Firade inte jul som barn

34-åriga Mellanie Nikmanesh i Umeå är tokig i julen. Hon går mot strömmen och börjar julpynta tidigt i november. Umeåguiden besöker Mellanie och hennes familj för att få känna på riktig julstämning.

En våning upp i lägenhetshuset på Tomtebo bor Mellanie, hennes man Saman och deras tre barn. Inför tidningens julnummer eftersökte vi en ”jultokig” person på sociala medier. Mellanie hörde av sig och bjöd hem oss. Vi plingar på den rosettklädda dörren och möts av Mellanie och hennes 2-åriga dotter Daria som har på sig en mörkröd sammetsklänning.

– Kom in, jag har bakat mjukpepparkaka och glöggen är varm, säger Mellanie och välkomnar oss in i den stora lägenheten på 109 kvadratmeter.

Det första man möts av är en stor och rymlig hall, perfekt för en barnfamilj. Ögonen söker sig direkt till en skänk där en maffig julby har fått ta plats. Hus, tomtar och juliga miljöer i porslin står uppradade på en stor yta. Julvärlden, som Mellanie kallar den, började hon med för åtta år sedan när de flyttade in i lägenheten.

– I julvärlden har jag samlat olika fynd under en längre tid. Det är allt ifrån Markslöjd till budgetvarianter.

Den ekonomiska aspekten finns med som en röd tråd i lägenheten. Mellanie tänker inte bara på julen under själva högtiden, utan har alltid ögonen öppna för att fynda julkulor och attiraljer på rea. I somras köpte hon ett gäng julkulor till ett bra pris i Köpenhamn.

– Jag älskar dansk design och framförallt Georg Jensen, men min man tycker inte det är rimligt att köpa en julkula för 350 kronor, säger hon och skrattar.

Firade inte jul

Mellanie samlar på disneykulor tillsammans med barnen.

Efter en rundvandring i den stora och julpyntade lägenheten slår vi oss ner vid köksbordet för att dricka glögg. Jag frågar henne varför det blev just hon som svarade på min eftersökning av en jultokig person.

– Jag växte upp i en religiös familj och vi firade inte jul. Julen har för mig varit det man har sett på film och på Disney.

Mellanie berättar att hon som liten inte saknade julen men det har ändå fått henne att vilja ge sina barn det hon inte hade, en möjlighet till en fin högtid.

– Jag minns att det var speciellt att inte få göra julpyssel i skolan, berättar Mellanie.
Hennes man, Saman, brukar skämta om att hon överkompenserar för sin egen barndom.

– Så är det nog, jag gör allt för barnen. Det är deras högtid.

Familjen Nikmanesh har skapat sina egna traditioner. För det första julpyntar Mellanie tidigare än de flesta, just för att hon ska få njuta av det så länge som möjligt. Den 28:e december åker allt ner i lådor och upp på vinden igen. På första advent bjuder familjen hem vänner för att baka pepparkakshus och hon brukar lämna meddelanden från ”tomten” till barnen under december månad.

Barnens högtid
Mellanie har fastnat för julen, både för att hon inte fick uppleva den själv som barn, men också för att hon älskar lugnet och att det är en tid för eftertanke. Hon vill skapa egna traditioner för barnen och familjen och för henne är julklappar sekundärt.

– Jag vill att våra barn ska veta att de är privilegierade och vi ger dem inte så många paket. Vi pratar mycket om fattigdom och barnen skänker varje år paket till välgörenhet.

I vardagsrummet är det julpyntat från golv till tak men en pjäs förtjänar stor uppmärksamhet, granen. Det är en plastgran från Clas Ohlson som slår andra granar med hästlängder. Den är stor, tät, hög och vacker. I granen hänger julkulor av alla dess slag, designkulor och enklare fynd från Jula.

– Jag och barnen samlar på Disneykulor, det har blivit en tradition. I år köpte vi Pluto och Långben, det är de enda vi har saknat. Förutom Piff och Puff för de är jättesvåra att få tag på i Sverige.

På golvet runt granen cirkulerar ett julgranståg, en inredningsdetalj som har fått uppsving under de senaste åren. Inspirationen har hon hämtat från USA. Hon älskar det amerikanska och lite ”överdrivna” julpyntet och har en dröm om att fira julen i Amerika en vacker dag.

Sedan tre år tillbaka har barnen fått vara med och klä granen, något Mellanie egentligen hade velat göra själv. Tidigare klädde hon alltid granen på natten när barnen sov, men hon har kommit på ett system så att de också kan medverka.

– Barnen får vara med och hänga budgetkulorna i vitt och rött. Sedan placerar jag ut designkulorna. Jag får titt som tätt flytta runt kulorna då barnen inte tänker symmetriskt, som jag gör, skrattar Mellanie.

Hon delar med sig av många smarta tips för att både slippa stressa och för att det inte ska kosta så mycket pengar. Förra året torkade hon apelsiner för att pynta med, ett projekt som både var tidskrävande och luktade illa. Istället för att slänga sparade hon dem och återbrukar apelsinerna i år igen.

Oavsett hur många familjen firar tillsammans med dukar de alltid upp ett ordentligt julbord. Mellanie har ett stort matlagningsintresse och förbereder maten i förväg, just för att slippa stressa.

– I år firar vi tillsammans med vårt första fosterbarn som tar med sin familj. I julklapp får barnen en upplevelse.

Om familjen:
Familj: Mellanie och Saman Nikmanesh
och barnen Leila (10), Kian (8) och Daria (2)
Bor: Lägenhet på Tomtebo
Intressen: Inredning, matlagning och familjen
Instagram: @glammomumea

Bild: AMELIE NÄSLUND
Text: AMANDA DAREHED

Mer innehåll från Umeåguiden

Filippas krönika

När Filippa flyttade till Umeå var ett av hennes mål att upptäcka Västerbottens guldkorn. Genom...

Maxida Märak

Genom åren har hon skapat mängder av rubriker runt om på landets nyhetsredaktioner och det...