En unik butik!

”Vi är inte konsumenter, utan användare”. Det menar Per-Ove Näslund, som äger och driver begagnathandeln Rebuy. Genom åren har han sett intresset för begagnade produkter öka, både från säljare och köpare, och hoppas nu att fler ska överväga att handla en begagnad julklapp inför stundande högtid.

Under de senaste åren har svenskarna blivit allt mer medvetna om hur det enorma konsumtionsbeteendet påverkar klimatet och tär på naturresurserna. Med den framtida klimatkatastrofen ständigt hängandes över oss har våra köpbeteenden sakta börjat förändras, något som Per-Ove Näslund har märkt av under begagnathandeln Rebuys sju år i Umeå.

– Under de här åren har vi sett en stor skillnad och utveckling. Det blir allt mer populärt att både köpa och sälja second hand. Det har blivit en annan attityd och idag kommer det in allt fler som köper begagnade julklappar, säger Per-Ove Näslund.

Kanske blir detta år den jul då svenskarna slår rekord i att köpa julklappar på second hand-marknaden? Nästan hälften av svenskarna, 46 procent, anser nämligen att det är viktigt att fira jul med hållbara julklappar och mat, enligt en ny undersökning av Kantar public och WWF.

– Jag brukar säga att det finns tre anledningar till att människor väljer att se till att deras överblivna saker kommer ut på second hand-marknaden. Vissa vill återbruka produkten till pengar, en annan anledning är självklart att man vill ta miljöansvar. Sen drivs många även av att man mår bra av att sakerna gör nytta någon annanstans. Schysta saker förtjänar helt enkelt ett nytt liv där de behövs.

Användare, inte konsumenter
Ingen anledning är fel. Allt som leder till ett minskat klimatavtryck är självklart bra och nödvändigt. Däremot att i alla lägen kalla oss konsumenter tycker Per-Ove är ett märkligt språkbruk.

– Om man bortser från tjänster så anser jag att vi är användare. Vi konsumerar väl inte ett leksakståg, en cykel eller för den delen en tvättmaskin. Vi använder varor och när vi inte längre vill har bruk för varan så kommer den ju gå vidare på något sätt. Att återbruka är ur miljösynpunkt det bästa för en sak som av olika anledningar blivit över.

Det är där Per-Ove och hans butik på Björnvägen, Rebuy, kommer in i bilden. Genom ett unikt försäljningskoncept har han inte bara byggt upp en marknadsplats för begagnade produkter, han har skapat en butik där respektive säljare bestämmer sina egna priser samtidigt som köparna i lugn och ro kan strosa runt i butiken och klämma, känna och prova de olika varorna som finns till försäljning.

– Vi har visserligen haft mindre försäljningsplatser under pandemin, just nu har vi 220 stycken och sedan starten för sju år sedan har vi passerat 6 000 unika säljare.

Konceptet fungerar så att säljarna bokar sin egen försäljningsplats i Rebuys lokaler. Man prismärker sina saker i lugn och ro hemma med märkning som har unik streckkod kopplad till säljaren. I Rebuys nya system kan den som vill registrera sina varor med benämning och pris i ett digitalt system, då säljs varorna på artikelnivå.

Till skillnad från exempelvis loppmarknader behöver därför säljaren inte fysiskt vara på plats och till skillnad från digitala försäljningsplattformar behöver man inte heller finnas tillgänglig för att någon vill komma och prova exempelvis de skor eller den jacka man försöker sälja.

– Det handlar om enkelhet, säljare som enkelt vill få avsättning för sina överblivna grejer. De flesta brukar vara jättenöjda efter att de testat sälja saker via vår butik.

Så lyckas du med försäljningen:
• Prissätt efter vad som kan anses som rimligt.
• Sälj inte för mycket saker samtidigt.
• Se till att ditt bås är snyggt och prydligt.

Brett utbud
Vilka typer av varor som florerar in och ut i butikens lokaler varierar både brett och stort.

– Jag brukar säga att det som säljs här är sakerna som man inte vill donera och som inte är överdrivet dyra, exempelvis en bil. Det som säljs här tillhör mittsegmentet.

Man kan hitta det mesta mellan himmel och jord i butiken. Cyklar, vinylskivor, vackra smiden, kläder och olika antikviteter, är bara några av produkterna som dagligen kommer in och sedan får en ny ägare.

– Vår ambition är att alla varor ska vara schyssta. Därför har vi som krav på säljarna att allt som säljs ska vara helt, rent och fungerande. Är det något mindre fel på en produkt så måste man ange det, säger Per-Ove och fortsätter:

– Det som säljer allra bäst är barnkläder, leksaker och verktyg. Det och husgeråd av bättre sort säljs på en gång och köparna är villiga att betala för sakerna. Över tid så märker vi att kvalité slår lågt pris.

Pär-Ove Näslund, ägare och driver beganathandeln Rebuy på Mariedal.

Remake-avdelning och repair-café
Rebuy konceptet utvecklas eftersom och en viktig del är att ”upcykla” överblivna varor. Man skapar bland annat textila varor i en Remake-avdelning. Under nästa år kommer man att starta upp ett så kallat repair-café.

Mer innehåll från Umeåguiden

En död modellkarriär

Hallå där alla monsterdiggare och lyllosar. Ja ni ser helt rätt, en ny bild på...

En höstdag i fjällen

Vinter och skidåkning i all sin ära, men... Jag måste nog säga att ett besök...