Bris öppnar ny mottagning i Umeå

Bris har flyttat in i nya lokaler på Storgatan 63. Där finns den nya Brismottagningen, men också en mötesplats för barns rättigheter – som Bris regionala arbete utgår från.

Under 2021 har Bris utökat sitt stöd till barn i utsatta situationer, genom att öppna fysiska Brismottagningar där barn kan få ett nära och individuellt anpassat stöd. Brismottagningarna ger barn möjlighet att få träffa en Briskurator och erbjuder ett nära och anpassat stöd på uppdrag av barnet, utifrån barnets behov. Sofia Grönkvist, chef för Bris stöd och utbildning, berättar mer.

– Hittills har vi etablerat Brismottagningar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping och nu är det dags för Umeå. I alla dessa städer har vi sedan tidigare regionala kontor där Brismottagningarna nu blir ytterligare en del av det regionala arbetet med att stärka barnets rättigheter.

Vilka är det som kan få hjälp?
– Att träffa en kurator fysiskt är något som barn har efterfrågat, så det här är ett sätt att utveckla Bris stöderbjudande till barn. Förutom den nationella stödlinjen som är öppen dygnet runt för alla, kommer det nu att finnas möjlighet till ett nära stöd till barn, som ett komplement till stödlinjen och den gruppstödsverksamhet som Bris redan tillhandahåller för barn i utsatta livssituationer, säger hon.

Gruppstödsverksamheten finns runt om i landet för barn och familjer. Där kan de möta andra som har liknande erfarenheter. Bris erbjuder bland annat riktad verksamhet till barn som är placerade i familjehem, har föräldrar med psykisk ohälsa eller beroendeproblematik och stöd till barn och familjer efter en förälders självmord.

Barn vet inte alltid var de ska vända sig och får heller inte alltid det stöd de har rätt till, fortsätter Sofia Grönkvist.

– Brismottagningarna finns alltså för att minska risken att barn i en svår livssituation faller mellan samhällets stolar. Att få stöd via Bris är frivilligt och gratis för barnet.

Hur går processen till?
– På varje Brismottagning arbetar kuratorer som tillsammans med barnet kan hitta sätt att förändra det jobbiga. Det kan vara genom individuella samtal, genom familjestöd eller att de som arbetar på Brismottagningen kan följa med barnet på möten med till exempel socialtjänsten, skolan eller sjukvården. Det kan också handla om att hjälpa och guida barn vidare till rätt instanser utifrån barnets behov. Kontakten börjar alltid med att kartlägga hur det ser ut för barnet och vad den vill ha stöd i. Sen tar vi det därifrån.

I de fall då bris Bedömer att barnets behov av stöd och hjälp ska tillgodoses av myndighet eller annan aktör, bistår Bris barnet med att komma i kontakt och erbjuder information och stöd i den kontakten. När yngre barn vänder sig till Brismottagningarna samverkar Bris med vårdnadshavare och gör en kartläggning tillsammans med dem och med barnet.

– På Brismottagningar erbjuds professionellt stöd, men inte vård eller behandling. Det kan alltså handla om allt från enstaka stöd-
samtal till stödinstanser som pågår under längre tid. Barnet kan alltid välja att avsluta kontakten när barnet vill, förklarar Sofia Grönkvist.

Varför är det viktigt att Brismottagningen finns i Umeå?
– Allt Bris samlade arbete utgår från våra regionkontor. Regionkontoren ser vi som regionala barnrättscenter för kompetensutveckling, stöd, engagemang och påverkan för ett bättre samhälle för barn. Där är Brismottagningarna en viktig del.

Tack vare stöd från Familjen Erling-Perssons Stiftelse har denna verksamhetsutveckling blivit möjlig. Utformningen av Bris nya mötesplats och Brismottagningarna har gjorts med stöd från Ikea.

Så hör du av dig till Brismottagningen:
Du kan gå in på bris.se och klicka dig fram till stödverksamheten. Där finns en länk till Brismottagningarna där du anmäler intresse. Du kan också ringa 116 111 och säga att du vill få stöd från Brismottagningen, då kan de hjälpa dig vidare. Efter att du har anmält intresse kommer ni överens om en tid för en första kontakt.

Läs mer på: www.bris.se

Bild: STOCKSNAP
Text: FILIPPA ROSENBERG

Mer innehåll från Umeåguiden

Öppnar upp för nya upplevelser

När Nordmalings vackra natur och landskap byter till vinterdräkt öppnas nya möjligheter till härliga naturupplevelser,...

Instagramkontot Umevagen i Vännäsby

I en vit stor villa i Vännäsby utanför Umeå bor 36-åriga Mott Phatpho med hennes...