En höstdag i fjällen

Vinter och skidåkning i all sin ära, men… Jag måste nog säga att ett besök i våra majestätiska västerbottniska fjäll under hösten är ännu bättre. Umeåguiden drog till Hemavan för att uppleva barmark, frisk luft och lagoma temperaturer – och för att tipsa er om en perfekt höstdag i fjällen.

Bilen rullar från Umeå tidigt en måndagsmorgon i slutet av augusti. Vi har siktet inställt på att befinna oss i Hemavan före lunch för att inleda dagen med att åka gondol. Uppe vid gondolens toppstation kan man direkt ta sig till den populära Kungsleden. Vi möter barnfamiljer med sovsäckar och tält packade på ryggarna, redo för ett äventyr. Umeåguiden är däremot inte påväg ut för att vandra utan börjar direkt att gå nerför backen för att mätta våra magar..

1. HEMAVAN GONDOL
Jag skulle vilja påstå att det är ännu trevligare att åka gondol under sensommaren/hösten än på vintern! På vintern ska man lasta på skidor och allt är bara så vitt! Nu visar fjällvärlden upp sig med alla färger och utsikten blir ännu bättre. Bergen och alla fjällsjöar blir mäktigare. Man kan till och med se Norge! En bonus är att personalen som jobbar på dalstationen är mycket trevliga och tillmötesgående. Vi får till och med komma in bakom kulisserna för att se när de startar upp gondolen. Med oss hem får vi också varsitt gosedjur ”Lenny Lemmel” – gissa om barnen blev nöjda? Turen tar ungefär fem minuter och en bonus är att hundar är välkomna att åka med!

2. BJÖRK – TOPPRESTAURANG OCH FJÄLLBAR
När du nått gondolens toppstation är det en liten bit att gå men väl värt ett besök. Utöver den magiska utsikten och restaurangens häftiga arkitektur är maten riktigt, riktigt bra. Björk bjuder på lokala råvaror med internationella influenser och snygga matuppläggningar. Den är väldigt fotovänlig! Till förrätt äter jag brioche med brynt smör och hummer och varmrätten – en tartar på älg med smält lök, massvis av gruyère och friterade våfflor! Ja ni hör ju! Under mitt nästa besök ska jag också passa på att testa deras cocktails! Vem tackar nej till lokala ingredienser som hjotron, rallarrosor eller slånbär? Psst… Björk har också blivit omnämnda i White Guide vid flertalet tillfällen.

3. LOPPIS!
Såklart är utomhusaktiviteter det som kanske står högst upp på listan när man åker på en tur till fjällen men jag tycker alltid det är roligt att skumma igenom utbudet av härliga butiker. Inte minst loppisar och secondhand-butiker. Ett tips är Bus-Idas i Ängesdal! Med utsikt över sjön Björkvattnet ligger loppisen som inrymmer det mesta. Här hittar du porslin från hela världen och det är tydligt kategoriserat efter land och formgivare. Letar du efter fler koppar till din ”Gröna Anna”-samling, eller kanske ”Blå blom” – här finns det! Ett annat tips är loppisen i Laisholm. Här hjälper intäkterna barn med cancer att få en andra chans. För öppettider kolla deras Facebook där de också lägger ut saker de har till försäljning. Bra utbud av möbler, porslin, leksaker och annat!

4. FYLL KORGEN
Tyvärr blev det inte många gula kantareller den här svängen, vi var lite för tidigt ute men korgen fylldes av blek taggsvamp! Något som det däremot fanns gott om var hjortron! Runt om Hemavan och Tärnaby finns massvis av bra ställen att upptäcka, både lättillgängliga vid närheten av vägen men också de som kräver längre promenader för att nå. Ett tips är att markera ut fyndplatser på din fysiska karta eller i mobilen så du hittar tillbaka till dem år efter år. Har du en gång plockat exempelvis kantareller på ett ställe så kommer de garanterat tillbaka igen.

5. RÖNÄS-RUTTJEBÄCKEN
Ett lättåtkomligt tips dit man vandrar från Rönäs. Om du vill se fantastiska vyer och vattenfall är det här ett måste! Erosion har skapat häftiga former i berget, tillexempel jättegrytor. Man skulle kunna säga att naturen skapat naturliga bubbelpooler! Vattnet har en kristallklar grön/blå-färg som tar andan ur en! Här kan du också bada – om du inte är rädd för lägre temperaturer det vill säga! Men under en varm dag värms stenarna upp och gör badet till en behaglig upplevelse.

6. BADA I FJÄLLSJÖAR
Mitt absolut bästa tips under sensommaren är att bada i en fjällsjö. Det är inte varmt i vattnet men förhoppningsvis värmer solen med sin närvaro. Ett av mina bästa minnen från Hemavan är i augusti förra året då jag och mina svägerskor varit ute och plockat svamp. Termometern visade cirka 20 grader och vi var svettiga efter en dag i skogen. Vi tog ett svalkande dopp i sjön Övre Jovattnet och värmde oss i solen efteråt. Man känner sig aldrig så lycklig, pigg och avkopplad som då.

7. MER MAT OCH DRYCK
Värt att nämna är att Hemavans mat- och dryckesutbud utvecklas. I maj kom nyheten att en ny fjällrestaurang håller på att byggas – som ska stå klar till vintersäsongen. Dessutom pågår renovering av den folkkära restaurangen ”Folkes Fjällcafé”. Där lägger man fokus på en utomhusdel som ska anpassas efter fjällets väder och vind. Det finns utöver de nämnda en drös av bra restauranger och krogar i området. Bland andra Hemavans Wärdshus som serverar klassiker men med en modern twist! Eller varför inte snabbmatsrestaurangen med det roliga namnet Fjälls Kitchen?

8. PADDLA
En annan otrolig upplevelse som inte går att göra under vintern är att paddla! Kanot, kajak eller SUP, valmöjligheterna är många. Tänk dig att glida fram på en stilla, spegelblank fjällsjö en varm septemberdag. Ta med dig en termos kaffe och njut av lugnet. Det finns många företag som erbjuder uthyrning!

9. KÖP MED DIG NÅGOT HEM
Det sista tipset jag har är att köpa med dig en bit av fjällen hem! Det kan vara allt ifrån en fin kåsa i trä eller varför inte en bit torkat renkött? Passa på att besöka Aejlies i Tärnaby, ett samiskt kulturcentrum där du både kan titta på utställningar och köpa samiska hantverk i deras showroom.

Text: Amanda Darehed
Bild: Sofia Nordin

Mer innehåll från Umeåguiden

Succé för Besikta i Vännäsby

Den 2 oktober slog Besikta upp dörrarna till sin nya besiktningsstation i Vännäsby. Det har...

Björklöven gör sig redo för SHL

Björklöven var helt dominanta i Hockeyallsvenskan säsongen 2019-2020 och satt nytt poängrekord där man vann...