Fotexperten till Umeå

Genom åren har Peter Wedman hjälpt mängder av människor som lider av fotrelaterade problem. Genom en unik programvara där fötterna 3D-skannas tillverkas individuellt anpassade fotbäddar, som kan hjälpa allt från hälsporre till plattfotsyndrom och följdproblem med rygg, höfter och knän. Nu tar Peter över Fot & Fysiokliniken i Umeå för att kunna hjälpa ännu fler.

Hur människan lever på jorden har förändrats genom historien och idag ställs kroppen inför helt andra krav än tidigare, belastningar som i många fall kan ställa till med besvär. Ett av de mest utsatta områdena är fötterna, som dagligen utsätts för stora påfrestningar, både i arbetslivet och när vi motionerar och tränar.

– Att så många idag har problem med fötterna beror delvis på att vi lever längre, dels för att vi är skapta för att springa på savannen. Fötterna behöver alltså utstå större belastning under en längre tid, vilket leder till att många drabbas av olika fotrelaterade problem, bland annat utmattningsskador och hälsporre, berättar Peter Wedman, ägare och ortopedtekniker på Fot & Fysiokliniken.

Underlag som asfalt, betonggolv och klinkers är historiskt sett nya material som kroppen inte har hunnit anpassa sig till, vilket i kombination med fel fotställning och dåliga skor snabbt kan ställa till med smärtsamma besvär, inte bara i fötterna, utan även bland annat i knän och rygg.

– Man går i olika typer av skyddsskor på arbetsplatsen, dessutom på hårda underlag. Det kan snabbt ställa till med överbelastningsproblematik och ofta får man sekundär problematik, exempelvis ont i rygg, höft eller knän, förklarar Peter Wedman.
Här vill Peter slå ett slag för medicinsk fotvård.

– Jag träffar många patienter som är i stort behov av detta, men det glöms ofta bort. Vi har oerhört duktiga fotterapeuter i Umeå och det borde vara lika normalt att undersöka fötterna som att gå till tandläkaren eller optikern, påpekar Peter.

Förebygg problem
Just därför är hans råd, både till arbetsgivare, anställda och motionärer att tänka förebyggande. Peter är nämligen av uppfattningen att många korttidssjukskrivningar skulle kunna förebyggas om man bar bättre skor på arbetsplatsen.

– Ståmattor är ett relativt nytt fenomen som många har börjat använda på arbetsplatsen så att man kan stå vid sitt skrivbord. Det känns bättre för ryggen, men istället kan man få fel ställning i foten, vilket sin tur kan leda till bland annat hälsporre, förklarar Peter.
Detta har Peter sett en betydande ökning av under de senaste tio åren.

– Går man istället i en riktig inomhussko, då går man i den till lunchen, till skrivaren och får rätt vinkel på foten när man står och därmed minimerar överbelastningsproblematik, tipsar Peter Wedman.
Just hälsporre är idag ett av de vanligaste problemen som Peter med personal hjälper patienter med.

– Hälsporre har blivit en folksjukdom, säger Wedman.
Därför är det inte ovanligt att Peter idag arbetar förebyggande med patienter, bland annat tillsammans med idrottsföreningar där utövarna utsätts för stor belastning, exempelvis inom ishockey och badminton.

– Ofta handlar det om enorma belastningar på fötterna. I badminton tar man två snabba steg framåt, tvärstannar och tar tre snabba steg tillbaka och så fortsätter man. Kroppen är inte skapt för den påfrestningen, därför är det viktigt att tänka förebyggande så att fötterna håller livet ut, säger Peter.

Unik teknik
Men att förebygga fotproblem är något de flesta missar och det är då Peter träffar de flesta av sina patienter. Genom en unik egenutvecklad programvara, som har utvecklats under flera år, kan personalen på Fot & Fysiokliniken idag ta fram och erbjuda fotbäddar som baseras på en 3D-skanning av patientens fot eller fötter, det vill säga individuellt anpassade inlägg.

