SENARE UNDER HÖSTEN PLANERAS LUNDABRON ATT STÅ KLAR. Troligtvis blir det Sveriges längsta hängbro för cyklister och fotgängare.
Det har tagit sin tid. Sveriges troligtvis längsta hängbro för cyklister och fotgängare, som ska gå över älven mellan Lundåkern och Bölesholmarna, har blivit kraftigt försenad. Den initiala planen var att bron skulle stå klar redan under sommaren 2018, men efter problem med bland annat berggrunden har byggnationen dragit ut på tiden.
– Från början var det grundläggningen som ställde till det för oss. Vi hamnade i en sprickzon och det tog ganska många månader för att först utreda och sedan blev det mer jobb för att få fast linstagen, dvs de vajrar som man borrar ner djupt i berget för att förankra fundamentet som ska ta den kraft som hängbron ger, förklarar Magnus Nilsson, projektledare på Umeå kommun – Gator och parker. Men problemen stannade inte där.
– Sen blev det problem med tillverkningen av pylonerna och det blev flera månaders försening innan de var klara. Men efter att tillverkningsproblemen med pylonerna löst sig har byggnationen flutit på och förutsatt att inga fler problem uppstår och att det inte blir en allt för snörik början på hösten kommer bron att stå klar före årsskiftet.
– Själva bron, för att kunna gå över den, beräknar vi ska vara färdig vid nyårsskiftet i år. Det har gått rätt bra sedan vi kom förbi problemen med pylonerna. Efter det har arbetet flutit på i stort sett som det var tänkt, säger Magnus. Problemen och de tekniska utmaningarna har dock inneburit att den ursprungliga budgeten för bron sprack och att slutnotan kommer att bli betydligt dyrare än planerat. Exakt vad slutnotan blir är dock inte klart.
Sveriges längsta
Brons syfte är att förbättra tillgängligheten både till stadsnära rekreation, handel och friluftsliv då bron förbinder norra sidan av Umeå med friluftsområdet som finns på Bölesholmarna. Själva bron har utformats i samarbete mellan Umeå kommun – Gator och parker och byggföretaget Veidekke. När bron utformades hämtades inspiration från en hängbro i Vranov, Tjeckien, som precis som Lundabron, har en timglasform som ger ökad stabilitet. Byggnationen beskrivs dock som komplex då hängbron inte kommer att ha något stöd i älven.
– Hur många hängbroar byggs det i Sverige? Det är inte många och just därför finns det inte så mycket erfarenhet att hämta bland entreprenörerna och byggherrarna. Vi har aldrig byggt något liknande tidigare och det bidrar förstås till både fördyringar och förseningar.
När bron invigs kommer den att vara 179 meter lång, 8 meter bred vid landfästena och 6 meter bred vid sin mitt, vilket ger bron sin timglasform. Troligtvis är den då Sveriges längsta hängbro för cyklister och fotgängare.
– Det sägs bland folk i branschen, att detta blir Sveriges längsta hängbro för fotgängare och cyklister. Sen om det planeras någon annan kan ju hända, men under tiden vi byggt har vi då inte hört att det är någon annan på gång.
ANDREAS LINDEGREN
Lundabron
Längd: 179 meter.
Bredd: Brodäcket är timglasformat för att öka stabiliteten på bron, 8 meter bred vid landfästena och 6 meter bred mitt på älven. Måtten innanför räcket, brobanan är 6 och 4 meter.
Höjd över pyloner: 30,2 meter.
Frihöjd under bron: 5,9 meter.
Invigning: Före årsskiftet