Från Yttersjö till Nashville

Ellinor Springstrike i Yttersjö utanför Umeå är en countrysångerska och artist med siktet inställt på världsturné. För två år sedan bestämde hon sig för att helhjärtat satsa på musiken och det dröjde inte länge innan hon blev kontaktad av countryvärldens elit.

Vi möts över en kopp kaffe och en bulle som Ellinor köpt, då hon inte känner sig speciellt hemma i köket. Ellinors farmor och farfar bodde i det innan Ellinor och hennes familj flyttade hem till huset för 4 år sedan. Köket är husets mittpunkt, där familjen samlats sedan huset byggdes för 30 år sedan.

– Jag hade bott borta i 15 år och gjort min lilla utflykt så det var skönt att flytta hem igen.
Ellinor bor med sin familj i en vit, härlig villa i Yttersjö några mil utanför Umeå. På gården har hon en musikstudio och resten av familjen bor i närliggande hus.

– Jag behöver aldrig låsa dörren, när man kommer hem är det alltid någon här, syrran eller någon annan. Familjen är van att det är här man samlas, berättar Ellinor.

FARFAR GÖSTA OCH MUSIKEN

Sångerskan flyttade först till Stockholm och bodde sedan många år i Göteborg. När familjen tog beslutet att flytta hem kändes det skönt.

– Jag har gjort så många grejer och det har alltid varit i 200 km i timmen. När jag flyttade hem frågade jag mig själv vad jag vill göra om jag bara får välja en grej, och då var det självklart, jag ska satsa på min musik.

Musiken har alltid funnits med i Ellinors liv. Redan som 7-åring började hon sjunga och showa tillsammans med sin farfar, Gösta. Hela familjen är entreprenörer, farfar Gösta startade och drev ”Göstas loge” och företaget ”Göstas Buss”.

– Jag brukade sjunga med farfar, vi satt på den där kökssoffan säger Ellinor och pekar.

I köket står en vitmålad kökssoffa och på den står Göstas gamla dragspel. I logen anordnades fester och bröllop varje helg och Ellinor brukade gärna underhålla gästerna. Farfar Gösta gillade dansbandsmusik och Ellinors mamma kan idag inte höra ”Leende guldbruna ögon” utan att tänka på dottern.

I och med Göstas bussföretag började Ellinor köra taxi och det var då hon upptäckte countryn. Hon delade taxi med en kille från Klabböle som hade några countryskivor.

– Sedan dess var det bara country, jag gillade musiken, rösterna och texterna.

ETT MEDDELANDE FRÅN USA

Ellinor släppte en skiva redan 2012 men då mest för att testa sig fram och på hobbynivå. Hon släppte även några låtar 2019 med sitt band i Umeå. Två veckor efter att hon bestämt sig för att det är musiken hon ska satsa på hände något overkligt, nästan otroligt.

– Jag hade börjat nätverka på Facebook, jag skrev till musiker i USA och bad dem lyssna på min musik. Plötsligt får jag ett meddelande av en person, Jimmy Ritchey.
Ellinor tror först att Jimmy är en musiker, men efter att de pratat en stund inser hon att det här är en välkänd producent och låtskrivare.

– Jag skickade några av mina låtar till honom och bad honom göra detsamma. Han skickade låten ”The one that got away” av Jake Owen, en av mina favoritlåtar och det var då jag förstod. Han hade skrivit och producerat den.

Jimmy Ritchey är en välkänd musikproducent i Nashville, USA och har en 25-årig karriär på sitt CV. Utöver det har han också blivit Grammy-nominerad för sin musik.

Det var inte Ellinors nätverkande på sociala medier som ledde Ritchey till Yttersjö en vinterdag, utan ett DNA-test.

– Han hade fått ett test i julklapp några månader tidigare och hittat släktingar i Sverige, därför valde han att söka på Google efter countryartister i landet och hittade mig.

Sex veckor senare satt Ellinor på ett flygplan till countryns Mecka, Nashville. På plats fick hon se hur Ritchey och hans team jobbade och de spelade även in sin första låt ihop. Det här är nu två år sedan och de jobbar fortfarande tillsammans. När Ritchey kontaktade Ellinor hade hon 199 följare på Facebook, i skrivande stund har hon 80 000 följare. Karriären sköt spikrakt uppåt och nu är hon aktuell med singeln ”Good love”.

– Om det inte vore för pandemin hade jag varit i Nashville nu. Vi skulle egentligen ha släppt en EP förra året men vi valde att släppa en låt i taget, berättar Ellinor.

Förra året släppte Ellinor Springstrike tre låtar och tre till kommer i vår innan det är dags att äntligen släppa den efterlängtade EP:n. En av låtarna som släpptes i augusti har nått 1,2 miljoner streams på Spotify.

– De flesta av lyssnarna finns utomlands, det är inte så många i Sverige som känner till min musik. De senaste månaderna har jag fått tusentals lyssningar i Indien, vilket är jätteroligt.

MÅLET ÄR EN VÄRLDSTURNÉ

Ellinor och hennes team i Nashville har bara marknadsfört musiken via sociala medier. De har livesänt spelningar och varit aktiva med att visa upp hennes talang.

Just nu väntar Ellinor på vaccinet så hon får resa och turnera. Redan nu har hon märkt att musikbranschen börjar öppna upp och bokningsförfrågningar börjar trilla in.

– Vi har en Tysklandsturné i september, sedan kommer även Jimmy komma hit för en turné i norra Sverige.

”Ett av turnéstoppen blir på hemmaplan i Umeå”

I november kommer de tillsammans turnera runt i norr och ett av stoppen blir på hemmaplan i Umeå.

– Vi kommer ha med oss en gospelkör på varje ställe som ska backa upp oss. Att få visa Jimmy Älvsbyn, Piteå och Luleå kommer bli riktigt spännande.

Entreprenören och artisten Ellinor Springstrike har siktet inställt på stjärnorna. Målet är att turnera världen runt med hennes countrymusik.

– Jag tycker det är spännande med rötterna till musiken, från Norrland till Nashville liksom. Storyn om hur jag och Jimmy började jobba ihop och bygga vidare på det, det känns häftigt. ■

Foto: SUNE GRABBE/SEIZE MEDIA

AMANDA DAREHED 

Mer innehåll från Umeåguiden

En höstdag i fjällen

Vinter och skidåkning i all sin ära, men... Jag måste nog säga att ett besök...

En unik butik!

”Vi är inte konsumenter, utan användare”. Det menar Per-Ove Näslund, som äger och driver begagnathandeln...