Guiden testar: Healing

Att jag, Amanda – vetenskaplig, tråkig och rätt fyrkantig, skulle få upp ögonen för det spirituella och andliga var det inte många som trodde. Men här ligger jag nu. Bredvid en shaman som spottar sprit, viftar med en fjäder och kallar på moder jord… Och det är helt underbart?

När shamanen Amanda Rosén frågade om jag ville testa en shamansk healing visste jag inte alls vad det var. Hon hade lyssnat på podden och snappat upp att jag är på en ”själslig resa” och vill utforska mitt inre. De som känner mig vet att jag länge fnyst åt begrepp som yoga, self-love, manifestering och andlighet. Men något hände mig i höstas och jag var beredd att öppna upp för alternativa sätt för att må bättre.

Amanda är utbildad kost- och örtterapeut och shaman. Hon driver en holistisk träningsstudio i Vännäs tillsammans med sin man Johan. För att kunna genomföra en session med mig har hon med sig en filt och redskap. Jag får lägga mig ner på rygg och blunda. Hon börjar med att tända ett ljus, kalla in alla väderstreck genom att spotta ut någon typ av sprit och ”öppna upp portarna”. Sedan börjar sessionen och jag vet inte alls vad jag ska förvänta mig eller vad jag ska göra. Amanda berättar att om jag upplever något så får jag gärna tala om det, men jag väljer att hålla tyst. Timmen som vi avsätter för healingen springer snabbt förbi och jag lyckas hitta ett lugn. Det är otroligt avslappnande och skönt. Eftersom jag hela tiden blundar vet jag inte riktigt vad shamanen gör, men jag känner hennes fingrar i min nacke. Efter en stund upplever jag något märkligt som jag varken kan förklara eller sätta ord på. Jag börjar känna ett tryck, nästan som en tyngd över min högra del av magen. Det känns som om hon har lagt en sten på magen, trots att ingenting är där. En känsla av ilningar går från naveln och strålar ut på ena halvan av magen. Först blir jag nästan lite rädd, vad är nu det här? Det som sedan blir mycket märkligt är att Amanda efter en kort stund byter position och sätter sig vid min högra sida där hon fokuserar på maghalvan. Utan att jag har sagt någonting om ilningarna. Resten av sessionen funderar jag mycket kring det, varför valde hon just den kroppsdelen? Hon hade lika gärna kunnat sätta sig och arbeta med mitt ben?

När en timme har gått ber Amanda mig att ligga kvar och slappna av. Hon undrar om jag vill berätta något men jag låter henne tala om vad hon har upplevt. Det här handlar nog lite om mitt tveksamma och fyrkantiga gamla jag – jag vill veta varför hon fokuserade på min mage resten av healingen.
– Ditt tredje chakra var fullständigt blockerat, berättar hon. För er som nu undrar, vad är chakra? Jag undrade också och det visar sig att vi har sju så kallade chakran. Det betyder egentligen ”hjul”. Energi flödar genom dessa och när vi får obalans i kropp, sinne och själ är det svårt för energin att passera genom chakrat.

Amanda förklarar att hon har rensat mitt magchakra och att hon upplevde en stor klump som på många vis blockerat mig. Mer vad som hände under min session kommer jag inte att gå in på. Mina ord räcker helt enkelt inte till. Men det jag vet är att jag kände mig stärkt, nyfiken och lugn efteråt. Jag kan varmt rekommendera alla att testa shamansk healing. Vad har ni att förlora på att under en timme lägga er ner och låta någon annan hjälpa er på vägen – och kanske lösa ett problem eller en åkomma?

Vill du veta mer? Lyssna på Umeåguidens podd när shamanen gästar.

Text: Amanda Darehed
Bild: Unsplash

Mer innehåll från Umeåguiden

Stort intresse för skidgymnasie i Tärnaby

På gångavstånd från skolan hittar man skidbacken, perfekt för eleverna på Tärnaby alpina gymnasium som...

Synthduon släpper sitt andra album

Henrik Oja och Adam Olofsson bildar duon ”Unroyal” och är aktuella med att släppa det...