Julens spelnyheter

0
1250

Vi på Umeåguiden har testat julens sällskapsspel, här finner du ett urval av dem, fler speltester finner du i tidningen.

Nåt ska bort

Spelidé: Fem alternativ där ett är fel och ska bort. Svarar du rätt får du svara på följdfrågor och den som först gjort sig av med sina marker vinner.

Så tyckte vi: Bara grundidén med att välja bort ett alternativ är klurigt, lägg där till följdfrågor som du får svara på om du valt bort rätt alternativ och du har ett spel som kommer att roa sällskapet under många kvällar framöver. Dessutom finns ett duellmoment som gör spelet ännu mer spännande och tillfälligt intensivt. Att deltagarna även får lära sig en hel del genom spelets gång är ett plus.

Betyg: 5/5

 

Azul – stained glass of sintra

Spelidé: Likt föregångaren, men med glas istället för kakel och med ny spelplan, ska spelarna bygga den vackraste glasmosaiken och därigenom ta hem vinsten.

Så tyckte vi: Föregångaren är fortfarande populärt och detta är inte sämre, snarare tvärtom! Har man dock inte spelat föregångaren tidigare får man räkna med att det tar tid att komma igång och förstå reglerna. Första gången tar sin tid och man får ofta kontrollera reglerna, men det är det värt. När ni väl kan reglerna har ni många roliga spelkvällar att se fram emot.

Betyg: 4/5

 

Decrypto

Spelidé: Lagspel där man ska försöka knäcka motståndarens hemliga kod genom att tyda beskrivningar av de hemliga orden som det andra laget uppger.

Så tyckte vi: Spelupplägget är enkelt, det går snabbt att komma igång, vilket är ett stort plus, men trots detta så bjuder spelet på mycket huvudbry och utmaning. Båda lagen är dessutom aktiva under alla spelomgångar vilket är ytterligare ett stort plus. Ett spel som garanterat kommer att underhålla under en lång tid, förhoppningsvis kommer fler kodkort i framtiden så att spelet kan leva länge.

Betyg: 5/5

 

Röda tråden – mat

Spelidé: Koppla ihop ledtrådar i form av udda fakta för att få fram rätt svar. För varje ledtråd som du får blir det lättare att komma på svaret, på bekostnad av poäng.

Så tyckte vi: Gillar du frågespel och dessutom har uppskattat de tidigare versionerna av spelserien Röda tråden kommer du inte bli besviken. Röda tråden mat är precis lika klurigt, utmanande och roligt som tidigare spel och ett stort plus är att det är gott om frågekort, så spelet kommer att räcka ett bra tag innan ni kan svaren utantill. Dessutom i alldeles lagom storlek för att ta med på resan.

Betyg: 5/5

 

Get Mammoth

Spelidé: Genom att lägga kort varje omgång som kombineras medde andra spelarnas lagda kort ska du avancera med din jägare och knuffa mammuten över stupkanten.

Så tyckte vi: Ett enkelt spel som går snabbt att komma igång med och som trots sin enkelhet bjuder in spelarna att att kombinera både slump och taktik för att vinnna. Passar dock bäst för den yngre skaran, något äldre än lägsta rekommenderade ålder kommer att tröttna rätt snabbt på att spelet inte kan utvecklas till något mer avancerat och spännande.

Betyg: 3/5

 

Karibiens guld

Spelidé: Genom att slå tärningen och förhoppningsvis hamna på rätt rutor ska du ta dig till rätt plats för att dyka efter skatten. Men att dyka kostar, så det gäller att samla på sig dyrbara pärlor innan.

Så tyckte vi: Roligt spel som innehåller flera spelsegment. Det räcker nämligen inte med att ta sig till dykarplatsen för skatten, du måste även ha valuta för att ha råd att dyka och om den, dvs pärlorna som du samlat, tar slut så måste du samla fler pärlor för att fortsätta dyka. Minus är dock att taktiken nästan helt är bortblåst, de med mest tur vinner.

Betyg: 4/5

 

Med andra ord: pocket

Spelidé: Namnet avslöjar detta klassiska spel, beskriv ett ord med andra ord för din medspelare. Tre olika svårighetsgrader på orden som där de svåraste orden ger flest poäng.

Så tyckte vi: Att förnya ett klassiskt spel som ”Med andra ord” är svårt, men klassiskt kan ju också vara bra. Tre olika svårighetsgrader på orden som ger olika poäng ger utrymme för viss taktik och att spelet är i pocketversion gör det perfekt att ta med på kommande resa under julen. Ett stort plus för många spelkort, 300, vilket ger 600 ord!

Betyg: 5/5

 

Wordy Word!

Spelidé: Rulla tärningarna med bokstäver och bygg sedan ord på så kort tid som möjligt. Sedan byter du ordbricka med motståndarlaget och den tid ditt lag tog på sig att skriva orden är den tid som motståndarlaget får för att beskriva och gissa orden, likt spelet ”Med andra ord”.

Så tyckte vi: En blandning av två olika spelvarianter och man får ett helt nytt spelkoncept som är otroligt underhållande. Tidspress, hjärngympa och många skratt när ens lagkamrater ska försöka förklara med andra ord vad som står på ordbrickan.

Betyg: 5/5

 

Fler speltester hittar du i Umeåguiden nummer 9 2019, tillgänglig digitalt här.

Annons