Det stora speltestet

Umeåguiden tog på sig det otroliga uppdraget med att testa julens sällskapsspel. Här hittar ni recension på alla spelen och kanske får ett bra julklappstips, för vem gillar inte en riktigt härlig spelkväll?

Ryktet går After Dark

Spelidé: Klassikern Ryktet går har en annan utgåva som heter After Dark, en variant för de vuxna med lite mer utmanande ord och fraser, grovt språk förekommer. Fungerar som viskleken fast på papper!

Så tyckte vi: Mycket underhål- lande spel med mycket skratt, pinsamheter och missförstånd. Kan vara svårt att vissa ord/fraser, men då vi körde på tid blev det väldigt roliga och konstiga teckningar.

Vi spelade på redaktionen och alla tyckte det var riktigt skoj. Går att spela tills man nått en viss poäng eller tills man gråtskrattat så mycket att man inte orkar mer.

Betyg: 5/5

Ålder: 18+
Antal spelare: 4-6
Speltid: ca 30 minuter
Utvecklare: WOW Entertainment

Therapy

Spelidé: Flytta din soffa runt spel- planen i jakten på psykisk balans. Genom samtal med coachen, gruppterapin och insikter om dig själv och dina medspelare kan du bli av med nojor och tvångstan- kar – och får plocka bort markörer från din soffa. Vinner gör spelaren som svarar rätt på frågorna och bäst kan bedöma sig själv och sina medpatienter.

Så tyckte vi: Det vi älskar med spelet är att det känns nytt och fräscht, liknar inget vi spelat tidigare. I spelet blandas högt med lågt, sant med falskt och skoj med allvar.

Betyg: 4/5

 

 

Ålder: 15+
Antal spelare: 3-6
Speltid: 60-80 minuter
Utvecklare: Alga

Tvärtom spelet

Spelidé: Här gäller det att snabbt försöka svara fel, alltså tvärtom,
på knasiga och kul frågor. Svara Ja istället för Nej och Nej istället för
Ja. Var beredd på roliga felsägningar och massvis av skratt!

Så tyckte vi: Super roligt spel, fungerar både på fest och tillsam- mans med familjen. Svara fel på roliga och knasiga frågor. Det blev många skratt när vi på redaktioen testade spelet. Svara på frågor som: har du kissat på toaletten någon gång? Räkna hur många gånger ni klarar av att svara fel på frågorna. Vi på redaktionen kom upp i 17 stycken.

Betyg: 5/5

Ålder: 6+
Antal spelare: 2-12+
Speltid: 15-45 minuter
Utvecklare: Kylskåpspoesi

Stad-Land-Flod

Spelidé: Alla spelare får ett spel- blad och en penna och sedan be- stämmer man en bokstav för första rundan – sen kan spelet börja! Nu gäller det för alla spelare att fylla i ett ord på denna bokstav under varje av de valda kategorierna. Alla kan få poäng, men flest poäng får de som skriver något som ingen annan har skrivit – så här gäller det att ha lite fantasi och vara lite lurig.

Så tyckte vi: Väldigt enkelt spel, det enda man behöver är en penna och varsitt spelblad. Det är under- hållande och extra roligt att spela på tid, så det blir lite press på alla spelare.

Betyg: 3/5

Ålder: 6+
Antal spelare: 2-12+
Speltid: 15-45 minuter
Utvecklare: Kylskåpspoesi

GW:s kriminalgåtor

Spelidé: Det ligger 40 olösta kriminalfall på GW:s skrivbord. Sammanställ bevisen och lös gåtan. Vem är skyldig? Man börjar med de enklaste och arbetar sig sedan uppåt i svårighetsgrad. Den som har bäst slutledningsförmåga och är lite listig har stor chans att ta hem spelet.

Så tyckte vi: Umeåguidens test- patrull ger GW tummen upp. Det var enkelt att komma igång och lagomt klurigt. Man behöver hela tiden vara uppmärksam och ha full koncentration för att hänga med i spelet.

Betyg: 3/5

Ålder: 8-99
Antal spelare: 1-4
Speltid: 15-60 minuter
Utvecklare: Alga

Det borde man ju veta!

Spelidé: Denna roliga variant är fullproppad med över 400 kul och annorlunda ja eller nej frågor om saker man egentligen borde veta. Här tävlar alla mot alla och spän- ningen stiger snabbt för varje fråga. Till skillnad från traditionella frågespel får man inte poäng för rätt svar – bara minuspoäng för fel!

Så tyckte vi: Roligt sällskapsspel där man bara kan få minuspoäng. Bestäm reglerna själv, först att få 12 minuspoäng förlorar eller så kan man köra 2 varv där varje person läser ett kort var och sedan utser man en vinnare med minst minuspoäng.

Betyg: 4/5

Ålder: 8+
Antal spelare: 2-4
Speltid: 25 minuter
Utvecklare: Kylskåpspoesi

Antikrundan

Spelidé: I spelet kan du vara med och bjuda på spännande auktioner med autentiska föremål och tjäna massor av pengar. Men se upp, man kan också bjuda på oäkta fö- remål. Spelaren med störst förmö- genhet vid spelets slut är vinnare.

Så tyckte vi: Ett roligt spel när man förstod hur man skulle spela. Var krångligt att till en början förstå hur det skulle gå till. Ganska svårt att ha någon aning om antikvite- ternas värde men då går det ju att chansa. När man kom igång var det roligt och påminner en del om typ Monopol.

Betyg: 3/5

Ålder: 8+
Antal spelare: 2-6
Speltid: 45 minuter
Utvecklare: Tactic

Alibaba

Spelidé: Ett fartfyllt spel där du ska hjälpa Ali Baba att lasta sin kamel för en resa genom öknen. Plocka upp ett kort och lägg det föremål som visas på kortet försiktigt på kamelen. Men se upp för kamelen är butter och om han blir irriterad sparkar han bakut så att grejerna flyger all världens väg. Spelaren med flest poäng vinner.

Så tyckte vi: Enkelt, roligt och pirrigt spel som barnen tycker är jätteroligt. Även föräldrarna skrat- tar mycket när kamelen sparkar till, man blir skrämd varje gång.

Betyg: 4/5

Ålder: 4+
Antal spelare: 2
Speltid: 15 minuter
Utvecklare: Tactic

Läs mer spelrecensioner i senaste numret av Umeåguiden.

Mer innehåll från Umeåguiden

E-mobilitet på två hjul

Det är inte bara elbilar som blivit allt mer populära nos konsumenterna, även när det...

Rototilt växlar upp!

Rototilt i Vindeln har sedan början av 90-talet tillverkat och utvecklat tiltrotatorer och är idag...