Lättodlat i sommar med jordgubbar

Jordgubbar, Fragaria x ananassa, är ett av våra mest älskade och lättodlade bär. De första solmogna jordgubbarna plockade från egen odling hör nog till en av sommarens höjdpunkter.

Idag har vi en hel del olika jordgubbssorter, som skiljer i smak, storlek och skördetidpunkt. En nybörjare får pröva sig fram medan den inbitne trädgårdsentusiasten kanske redan har sina favoritsorter. Jordgubbar är lättodlade. De trivs i mullrik, lucker trädgårdsjord.

Vanligen är jordgubbsplantorna ettåriga när du köper dem, men idag finns även tvååriga plantor (jumboplantor) på marknaden. Fördelen med dem är att de ger skörd redan första året. Köp alltid certifierade och garanterat friska plantor – det lönar sig i längden.

Ett av de största problemen med jordgubben är mögel. Olika sorter har olika resistens (motstånd/känslighet) mot mögel. Det lönar sig att kolla upp resistensen när du väljer sorter.

Genom att odla jordgubbar i upphöjda odlingsbäddar (eller stora krukor som oljefat) minskar risken för mögelskador på bären då luften lättare kommer åt att torka upp bladmassan.

Det lönar sig att byta ut jordgubbsplantorna ca vart fjärde år. Gamla plantor ger sämre skörd och kan få problem med olika växtsjukdomar och ohyra.

Gödsla inte jordgubbarna för mycket, då åstadkommer du bara kraftig bladväxt och liten skörd. Grundregeln är ”ju mer gödsel desto mindre skörd”. Grundgödsla jorden med stallgödsel 3-4 kg per kvadratmeter. Gödsla en andra gång direkt efter skörden, då med t.ex. hönsgödsel eller komposterad stallgödsel. Gödsla aldrig jordgubbsplantorna på våren. Blodmjöl och gräsklipp är bra tilläggsgödsel om plantorna ser bleka och klena ut.

Jordgubbarna kräver rätt lite skötsel. På våren skall man klippa eller räfsa bort torkade blad och byta ut plantor som dött under vintern. Är sommaren torr kan man vattna för att få en god skörd. Efter skörden är det bra att klippa bort alla revor. På så sätt får moderplantan all näring och har då goda förutsättningar att klara vintern och följande års blomning.

Med faktarutan till höger kan man, som jordgubbsodlare, klokt kombinera ett antal olika sorter i odlingen så att man kan njuta av jordgubbar som mognar olika tider under hela sommaren. ■

I juni mognar:

– Zephyr, en sort med smak av smultron som är ovanlig att hitta i butiker eftersom den inte håller så länge, men den går bra att odla i egen trädgård / eget land.
– Honeyoe, brukar vara den första jordgubbssort som säljs under
säsongen. Den är ganska vattnig men tålig.

I mitten av juli mognar:

– Korona, denna är Sveriges vanligaste jordgubbssort. Den är söt och har koniska bär.
– Sonata, en jordgubbe som passar bra för trädgårdar i Sverige eftersom den tål kallt klimat och regn bra.

I slutet av juli mognar:

– Dania, som, vilket kan härledas av namnet, kommer från Danmark och därför också passar att odla i ett hyfsat kallt klimat.
– Florence, är bra om man brukar få problem med sjukdomar på jordgubbarna. Denna sort står emot både gråmögel och mjöldagg.

Foto: Roberto Barresi

AMANDA DAREHED 

Mer innehåll från Umeåguiden

Carl Stanley

TURNÉN FÖR TVÅ ÅR SEDAN BLEV EN STOR SUCCÉ med utsålda freställningar land och rike...

Fyra goda nyheter

I höst händer det mycket på restaurangkartan. Vad sägs om en riktigt amerikansk lunch på...