Boka skidresan i tid

Skidsäsongen kan kännas långt borta men det kan vara bra att tänka på det snart, att boka i tid för att få en så härlig upplevelse som möjligt. I år kommer nog fler än vanligt fira jul hemma, Thailandresan över jul känns långt borta och Alperna blir tyvärr nog lite svårt.

Redan nu kan man börja med att se över familjens utrustning. Behöver barnen nya pjäxor? Har ni en fungerande och bra hjälm? Här kommer lite tips på hur man kan tänka inför säsongen.

KÖP BEGAGNAD UTRUSTNING

Barnen hinner inte använda utrustningen så länge innan det är dags för ny storlek på pjäxorna. Att ärva utrustning från familj och vänner är ju toppen, men man kan också hålla koll på Blocket och Facebook. Tips är att sätta bevakning på just det du letar efter och var ute i god tid. Om några månader blir 60 cm långa slalomskidor hårdvaluta.

HYRA UTRUSTNING

På de flesta skidorter går det bra att hyra skidutrustning och det är ett bra alternativ för barnen. Det kanske inte alltid håller toppkvalitet så för mindre kräsna åkare passar det bättre. Ett tips är att boka utrustningen i tid, för den kan hyras ut snabbt. Hyr utrustningen i förtid helt enkelt.

Ett litet minus är att det ofta är rätt dyrt att hyra utrustningen, så var beredd på det. Kanske man istället ska försöka låna av någon man känner?

Ps. Det finns även företag i området där man kan hyra sin utrustning under en hel säsong till ett bra pris.

GRATIS LÅN

Visste du att man kan låna sportutrustning gratis i Umeå? Ja du läste rätt. Fritidsbanken i Umeå hyr ut utrustningen gratis i 14 dagar, du hittar dem på Ålidhem.

Du kan låna allt från en komplett slalomutrustning till innebandyklubbor, vad som finns i sortimentet skiljer sig från ort till ort. Utrustningen är begagnad men oftast i väldigt fint skick. Det är ett bra sätt att prova på olika fritidsaktiviteter utan att det kostar något – kan vara ett bra sätt om barnen vill testa nya grejer.

KLÄDERNA 

Hur ska man tänka när det kommer till skidkläder? Det kan ju antingen vara svinkallt eller lite lagom kallt men om kläderna då blir för varma kan skidturen bli väldigt svettig.

TIPS: Lager på lager för att hålla värmen. Vind och vattentäta plagg som yttersta lager.

LOKALA SKIDBACKAR

Vi på Umeåguiden vill också tipsa om några fina skidbackar i vårat område.

 • Första tipset som är barnvänligt är Bräntbergsbacken, en fin backe som passar bra när man ska lära de allra minsta att åka. Bra priser, så det gör inget om barnet bara vill åka ett åk, det svider inte så mycket i plånboken alltså.
 •  Nalovardo ligger i Sorsele och är ett utmärkt utflyktsmål med deras tre liftar och många nedfarter. Den längsta nedfarten är 2100 meter. Psst.. Håll utkik i tidningen efter Nalovardos tävling där två personer har chansen att vinna varsitt säsongskort.
 • Buberget i Vindeln. Utöver härlig skidåkning kan man även vintercampa med husvagnen och en härlig gemytlig storstuga där man kan ta sig en värmande kopp kaffe. De har även en snowpark och skicross-bana.
 • Agnäsbacken: Ligger mellan Nordmaling och Bjurholm. Här finns nedfarter för alla åkare. Tre liftar, två ankarliftar på en fallhöjd på 175 meter samt en knapplift i barnbacken. Tips är att ta med längdskidorna och åka spåret som går runt området.

DET VIKTIGASTE TIPSET

Vilken utrustning ni än satsar på, nytt eller begagnat. Glöm inte att skaffa en hjälm. Det kan kännas dyrt att köpa men de skyddar mot hjärnskakningar. Ett plus är att det ju faktiskt också värmer öronen och man vänjer sig vid känslan rätt fort. En trygghet helt enkelt.

Här kommer en lista på material som används och lite vad de innebär:

Gore-tex: (är ett märke så finns många liknande produkter som kan vara minst lika bra)

 • Står för garantin att hålla dig torr.
 • Vind- och vattentäta kläder som andas.
 • Finns i olika tyger och former, tjockare skalplagg till ”soft shell-produkter”.

Windstopper:

 • Skyddande lager som gör att vinden inte kan tränga igenom.
 • Bra vid storm och blåsigare väder.
 • Finns i jackor, byxor och vantar.

Ull:

 • Populärt material.
 • Mjukt, slitstarkt och värmande.
 • Andas bra och behåller värmen även när det blivit blött.

Dun:

 • Praktiskt när det är RIKTIGT Kallt
 • Tar liten plats och väger lite.
 • Tyvärr svårt att få torrt när det blivit blött.

Mer innehåll från Umeåguiden

Filippas krönika

I höstas berättade en spådam att jag kommer få mitt första barn i sommar. Spådomen...

Dags för en ny karriär?

Kära läsare, nu är det dags för era favoritkrönikörer att kliva in i biktbåset en...