Huskurer vid förkylning

 Ingen gillar väl att vara förkyld? Snuva och nästäppa är vi helst utan. Ont i halsen eller hosta kan vi verkligen mista. Men tyvärr finns det inga mirakelmediciner som magiskt trollar bort förkylningen. Man visst finns det knep för att lyfta humöret och lindra.
Här är våra bästa tips tillverkade med ingredienser du ofta har hemma.
Det vanligaste tipset är väl att tvätta händerna ofta men tänk även på din arbetsplats. Tangentbord som används av fler, handtag, pennor mm. En del bakterier lever upp till 48 timmar!

Ingefära

Ingefära är en klassisk huskur. Ta en ingefära-shot eller en kopp ingefära-te och håll tummarna för att din dag känns lite bättre.

Honung

Att klicka ner honung i en kopp varmt vatten är en beprövade kur vid halsont. Studier har bekräftat att just manukahonung är mer effektiva än antibiotika vid halsfluss och tack vare sitt naturliga innehåll på MGO har manukahonungen en mer antibakteriell verkan än många andra honungssorter.
För bästa effekt, ät den som den är utan upphettning. Observera att Livsmedelsverket inte rekommenderar honung till barn under ett år. Antibaktriell, så se till att alltid ha en burk honung i skafferiet.

Egen nässpray

Att göra sin egen nässpray är enkelt, och är egentligen en koksaltlösning. Allt du behöver är vatten och vanligt bordssalt. Du kokar upp 5 dl vatten och sedan häller du i 1 tesked salt. Rör därefter om tills saltet löst upp sig. Nässprayen är färdig. Allt du behöver nu är en nässköljningskanna – som är bra om du köpt innan – och du kan börja spola bakterier, slem och snor ur nosen.

Vitlök

Att äta vitlök vid förkylningar är en, sedan länge, välanvänd kur. En studie visade att deltagare som dagligen åt vitlök i lägre grad blev förkylda än de som inte åt, huruvida det är sant eller placebo får vi naturligtvis låta vara osagt. Alldeles oavsett har vitlöken en underbar arom som lyfter vilken gryta som helst!

Varma drycker, te och kycklingsoppa

Även om varma drycker inte botar förkylningar så kan det i alla fall kännas lent och skönt med en varm kopp att sörpla på.

Glass eller yoghurt

Det här är nog alla barn (och vuxnas) bästa huskur. Kall yoghurt eller glass kan vara välkommen svalka i din onda hals. Så passa på och ät en rejäl portion av din favoritglass (varför inte bara ta med dig hela kartongen och stor sked?) och var nöjd med dig själv.

TV-serier

Här har vi helt klart kommit längre än förra sekelskiftets kurer. Gå loss och skaffa ett sträck-titta-projekt på minst tre säsonger. Fixa biokänslan omsorgsfullt med fördragna gardiner, snacks och något lyxigt att dricka.

Gurgla saltvatten

Man kan bli kvitt en förkylning och halsont genom att gurgla saltvatten.

För dig som kan tänka dig ett alkoholhaltigt alternativ

Alkoholen hjälper dig inte bota viruset direkt men effekterna lindrar.

5 cl whisky
2 tsk flytande honung
2 tsk färskpressad citronjuice

Så här gör du: Värm upp vattnet i en kastrull och häll över i ett glas. Häll i whisky, honung och citronjuice, rör om tills honungen lösts upp helt. Garnera med en skiva citron.

Mer innehåll från Umeåguiden

6 tips för en lyckad konferens

FÖR ATT LYCKAS MED EN KONFERENS KRÄVS EN DEL FÖRBEREDELSER. Det sitter i  detaljerna och...

Delia Zadius vill förändra branschen

Hon fick sparken som assistent för att hon tappat bort sitt schema. Några år senare...