För 20-åriga Elin Fackel tog livet och skolgången en vändning när hon efter 1,5 år valde att hoppa av gymnasiet i Umeå. Nu har hon hittat en ut-bildning på Strömbäcks folkhögskola som passar henne bättre och har på kort tid lyckats vända den onda spiralen till något bra.
Elin började likt många andra tonåringar på en gymnasieutbildning, men hon lyckades aldrig hitta sin plats. Hon hade svårt att hänga med i tempot, fick ingen bra kontakt med lärare och tyckte att klassrumsmiljön var stökig.
– Det var väldigt konstigt att hoppa av, eftersom det inte är så många som gör det. Det var jätteläskigt men jag insåg att jag behövde en paus och upptäckte att det fanns andra alternativ.
Idag är Elin 20 år gammal och framför mig sitter en glad och sprudlande tjej. Vi hänger med henne under en skoldag och får se henne utöva teckenspråk, träffa kompisar och trivas. Hon läser det tredje året på ”Allmän kurs gymnasienivå” på Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå.
– Det kändes viktigt för mig att vara på plats på en skola med lärare och andra elever runt mig. Komvux var aldrig ett alternativ eftersom det mesta är på distans, berättar Elin.
Strax efter att Elin hade bestämt sig för att hoppa av fick hon diagnosen ADHD. Efter det har Elin tyckt att skolgången har blivit enklare och roligare. Innan hon började på Strömbäcks var hon ganska skoltrött och ville bara göra klart gymnasieutbildningen. Idag har hon en annan känsla.
– Jag började med ganska dåliga resultat under första året, men år två bestämde jag mig för att försöka göra bra ifrån mig och då har jag hoppat till nästan högsta studieomdömet och det känns jättebra, säger hon med ett leende.
FIN STÄMNING PÅ SKOLAN
När vi pratar med andra elever på skolan förstår vi varför de trivs. Här känner alla varandra, man hälsar i korridorerna och rektorn kan varenda namn på eleverna. På skolan finns många olika människor med olika bakgrunder, i olika åldrar och med olika förutsättningar.
– På gymnasiet var det stora klasser och jag kände ingen personlig koppling till lärare. Men det gör man här, alla bryr sig och vill att det ska gå bra för en.
En viktig del av Allmän kurs gymnasienivå är de pedagogiska resurserna och studieverkstaden som det kallas. Där får eleverna studietid att ägna åt det som de behöver. Resurserna finns med som stöd för att hjälpa eleverna och motivera dem.
– Jag tror att studieverkstaden och resurserna har gjort att jag klarar av att gå här. Resurserna känns som kompisar och de vet hur man funkar bäst och hur man lär sig på det bästa sättet, säger Elin.
I sommar är Elin äntligen färdig. Hon drömmer om att bli sjuksköterska och sedan vidareutbilda sig till barnmorska.
– Jag vill rekommendera Strömbäcks folkhögskola för de som tycker det är svårt att gå gymnasiet. Hit får man komma och vara sig själv. Det låter klyschigt men det är sant.
Om Allmän Kurs på Gymnasienivå
- För dig som saknar betyg från gymnasiet
- Studera utifrån dina förutsättning
- Ett alternativ till Komvux
- Egen urvalsgrupp till högskolan
Är du också intresserad av att veta mer om utbildningarna på Strömbäck Folkhögskola, läs mer här:
Ansökningarna för ”Allmän kurs – gymnasienivå är öppna. Passa på att söka idag:
strombacksfolkhogskola.se/utbildningar/allman-kurs-gymnasieniva/
Text: Amanda Darehed
Bild: Maria Wikdahl