Bygg en hundkoja

Letandet är över, nu ska ni få en guide till att bygga en alldeles egen kåta till ert älskade husdjur. För att bygga detta gulliga hem behövs inte speciellt mycket. Några få elverktyg gör det hela mycket enklare, men även med de simplaste verktygen är den byggd på bara en timme eller två. Materialet till kåtan landar dessutom på enbart 300 kr.

För att göra denna koja krävs en träskiva av önskat träslag och bredd. Vi använde en som var 2100mm x 500mm x 18mm som var gjord av furu, vill man hellre kosta på kojan lite kan vi varmt rekommendera en ekskiva då kåtan både blir mörkare och lyxigare. Utöver detta krävs en såg av eget val, vi använde en kap och gersåg men bordssåg hade varit ultimat. Vill man hellre såga för hand eller med sticksåg fungerar det också. Till sist behövs även några träskruvar, en skruvdragare, borr och en måttstock.

STEG 1

Kapa träkivan i tre delar. Vi kapade den så att bädden blev 50 cm bred, vilket är en lagom storlek för en mindre hund. Därefter återstod 1600mm av skivan som vi sedan kapade på hälften.

STEG 2

Sågning. Här får man ta fram något att mäta med, mät från toppen av de längre skivorna cirka 16 cm, såga ut två spår drygt halvvägs in i vardera skiva med ca 3,5 cm mellanrum. Knacka sedan av mittbiten så att det blir som en skåra i vardera skiva. Har ni ett stämjärn funkar det utmärkt att rensa upp kanterna med det.

STEG 3

Nu är det dags att sätta ihop kojan. Här är det bara att montera ihop de två plankorna genom snitten vi precis gjort och sedan lägga in bottenplattan. När ni fått in den höjd ni vill ha på bädden, en bit från golvet, är det dags att skruva fast den med två skruvar från vardera sida, Här är det viktigt att förborra så träskivan inte spricker.
Tada! Nu har ni en alldeles egen träkåta till ert älskade husdjur. Dekorera den med en fin filt eller varför inte en härlig fårpläd?

Du behöver:

– 4st träskruvar
– Såg av valfri modell
– Skruvdragare & träborr
– Måttstock

Foto: Privat

ALFRED KARLSSON

Mer innehåll från Umeåguiden

Coronatider – ett grått täcke!

PETER & PETER OM SVÅRIGHETEN ATT SKÄMTA I BISTRA TIDER Mörker och åter mörker. Det här skulle...

Umeå IK F17 är svenska mästare 2020

Umeå IK FF F17 vann SM-finalen borta mot IFK Göteborg med 3-1 under söndagen och...