I Umeåguidens podd är Emma Åslin Stårsta en återkommande gäst. Hon jobbar som doula och kallar sig för Hela Moderskapet. Vi har träffat henne för att lära oss mer om vad en doula gör.
Allt fler väljer att anlita en doula när de ska föda barn. En doula är en professionell stödperson som finns där för dig och din partner innan, under och efter din förlossning. Personen har genomgått en doulautbildning – och ersätter inte en barnmorska med medicinsk kunskap. Faktum är att doulor inte har något medicinskt ansvar, utan enbart finns där för att stötta dig och din partner.
Emma Åslin Stårsta har en bakgrund som barnskötare, undersköterska och journalist. Hon bor i Umeå med sin man och en dotter som föddes 2019. Efter att hon hade fött sitt barn insjuknade hon i en förlossningsdepression som sedan övergick i en utmattning. Hon vet hur viktigt det är att bli sedd – både under graviditeten, förlossningen och tiden efter:
– Jag tyckte att det var mycket som fattades när jag själv hade bli-vit mamma och kände att jag ville stötta nyblivna föräldrar. Ju mer jag lärde mig, desto tydligare blev det att jag skulle bli just doula.
Emma är med som stöd hela vägen, för att den födande och partnern ska ha möjlighet att bygga upp en relation till sin doula. Det hela börjar med förberedande samtal.
– Jag ger den som ska föda verktyg att plocka fram sin egen styrka och hjälp att skapa optimala förutsättningar för just den personen. Vad behöver personen för att känna sig trygg? Det kan handla om allt från att prata om tidigare upplevelser av att själv ha fått barn, till att prata om förlossningsrädsla med någon som ska föda sitt första, förklarar hon.
I de allra flesta fall är Emma också med under själva förlossning-en. Där har hon massor av verktyg för att hjälpa den födande att hantera värkarna. Men en viktig aspekt är att doulan aldrig är där för att ta över partnerns roll.
– Det är nog den största missuppfattningen. Som doula är man där även för att hjälpa partnern att vara ett så bra stöd som möjligt. Man jobbar tillsammans med partnern och den födande, som ett team. I det teamet ingår dessutom barnmorskan. Andra missupp-fattningar är att en doula ska ersätta sjukvård, att det bara skulle vara för folk som vill föda hemma eller att det måste vara någon hippie-människa.
Efter att barnet har fötts ses Emma med paret igen och pratar igenom förlossningen. Hon kan också ge amningsråd eller annan stöttning, beroende på vad paret behöver.
Emma menar att alla kan använda sig av en doula, men att det tyvärr blir en klassfråga.
– Det går inte att komma ifrån. Visst hade det varit fantastiskt om alla som föder kunde få ett bidrag, som man själv väljer vad man lägger det på? Men samtidigt kan man tänka såhär: vi kan köpa en TV för flera tusen, så varför skulle vi inte lägga pengar på någonting så viktigt som emotionellt stöd?
Vill man anlita en doula får man stå för 3000 till kostnaden själv. Det kan kosta allt från för olika de 15 000 kronor. Man kan få avdrag delar – de förberedande samtalen omfattas av friskvårdsbidraget.
Läs mer om Emmas tjänster och kolla in hennes produkter för mammor här:
Instagram: @helamoderskapet
Hemsida: helamoderskapet.se
Missa henne inte i Umeåguidens podd! Där pratar vi om graviditet, förlossningsrädsla, förlossning och tiden efteråt.
Text: Filippa Rosenberg
Bild: Sandra Lundberg/Lupinfoto