrann med att poängtera att man inte behöver ha sett den förra för att hänga med i den nya.

– Föreställningarna har inget med varandra att göra, inte mer än att de båda är standup och med mig. På det sättet är de länkade, men inte i övrigt. Man behöver inte ha sett den förra för att se denna.

I skrivande stund, redan innan det första gigget, är flera föreställningar slutsålda. Frågan är om det sätter extra press på komikern?

– Det är väl både och egentligen. Å andra sidan hade det varit jobbigare om det inte kommit folk. Så jag är bara glad över att människor vill komma. Det får mig ännu mer taggad.

Bakgrunden

Med den förra turnén i bagaget, hundratals gigg på olika klubbar är det bäddat för ny succé. Det må kanske inte låta så mycket för en komiker, men man får inte
glömma att Carl Stanley endast är 22 år gammal, eller ung. Faktum är att han endast hållit på med standup i cirka fem år. Den ursprungliga planen innefattade visserligen att stå på scen, men med hög hatt, kortlek och en trolleristav i handen.

– Det var det faktiskt! Det var också märkligt på något sätt. Jag höll på med trolleri och tyckte det var väldigt roligt. Men den roligaste biten var att dra skämt, inte att lura publiken. När jag gjorde ett trolleritrick för någon så var det som att det blev ett större avstånd mellan oss. Det blev som att man gick runt i publiken och skapade fiender istället för vänner. Med comedy tycker jag det är tvärtom.

Även om skämten var det han själv tyckte var roligast var hans kortrick mer än uppskattade, så pass att han bland annat blev svensk mästare i korttrick, som 17-åring! Men framgångarna släckte inte törsten efter humorn och istället vände han sig till standup-scenen. Sen gick det snabbt, extra snabbt gick det efter att han mer på ett infall gjorde en video där han berättade om den svenska systemkollapsen, en ironisk video om hur Sverige kollapsade av flyktingmottagandet. Videon blev viral och fick miljontals visningar.

– Det var något slags startskott för karriären. Videon delades så många gånger att folk började fatta att jag var rolig. Sen fortsatte jag att lägga ut nya klipp som fick ganska stor spridning under ett år.

Ny karriär

Efter det tog karriären fart på allvar och bland de nya dörrar som öppnades var Parlamentet-dörren, Sveriges största humorprogram där Carl blev den yngsta panelmedlemmen i programmets historia.

– När jag fick frågan om att göra audition så var svaret absolut. Audition innebär kort och gott att man gör ett program, precis som det vi ser i tv-rutan, men utan att det sänds.

– Jag kände mig nöjd nästan där, att jag bara fått testa. Sen fick jag vara med i programmet och jag tror detta blir min fjärde säsong.

Som 17-åring blev Carl svensk mästare i salongsmagi och close up-magi. Men eftersom han kände att den roligaste delen var att dra skämt så bestämde han sig för att byta karriär och bli standup­komiker. Även där blev han bemött av framgång efter att ha vunnit titeln som Bästa nykomling på Svenska Stand up­galan 2016, och under hösten blev han uttagen till humorprogrammet Parlamentet och blev därmed den yngsta panelmedlemmen i programmets historia. Sedan dess har han medverkat i flera andra TV-produktioner som SVTs Släng dig i brunnen, och talkshowen Robins. 2017 gav han sig ut på sin första Sverigeturné med föreställningen Ärligt Talat som blev en stor succé.
Sedan 2016 driver även Carl podcasten Tombola Podcast tillsammans med komikerkollegan Marcus Berggren. För den som vill se mer av Carl Stanley än på storbildstv:n är det bara att passa på. Biljetterna till föreställningen den 5 oktober i Umeå säljer som glass under de varmaste sommardagarna.

– Publiken kan förvänta sig en väldigt rolig och väldigt ärlig standup – förhoppningsvis! Även komisk skönhet ligger i betraktarens ögon, men om man gillar det jag gör kommer man inte bli besviken.

TEXT: ANDREAS LINDEGREN