Julia Wiberg vill inspirera barn att gå ut i skogen

UMEÅFÖDDA JULIA WIBERG ÄR AKTUELL MED BARNBOKEN ”Kul i skogen” som är utgiven av Rabén Sjögren. Den blivande 30-åringen debuterar som författare men har jobbat inom mediabranschen länge. Barn och föräldrar känner igen henne från SVT:s barnprogram ”Djur med Julia” där hon under tre säsonger besöker massor av olika djur och lär tittaren rolig och häftig fakta om dem – något som hon tar med in i boken.

Det stora intresset för skogen har hon sina föräldrar att tacka. Hon växte upp i Täfteå med naturen som granne och familjen var ofta ute och plockade bär, åkte skidor och grillade. Men hon är sedan några år bosatt i Stockholm.

– Föräldrar gör så gott de kan och jag vill inte stå med en pekpinne och säga ”gå ut i skogen, det är jätteviktigt” säger Julia och fortsätter

– Men om jag inspirerar något barn att det är kul att leta bajs, bär eller hoppa och kasta kottar så är det jättebra.

Bli en bajsdetektiv, skräppolis eller varför inte laga mat med hjälp av det som finns ute i naturen.

Närbild: Julia Wiberg

Sådana tips präglar boken och ska göra det lättare för föräldrar och barn att komma ut och uppleva skog och natur.

I boken finns mycket intressant fakta om exempelvis djurbajs som är spännande för barn att få lära sig – exempelvis att vargens bajs kan vara vitt.

– Det är en mäktig känsla när man är ute i skogen och ser en hög älgbajs och tänker att ”här har en älg stått” säger Julia.

Som med allt annat Julia gör så är hon skapare av idén och förlaget bakom boken gillade det. Boken började hon skriva på 2018 när hon var gravid med hennes dotter Norma.

– Det coola med en bok är att den inte försvinner, boken kan gå sönder, den kan bli ihoptejpad, någon kan rita i den men den är här och nu och det är mäktigt, säger Julia.

Tillsammans med illustratören Maja Sten har boken skapats och nu när Julia har den i handen är hon väldigt nöjd.

– Det har varit så otroligt kul att jobba med proffsiga redaktörer och förläggare. Det har varit jobbigt att vänta på boken, säger hon med ett skratt.

Karriären började som tonåring på Västerbottens Kuriren där hon skrev för ungredaktionen och efter det har hon jobbat på Expressen som redaktör och med webb-tv.

– Jag älskar att skriva och att skriva för barn har varit väldigt kul. Man kan leka med språket men det är också svårt för man kan inte använda alla ord. När jag skulle skriva om allemansrätten var jag också tvungen att förklara vad det var, det går inte att skriva i förbifarten.

Julia Wiberg

LEK OCH LÄR

Ledorden och drivkraften i det Julia gör handlar om att det ska vara roligt men också lärorikt. Boken har tagits väl emot av både föräldrar, barn och pedagoger.

– Många förskolor har hört av sig och sagt att det är många bra tips som de kan använda sig av i verksamheten, berättar Julia.

Boken riktar sig lika mycket till barnen som till föräldrarna som kan dra nytta av de handfasta tipsen för hur man kan göra en skogstur rolig för alla i familjen.

Många föräldrar har hört av sig med feedbacken att den varit bra för dem också, att inspirera dem till vad man kan göra med barnen i skogen.

– Istället för att gå planlöst ut iskogen och vänta på att få öppna termosen och ta fram bullarna så finns det mycket konkret man kan göra.

Julia hoppas också att boken ska passa alla barn, många barn ärju väldigt aktiva och springer runt men hon har också förståelse för att alla inte vill hoppa och busa.

– Min dotter är väldigt stilla i kroppen och gillar att sitta på huk och inspektera och då finns det aktiviteter för henne med.

Julia avslöjar för Umeåguiden att det kommer två till barnböcker.

En ska handla om djur och den andra om skogen.

– Jag skrev ju boken när jag var gravid och nu när jag och min dotter faktiskt kan gå ut och traska i skogen så kommer jag på ännu fler lekar och fakta som jag kan använda mig av.

5 TIPS FÖR ATT FÅ MED BARNEN UT
• Prata med barnen innan så de vet vad man ska göra, tex att man ska ut och plocka
blåbär.
• Tänk inte att ni ska vara borta för länge, 20 minuter räcker, man vet aldrig med barn.
• Ha rörliga kläder
• Ta med något att äta, fikapaus är det bästa i skogen.
• Ha med coola fakta om skogen. Exempelvis: Visste du att man gör glasspinnar av
bokens trä?

PODDAR OM DJUR

Utöver att Julia är aktuell med en barnbok så har hon också gett sig in i poddvärlden. Spotify hörde av sig och undrade om Julia kunde tänka sig att göra en podd för barn. ”Julias coola djur” blev till och efter 20 avsnitt med kända gäster hoppas Julia på att få göra fler och drömgästen är Carina Berg.

– Det har varit väldigt enkelt att få med gästerna, jag tror det beror på att det är en podd för barn och det finns inte så många sådana.

Med gäster som Gry Forsell, Lotta Lundgren och Jonas Sjöstedt skapar Julia ljudligt innehåll med återigen – fakta om djur för barn.

Den svåraste, men också gulligaste, gästen var nioåriga Penny Schulman, dotter till Anita och Calle Schulman. Alla som har intervjuat barn vet utmaningen med det.

– Det blev att jag fick klippa bort väldigt mycket av min egen röst, men resultatet blev väldigt bra, berättar Julia.

I och med podd-framgången blev Julia tillfrågad av Skansen i Stockholm om hon ville hålla i guidade turer inne bland djuren.

Under en veckas tid visade Julia barn runt och efteråt ville flera av dem ta bilder med Julia.

– På den tredje dagen började hybrisen stiga och då sa jag: Om ni vill ta bilder så kan ni ställa er i den här kön. Då var det ett barn som sa ”men varför ska man vilja ta en bild med dig?” Det skulle aldrig en vuxen ha sagt, säger Julia och skrattar.

 AMANDA DAREHED

Foto: Sandra Viklund

5 SNABBA MED JULIA
• Björn eller älg? Björn
• Pizza eller tacos? Pizza
• Bod eller podd? Podd
• Umeå eller Stockholm? Umeå
• Svamp eller bär? Bär

Mer innehåll från Umeåguiden

Saker att göra i Hemavan Tärnaby

Visste du att i Hemvan Tärnaby händer det alltid något kul? Det finns massor av...

Nya mötesplatser skapar band

Det stora tegelhuset mitt på Ersboda har blivit en värdefull mötesplats för alla som vill....