Bygg din egen van

Att konvertera en skåpbil till en husbil har blivit allt mer trendigt. Vi har träffat Rebecca och Alfred som byggde sin helt egna campervan under våren 2020.

Alfred har hobbysnickrat en del men aldrig tagit sig an ett projekt som detta. Rebecca har ingen byggerfarenhet alls, men de säger att projektet var lättare och mindre skrämmande än vad de först hade trott. Hur kom det då sig att de började bygga en campervan?20210609_162211

– Tanken har varit med oss sedan ett tag tillbaka men tiden fanns helt enkelt inte. Sedan kom pandemin och vår arbetssituation förändrades. Alfred blev korttidspermitterad och plötsligt hade vi mer fritid än förut. Då passade vi på att göra slag i saken. Vi hittade en skåpbil på Blocket av den modell vi var ute efter och några dagar senare var den vår.

De berättar att bygget tog ungefär två månader, men då jobbade de till och från på bilen. Båda är överens om att det värsta och tråkigaste var att isolera bilen.

– Ja, när det kommer till själva bygget började vi med att tömma skåpbilen helt på inredning och sedan städa ur den ordentligt. När bilen var ren och n började vi med isoleringen, en ganska omständig process men väldigt viktig. Använder man fel isolering är det lätt att det leder till mögel, och det vill man gärna undvika, berättar paret.

Inuti bilen är väggarna klädda i vit träpanel och köket är byggt utifrån en stomme från IKEA. Även luckorna på köksstommen och på de egenbyggda överskåpen är från IKEA. Dess mörkt gröna färg ger ett behagligt och modernt intryck. När man väl stiger in i bilen upplevs utrymmet förvånansvärt rymligt. Takhöjden är ca 185 cm och bredden på bilen är ungefär densamma. Utöver gott om förvaring finns det även rinnande vatten och två brännare att laga mat på.

– När vi planerade bygget var vi ganska överens om hur vi ville att slutresultatet skulle se ut, men under projektets gång insåg vi att allt inte riktigt blir som man tänkt sig. Vi var tvungna att kompromissa, göra fel och göra om, hitta nya lösningar och så vidare. Trots det är vi väldigt nöjda med hur det blev. Men det finns fortfarande saker kvar att göra. Man blir nog aldrig riktigt nöjd med ett sådant här projekt, men det är det som gör det kul!

De valde att bygga sitt semesterhem i en Citroën Jumper från 2007. Men valet av bil var inte helt lätt, då det är en hel del aspekter att tänka på.20200811_174756_IMG_0903

– För oss var det viktigt att ha bra ståhöjd men framför allt att det skulle vara en bred bil så vi kunde bygga sängen på tvären och ändå få plats att sova i den. Just vår bil är mellanstorleken av de Citroën Jumpers som finns, L2H2. Vi valde denna storlek främst för att den ska kunna få plats i en vanlig parkeringsruta, och sen är det en bonus att den brukar vara under gränsen i längd innan det blir dyrare när man ska åka exempelvis färja.

Bilen är sex meter lång och två meter bred utvändigt. Under huven sitter en dieselmotor som snart har gått 20 000 mil. Bilen är enkelt utrustad, det finns inga bekvämligheter så som farthållare eller sköna läderstolar. Trots det är både Alfred och Rebecca överens om att det går bra att åka långt ändå. Det är ingen bil man kör särskilt fort med, berättar de:

– Men är man på semester ska det ändå inte vara någon stress!

På taket av bilen har de installerat en solpanel och en ordentlig fläkt med både utblås och insug. I bilen laddas ett stort fritidsbatteri som sedan driver en rymlig kylbox, vattenpump och all belysning. De har även satt in uttag för USB-laddning.

– Den stora fördelen med att installera en solpanel är bilen kan stå still betydligt längre och fortfarande ha en kall kyl, laddade telefoner och kameror. Vi kan stå på samma ställe i några dagar om vi är sparsamma med elen, men oftast har vi inte stått stilla så länge. Njutningen med ett hus på hjul är ju trots allt att man kan åka var som helst, när som helst.

Sommaren 2020 bodde paret i sin husbil i en månad och berättar hjärtligt om platser de besökt som de förmodligen aldrig annars hade sett, om det inte vore för bilen. De rekommenderar alla som är sugna på att bygga om en skåpbil till husbil att våga ta sig an projektet och berättar att det finns oändligt med tips, guider och hjälp bara en googling bort.

– Go for it!

IMG_20210612_113315_117DSC0036020200825_113137_IMG_0902

Bild: ALFRED KARLSSON 
Text: AMANDA DAREHED

Mer innehåll från Umeåguiden

Tar Per Kenttä Björklöven till SHL?

Per Kenttä ”Det är få förunnat att få jobba med sin hobby” Efter att IK Oskarshamn tog...

Västerbottensgård i miniatyr

27-åriga Sara Bäckström drömmer om ett gammalt hus att få renovera och inreda. Men innan...