Golfen har fått ett uppsving

Under pandemin blomstrade verkligen intresset för utomhusaktiviteter i Sverige och en av dom aktiviteterna var synnerligen golf. Enligt Svenska Golfförbundet spelade över en halv miljon svenskar golf förra året i Sverige, vilket inte har hänt på cirka tio år. Golfsverige välkomnade nästan 100 000 nya och återkommande golfare under förra året.

I Västerbotten finns det ett flertal olika golfbanor som erbjuder allt från bra banor, vacker natur, god mat och övernattningsmöjligheter. Här nedan har vi listat alla Västerbottens golfklubbar.

UMEÅ GOLFKLUBB

Strax utanför Umeå befinner sig Umeå golfklubb. Banan ligger i ett kuperat skogsområde och är ansedd som Norrlands vackraste med varierad layout och stora greenområden. Banan består av 3 x 9 hålsbanor samt en kortdistansbana med sju hål. För dem som vill stanna en längre tid finns det också möjlighet till stugor samt husvagnsplats med tillhörande eluttag.

BJURHOLMS GOLFKLUBB

Cirka 6 mil från Umeå befinner sig Bjurholms Golfklubb. Deras huvudbana består av en 18 hålsslinga i ett kuperat jordbrukslandskap med inspiration från de skotska hedarna. Här finns det både en golfshop, Pay & Play, restaurang samt möjlighet till övernattning.

SÖRFORS GOLFKLUBB

Sörfors golfanläggning ligger cirka två mil från Umeå. Banan består av totalt 18 hål och är byggt i parkkaraktär i gammal åkermark. Vill man stanna längre än en dag finns det husvagnsplatser med tillhörande eluttag som kan hyras. Det erbjuds även golfshop, restaurang samt driving-range.

GRANÖBYGGDENS GOLFKLUBB

Ungefär sju mil från Umeå hittar du Granöbygdens golfklubb. Här finner du en 9-hålsbana med dubbla utslagsplatser, vilket ger dig 18 hål totalt. Banan är belägen på en vacker skogshed med mycket vacker utsikt. Det finns driving-range i närheten samt hotell och camping för de som vill stanna längre än en dag.

NORRMJÖLE GOLFKLUBB

I Norrmjöle, ungefär två mil från Umeå ligger Norrmjöle Golfklubb. Här erbjuds en 18-hålsslinga som går igenom en kuperad tallhed med små klippor och sjöar. Inom golfområdet finns det övningsområde, restaurang, shop samt övernattningsmöjligheter.

ROBERTSFORS GOLFKLUBB

Cirka sex mil från Umeå, ligger Robertsfors golfbana. Banan är en 18 hålsbana som befinner sig i en vacker miljö med parkkaraktär. I anslutning till golfområdet finns det även husvagnsparkeringar för dem som vill stanna över natten. De erbjuder även Pay & Play.

GUNNARNS GOLFKLUBB

Ungefär 20 mil från Umeå ligger Gunnarns Golfklubb. De erbjuder en 9-hålsbana med 27 fee samt en 18 hålsslinga. Banan är vackert belägen på en kuperad ängsmark och är omgärdad av två tjärnar och ett öppet odlingslandskap. Det finns också övernattningsmöjligheter för de som vill stanna en längre tid.

BOLIDENS GOLFKLUBB

Bolidens Golfklubb ligger cirka 15 mil från Umeå. Banan är vackert belägen vid sjön Bjurvattnet och erbjuder en 9 hålsslinga med varierande svårigheter som passar både nybörjare men också mer erfarna spelare. Om man vill testa på driving range så erbjuds det också.

ÅSELE GOLFKLUBB

Ungefär 17 mil från Umeå omgiven av Ångermanälven ligger Åsele Golfklubb, med sin utmanande 9 hålsbana. Klubben erbjuder övernattningsmöjligheter med husvagnsplatser och bara 100 meter från klubbhuset finns det möjlighet till fiske och vandringsleder.

SKELLEFTEÅ GOLFKLUBB

Cirka 13 mil från Umeå ligger Skellefteå Golfklubb. Banan består av en 18-hålssling och en 9-hålsslinga samt en slopad 9-håls pay & play-bana. Tidsbokning gäller för 18-hålsbanan samt 9-hålsbanan. Det erbjuds även driving range och övernattningsmöjligheter om man vill stanna under en längre tid.

LYCKSELE GOLFKLUBB

Centralt i Lycksele, cirka 13 mil från Umeå ligger Lyckseles Golfklubb. Banan är en 9-hålsbana belägen utmed Umeälvens strand. Banan är även en skogsbana med bitvis parkkaraktär med en del utmanande vattenhinder. Vill man spela fler än en dag befinner sig Ansia Resort i närheten vilket gör det möjligt för övernattning.

NORSJÖ GOLFKLUBB

Ungefär 18 mil från Umeå befinner sig Norsjö Golfklubb. Banan är en utmanande 9 hålsbana med dubbla utslagsplatser vilket ger 18 hål totalt. Banan är vackert belägen i en kuperad skogsbana med varierad layout. De erbjuder driving range samt möjlighet till övernattning.

Foto: June Laves

PETRA HENNSTRÖM

Mer innehåll från Umeåguiden

Filippas krönika

I höstas berättade en spådam att jag kommer få mitt första barn i sommar. Spådomen...

Bygg din egen van

Att konvertera en skåpbil till en husbil har blivit allt mer trendigt. Vi har träffat...