– Vi har lagt mycket pengar på att utveckla denna teknik som idag håller absolut världsklass. Den har varit så pass framgångsrik att vi idag har licenstagare från Göteborg till Haparanda som använder vår programvara och en av dessa är Karolinska universitetssjukhuset, berättar Wedman.

Licenstagarna beställer sedan fotbäddarna från Peters tillverkningsverkstad, Orthopedium AB, belägen i Nordmaling.

– Alla som använder vår 3D-skanning har varit här och utbildat sig. Eftersom det är avancerad digital teknik så kan de sedan skicka beställningen hit till oss i Nordmaling där vi tillverkar exakt utifrån den skanning som de gjort, förklarar Peter.

Sammansvetsat samarbete
En annan mer lokal samarbetspartner är Sports Medicine i Umeå, som efter undersökningar av patienter ofta remitterar dem till just Fot & Fysiokliniken.

– Till oss kommer det patienter med många olika typer av fotproblem, allt från plattfottendens till trasiga senor, så att foten inte är stabil och hälsporre. Många av dessa patienter remitterar vi till Fot & Fysiokliniken för att få anpassade fotbäddar. I mer avancerade fall blir det en dialog mellan oss och Peter. Det kan exempelvis handla om hur en patient ska få bäst avlastning efter en fotoperation, berättar Magnus Högström som är ortopedkirurg på Sports Medicine i Umeå.

Även Magnus Högström trycker på att fler borde fundera på att avlasta sina fötter tidigare, det vill säga försöka förebygga skador.

– Det behöver inte gå så långt som en skada eller handla om en sjukdom. Alla blir vi äldre och då mer ömfotade. Då kan det vara bra att i förebyggande syfte få individuellt anpassade fotbäddar. Samma sak gäller idrottare, exempelvis inlägg i skridskon eller pjäxan om man har plattfotssyndrom, förklarar Magnus Högström.

Faktum är att Peter genom åren har hjälpt en rad olika idrottare på allra högsta nivå, men några namn avslöjar han inte.

– Nej, det är mellan mig och patienten, svarar Wedman.
Peter har också ett mycket gott samarbete med Aleris där David Hällsten är verksam som fotkirurg.

Vill hjälpa Umeåborna
Peter Wedman har jobbat som ortopedtekniker sedan mitten av 80-talet, ett yrke han lockades och omskolade sig till efter att han själv drabbats av flera arbetsrelaterade fotskador som industrisvetsare.

Han beskriver det skämtsamt att han är uppvuxen på ortopeden, men på den andra sidan som patient.

– Men det ser jag som något positivt. Jag vet hur det är att vara patient och hur viktigt det är att man verkligen gör allt man kan för att hjälpa dem med fotproblem, säger Wedman.
Sedan hans klinik slog upp dörrarna har både den och hans verkstad legat i Nordmaling och då i kombination med Nordmalingsskor, något de även i fortsättningen kommer att göra.

Men Umeåborna får nu kortare att resa sedan han i mitten av november slog upp dörrarna till en mottagning i Umeå.

– Vi har öppnat och kommer att finnas på plats tre dagar i veckan. Jag hoppas det leder till att fler vågar söka hjälp i tid, oavsett om det handlar om att förebygga problem eller hjälpa de som lider av smärtor i fötterna. Lättast om man vill boka tid är att göra detta på FotochFysiokliniken.se eller ringer på 073-048 41 81, säger Peter Wedman.

Peter Wedman, ägare och ortopedtekniker på Fot & Fysiokliniken.

Mer innehåll från Umeåguiden

Rebellen som blev elitsoldat

Efter att ha levt ett hemligstämplat liv i nästan tio år klev Petra ”PAM” Malm...

Texor i Lycksele växer

Texor i Lycksele jobbar med komponenter i rostfritt stål och vänder sig främst till läkemedelsindustrin....