E-mobilitet på två hjul

Det är inte bara elbilar som blivit allt mer populära nos konsumenterna, även när det kommer till cyklar och mopeder blir modeller med elmotor allt vanligare. Guiden har kikat närmare på populära modeller.

Elina

Elcyklar har blivit omåttlig populära under de senaste åren och en av de allra mest populära under den senaste tiden har och är Crescents vuxenmodell Elina, som bland annat Team Sportia i Umeå säljer. Modellen finns i tre storlekar och massor av olika färger.

En anledning till att Elina blivit så pass populär beror på utformningen av cykeln där man tydligt arbetat för att integrera allt så smidigt som möjligt. Cykeln liknar, till skillnad från tidigare modeller på marknaden, en cykel och inte ett batteri på två hjul. Växlarna är snyggt integrerade i den, likaså motorn som sitter i framhjulet och som hjälper cyklisten upp till 25 km/tim. Självklart går det att cykla snabbare, men då av egen maskin då elmotorn frikopplas. Du kan även få assistans när du leder cykeln, en hastighet som är begränsad till 6 km/tim, det vill säga lagom promenadtakt. Navbroms finns på bakhjulet och i framhjulet sitter en modern hydraulisk skivbroms.

Batteriet, som är avtagbart, sitter under pakethållaren och räcker till cirka 80 kilometers assistans, beroende på hur mycket hjälp du väljer att ta av elmotorn.

Även smarta funktioner har utvecklats för elcyklar och Crescent erbjuder bland annat en app som låter dig synka med cykeln. Via appen får du sedan information om service, underhåll och batteristatus. Modellen har också vad som kallas ”koppla light”, vilket innebär att cykeln kan anpassas efter din körstil och dessutom blir batteriet stöldskyddat genom att det binds elektroniskt till att endast fungera på din cykel. Priset för denna modell ligger på runt 19 000 kronor.

TS 12000R

Super Soco har snabbt blivit ett populärt märke i Sverige, bland annat på grund av modellen TS 1200R. Modellen erbjuder i grundutförande cirka 80 kilometers räckvidd, något som dock går att dubblera genom att göra samma sak med batterikapaciteten. Det finns nämligen plats för dubbla batterier och därmed kan du ta dig dubbelt så långt på en laddning!

En annan anledning till att elmopeden blivit så pass populär lär vara designen! TS liknar mer en motorcykel än en moped, vilket inte är så konstigt då företaget bakom mopeden även tagit fram en eldriven motorcykel, som inte är allt för olik TS i designen. En eldriven moped skiljer sig från de laddbara bilarna och behovet av någon snabbladdare finns inte. 20 minuters laddning räcker till mellan 20–30 kilometers räckvidd och full laddning nås redan efter cirka 5 timmar.

Att snacka topphastighet är långt ifrån lika intressant för en klass 1-moped, den får ju nämligen inte gå snabbare än 45 km/tim. Men upp till den hastigheten är den riktigt rapp och bland mopedens smarta funktioner finns bland annat hydrauliska bromsar med elektronisk ABS, vilka återgenererar energi till batteriet. Dessutom har mopeden även adaptiv LED-belysning som anpassar sig efter vädret. Priset ligger runt 30 000 kronor och för att köra mopeden krävs antingen EU-mopedkörkort eller körkort klass B.

 

Mer innehåll från Umeåguiden

Äldreboenden öppnar igen

Sedan april har det varit stängt på landets äldreboenden. På grund av pandemin tog man...

Det här visste du inte om alla hjärtans dag

I morgon fredag är det alla hjärtans dag. Vi har därför samlat en mängd rolig...