27-åriga Sara Bäckström drömmer om ett gammalt hus att få renovera och inreda. Men innan det blir aktuellt med husköp bygger hon upp drömmen i miniatyr. På sitt Instagramkonto delar hon med sig av verklighetstrogna bilder på huset.
Sara bor i en lägenhet Väst på stan tillsammans med sin sambo. En trappa upp i huset knackar vi på ytterdörren och kliver in i en välkomnande och rymlig hall. Det doftar gott och direkt till höger får vi syn på Västerbottensgården Sara har jobbat på i tre års tid. Hon startar kaffemaskinen och vi slår oss ner vid det stora träbordet i köket. Lägenheten är nyrenoverad och modern, men med inslag av äldre möbler som Sara och hennes sambo har samlat på sig.
– För sex år sedan fick jag ärva det här skåpet av min farmor som gick bort. Hon har skapat 16 rum, inrett med gamla Lundbymöbler och byggt upp en egen värld, berättar Sara.
Att titta in i skåpet är som att resa tillbaka i tiden. Möbler, tapeter och inredning påminner om min egen barndom. Att få komma hem till mor- och farföräldrarna. Jag förstår var idén till Saras egna projekt kommit ifrån.
– Jag vet tyvärr inte så mycket om farmor och skåpet, men jag vet att hon jobbade med det i 15 år. Hon kanske drömde om ett annat liv och fick utlopp för sin fantasi.
Sara jobbar som IT-konsult och under pandemin har mycket tid tillbringats hemma. För ungefär tre år sedan började Sara drömma om att bo i ett gammalt hus och helst en Västerbottensgård.
– Jag frågade mig själv vad jag skulle göra med mitt inrednings- och renoveringsbehov och idén kom till. Att bygga upp mitt drömhus men på ett rimligt sätt – i miniatyr.
Med farmoderns gamla dockhus i bakhuvudet satte Sara igång. För henne handlar det om att kombinera kreativiteten med att få skapa en egen drömvärld och bestämma allt själv.
– Många köper begagnade dockhus som de renoverar, men jag ville välja hur rummen skulle se ut och hur stora de skulle vara och då var det enklare att bygga själv.
Det var såklart inte den enklaste vägen. Att bygga allt från grunden har tagit otroligt mycket tid och precision. Men Sara är nöjd, för nu har hon ett hus i alla väderstreck med en framsida och fasad. Hon prioriterade tre rum – en stor och social matsal, ett badrum med badkar och en hall som tar en in i huset. Senare tillkom ett kök och en härlig punschveranda.
– Eftersom jag har en framsida på huset kan jag också dekorera och använda den utefter säsong. Just nu har jag tagit bort lite snö och firar att våren är på väg genom att blotta lite gräsplättar som jag har strött kanel och gurkmeja på, för att få den gula känslan på gräset.
SE SÅ VERKLIGT UT SOM MÖJLIGT
För Sara handlar det om trovärdighet och att allt ska se så realistiskt ut som möjligt. På sitt Instagramkonto @Minidrommen delar hon med sig av bilder på huset. Kontot tas ofta för att vara ett ”vanligt” inredningskonto och ett ”riktigt” hem.
– Jag har funderat på vad min nisch är och kommit fram till att jag vill att det ska vara verklighetstroget. Det ställer högra krav på allt. Vissa grejer kan avslöja att det är miniatyr och det vill man eliminera, berättar Sara.
På sociala medier har Sara hittat likasinnade människor över hela världen som pysslar med byggen i miniatyr. Det finns de som är specialiserade på att skapa mat i skala 1:12 och de som skapar fantastiska kakelugnar. Det är helt klart en utmaning att ta fina och trovärdiga bilder på ett hus som är så litet. Sara har därför valt att bygga huset på en platta med hjul så hon kan flytta runt det och skapa naturliga ljusin-släpp i fönsterna med spröjs.
– Man ser allt på en bild om man studerar den och det ställer verkligen allt på sin spets. Många tror att det är ett vanligt hem. Det är den bästa komplimangen och det man vill åt.
SKAPAR PÅ EGEN HAND
Att Sara är kreativ och tålmodig är det ingen fråga om. När man tittar ner i huset slås man av alla detaljer och att hon lyckats få till känslan av ett tidstypiskt hem i en Västerbottensgård. Många av möblerna och inredningen har Sara skapat själv för hand och en del har hon köpt av andra som pysslar med miniatyr.
– Husets hjärta är kakelugnen. Jag funderade mycket på vad jag skulle använda och stod en dag och diskade och upptäckte att den gamla marmeladburken skulle bli perfekt, säger Sara med glittrande ögon.
Den genialiska idén att använda marmeladburken i glas blev en succé. Burken har fina detaljer längst ner som var pricken över i:et. Hon målade burken vit och längst upp använde hon ett tygband som skapade känslan av en stuckatur, likt riktiga kakelugnar. Den pytte-lilla kakelugnen har till och med en mässingsöppning, alltså dörrar. Det har vi Kalle att tacka för.
– Jag fick ett tips av en följare i Finland som berättade att insidan på en kaviartub är i guld. Om man stryker ut den så blir det en lätt-hanterlig guldfärgad metall som passade perfekt till dörrarna.
I Saras ”Minidrömmen” bor det inga dockor för att hon upplever att det då kan kännas lite barnsligt. Huset är inte till för att leka i. Hon har en docka som hon använder för att se att måtten blir rätt, exempelvis att bänkskivorna kommer i rätt höjd. I Saras huvud så är det hon själv och sambon som bor där och inte några andra personer – så vi får se om hon skapar en egen docka i 1:12 som ser ut som henne själv.
@minidrommen på instagram
Text: Amanda Darehed
Bild: Amelie Näslund