Fyra goda nyheter

I höst händer det mycket på restaurangkartan. Vad sägs om en riktigt amerikansk lunch på Västerslätt, kvarterkrogshäng på Haga, lyxiga svenskinspirerade cocktails på en ”punchveranda” och fyllda kassar med härlig chark från Gårdshem.

ÖK’S
Grabbarna bakom succén och foodtrucken Smash N’ Grab expanderar och öppnar en ny restaurang på Haga – ÖK’s. De tar över efter pizzahaket Taormina för att fortsätta flippa burgare till Umeåborna.

– Det har saknats en riktigt bra kvarterskrog i Umeå. Lokalen var också en dröm för oss alla, det finns en viss charm över det. Plus att det är ett bra läge med stort upptagningsområde, berättar en av ägarna Jakob Karlsson.

Ett besök på ÖK’s kommer att innebära god dryck, härliga pub-tallrikar, en mustig soppa eller varför inte en klassisk schnitzel. Inredningen ska kännas gemytlig och som ”sådant man hittar i förrådet”, men med en mysig touch. De är redan experter på goda, saftiga burgare men siktar nu också mot toppen genom pizza.

– I lokalen finns det en vedugn och nu är vi lite kaxiga och säger att vi ska ha Umeås godaste pizza, skrattar Jakob Karlsson.

Självklart kommer den resande hamburgare-foodtrucken finnas kvar och planen är att skaffa en till vagn. ÖK’s öppnar i månadsskiftet september/oktober.

RÖKSTUGAN BBQ
Nu slår Rökstugan BBQ upp dörrarna till Umeås första BBQ-restaurang med inspiration från USA, men med en Norrländsk twist. Det är David Knutsson, Joel Staaff och Victor Linder som erbjuder en härlig meny med gott kött, härliga sides och vegetariska alternativ. De har tagit över efter den anrika pizzerian på Västerslätt, ”Mammas”.

– Säg något vi inte gjort med lokalen, säger killarna och skrattar. Vi har renoverat allt ifrån golv till tak. Den största förändringen är att vi tagit in två rökar och byggt skorstenar åt dem. Vi vill att de ska vara en del av restaurangen, man ska se dem användas.

Lokalen är luftig, modern och andas BBQ med en ”norrländsk själ”. Gråa, tunga betongklädda väggar med djur från skogarna i norr, blandas med träinslag och växter.

Rökstugan BBQ har öppnat och fokus just nu är att erbjuda Umeå en härlig lunchupplevelse. De kommer ha öppet vardagar mellan 10-14 och med deras app kan man beställa take-away på eftermiddagarna. Håll koll på deras sociala kanaler för att se när de har öppet kvällstid.

FACIT
Restaurangkungen Jörgen Engdahl (Harlequinn, Hunger & Törst) går ihop med bartenderproffset Emil Åreng och öppnar Facit bar vid årsskiftet. Tanken är att det ska vara en unik upplevelse som sticker ut, inte bara lokalt utan globalt.

– Vi vill göra något som liknar en skön vuxen lekplats. Själva namnet är från skolans värld, det ska likna en skola på 50-talet men på en Östermalmsvåning, berättar Jörgen och skrattar.

Ambitionen är hög och kreativiteten ska flöda. Fokus är att sätta Umeå på den globala cocktail-kartan. Just nu pågår det omfattande bygget av lokalen. Ingången kommer vara i Ohlssons Tygers gamla entré. Rulltrappan som gick ner i källaren är borta och en ny spiraltrappa byggs. I källaren kommer de bjuda på ”Facit Galej” en våning för större fester. En trappa upp byggs en riktig paradvåning. På taket av ingången till gallerian Utopia byggs en inglasad bar med utsikt över Rådhustorget.

– Det ska kännas som en lyxig punchveranda. Maten, drycken och inredningen kommer att vara svensk. Uppe på Facit bar kommer vi att ha en besticklös meny, fingerbites där allt är baserat på att njuta och snacksa.

GÅRDSHEM
Chark- och deli butiken har under de senaste två åren legat i Sagagallerian men kände att det var dags för en nysatsning och huserar numera i Utopia. Den nya lokalen ger Gårdshem större utrymme och mer exponering. Nytt i butiken är gästspel med lokala producenter och startskottet gick tillsammans med ett rosteri från Piteå.

Foto: FAUXELS, PEXELS
Text: AMANDA DAREHED

Mer innehåll från Umeåguiden

Sexifiera ditt sovrum

I andan av villa, hem och inredning tänkte jag att vi kan prata lite om...

Välj rätt golv

Dags att byta ut golvet? Vilket ska man välja och vad är egentligen det viktigaste...