Från undersköterska till industridesigner

Våga satsa på dina idéer. Det menar Mattias Mikaelsson, som idag arbetar som frilansare i industridesign och har samarbetat med företag inom såsom OBH Nordica, SMART Microfiber System, Tefal och Cuisinart.

Det brusar till och det hörs galande tuppar i bakgrunden när Mattias svarar i telefonen. Han befinner sig under samtalet i ladugården med sina 47 höns och 14 får. Mattias jobbar idag som “solskensbonde” samt driver sitt företag “Mattias Mikaelssons Design”. Men att jobba som bonde var nog inte alltid tanken från början.

– Får och höns var till en början bara för barnens skull, då de tyckte det var så kul med lamningen och kycklingarna. Men sen insåg vi att det blev lite för många, då vi kom på att djuren också får barn, säger Mattias och skrattar.

 

BRED INRIKTNING I SITT ARBETE

Mattias har 47 höns och 14 får.

 

Mattias är ursprungligen från Vännäs men är idag bosatt i Söråker i Timrå. Innan hans karriär som industridesigner jobbade han som undersköterska på intensivvårdsavdelningen här i Umeå. Efter att ha jobbat ett antal år inom vården bestämde sig

Mattias för att studera till industridesigner på Beckmans designskola i Stockholm. Kort efter studierna startade han sitt bolag Mattias Mikaelsson Design och har idag en väldigt bred inriktning i sitt arbete som industridesigner, då han har ritat allt ifrån en visningslägenhet i en bomässa till kastruller med smarta lösningar.

Mattias intresse för att skapa saker började redan vid barnsben, då han som 10-åring älskade att designa egna lampor.

– Jag brukade använda gammalt skrot som jag sedan monterade lampor av, allt ifrån skrivbordslampor till golvlampor.

Designa lampor var något Mattias gjorde hela sin uppväxt. Han gjorde så många lampor att Mattias föräldrar till slut tyckte det blev för mycket. Så det blev en lampa in och en lampa ut.

 

 

GALNA IDÉERNA STICKER UT

För att kunna arbeta som industridesigner behöver man vara kreativ och kunna tänka lite utanför boxen. Men det gäller också att våga tro på sina idéer. Alla produkter börjar ju alltid med en idé.

– Ibland när jag sitter och skissar och tänker att det här är en helt galen idé, så får man tänka att det oftast är de galna idéerna som sticker ut och kan förändra världen, säger Mattias.

Det här är en helt galen idé”

När Mattias försöker finna inspiration till att designa nya produkter brukar han inte kolla så mycket på vad andra gör, utan han kör oftast bara på “feeling” och tänker “det här känns rätt”. Han gillar att skapa produkter med mjuka former men också med funktion. Mattias vill också att det han designar ska tillföra med något nytt som överraskar och skiljer sig från den nuvarande marknaden.

VARIERANDE ARBETSMETODER

Något som gav en del nyfikenhet var hur själva processen går från idé till färdig produkt, vilket kunde ske på lite olika sätt.

– Man kan säga att det finns två olika arbetssätt, antingen har jag ett uppdrag eller så designar jag en egen produkt, säger Mattias.

Han förklarar att om han jobbar för exempelvis ett städföretag så har de oftast idéerna redan färdiga och då sätter han igång med att designa olika förslag till företaget. Med detta arbetssätt går det oftast rätt snabbt från idé till färdig produkt. Men kommer Mattias däremot med egna produktidéer så kontaktar han företag och kollar om dem skulle vara intresserade. Det var så själva processen gick till med hans kastrullserie “Supreme steel”. ■

Foto: PRIVAT

PETRA HENNSTRÖM

Mer innehåll från Umeåguiden

Ansiktslyft för gym

I februari öppnades dörrarna till en ny träningsanläggning på Teg. Den tidigare träningsanläggningen Träna har...

Höstrusket genom fönstret

Så är vi här till slut. Sittande på huk likt ryska Gopniks och huttrar medan...