26-åriga Natalie Carrion har höga ambitioner och mål. Hon vill bli världsartist och göra världen till en bättre plats. I hennes musikskapande blandar hon samiska och karibiska influenser och jobbar nu på ett nytt album. I påskas tävlade hon i samiska mello och på Sveriges nationaldag uppträdde hon på det traditionella firandet på Skansen.
Umeåguiden bestämmer träff med Natalie på caféet Rost i Umeå. Vi sätter oss på uteserveringen, köper en kaffe och en otrolig raw foodboll med mintsmak. Efter några minuter glittrar det till i ögonvrån. Med ett stort leende och silvriga glitterbyxor kommer Natalie fram till oss och slår sig ner.
– Jag mår fantastiskt bra! Varje morgon startar jag dagen klockan 06.30 och har ett ”peppmöte” med kollegor som jobbar inom hälsa.
Natalie är den drivna entreprenören, hälsocoachen och artisten med många ess i rockärmen. Förutom att hon planerar att bli världsartist och göra världen till en bättre plats så jobbar hon också med hälsa. Hon är utbildad PT- och hälsocoach. Hon kombinerar hälsa och musik på ett imponerande sätt. Hon lever efter mottot 100% hälsa, 100% musik och 100% livet.
– Det har varit jättespännande men folk har haft åsikter om att jag borde välja. Människor utgår också från att jag inte tjänar pengar på musiken och därför jobbar med hälsa. För mig handlar det om att få jobba med det jag brinner för och att få fokusera på andra människors välmående, säger Natalie.
Föräldrarna träffades i Florida. Natalies mamma var ute och letade efter delfiner när hon stötte på två fiskare, en av dem blev Natalies pappa. Han kommer från Karibien och mamman är same. De flyttade till Lycksele och fick tre döttrar. Musiken fanns alltid med i hemmet. Rytm och latino från pappans sida och samiska influenser från mammans. Natalies morfar var pastor och hemma sjöng de flerstämmigt tillsammans och morfadern spelade dragspel.
– Jag åkte med pappa till skolan i hans silverfärgade Opel och han spelade latino-musik på högsta volym och det var jättemycket bas i bilen. Jag kände mig alltid jättecool, säger Natalie och skrattar. Utanför hemmet på Hamngatan i Lycksele anordnade barnen loppisar, sålde gamla tidningar och satte upp teaterföreställningar. Natalie berättar att hennes mamma alltid uppmuntrade barnen till idéer och inspirerade dem att drömma stort. När Natalie var tolv år flyttade de till Umeå och några år senare bestämde sig Natalie för att bli världsartist.
– Jag har mött många som tyckt till om mina drömmar, ”Det är svårt att bli världsartist, många drömmer om det”. Det är mycket jantelag i Sverige och det är inte landet där man generellt sett uppmuntrar varandra att tänka stort.
BÖRJADE SOM GATUMUSIKANT
När Natalie hade bestämt sig för att satsa helhjärtat på sin dröm om att bli världsartist var det dags att börja någonstans. Hon tog med sig sin ostämda gitarr och spelade på gator och torg under kvällstid. Som gatumusikant var hon väldigt nervös och ovan men när ett par gav henne en tjugolapp kände hon att ”något rätt måste jag göra” och bestämde sig för att fortsätta. Den viktigaste lärdomen var att aldrig ge upp och att öva, öva och öva lite mer.
– Lyssnar man på ”före och efter” idag så är det ju betydligt bättre nu, men det måste finnas ett före. Jag brukar säga att det inte var mitt bästa framträdande men det var mitt viktigaste.
Då hon spelade kvällstid på helger kunde hon även möta mindre trevliga personer som var ute och gjorde stan. En del ville ta gitarren och själva spela, andra hade åsikter om vilka låtar hon borde sjunga, medan någon ansåg sig ha rätten att få kramas eller till och med de ge en puss. Men hon lät sig inte avskräckas av människor som själva inte var på det rätta med sina liv.
– Det har gjort att jag har fått bygga upp en integritet som hjälper mig i mina karriärsval idag. Jag har fått större respekt för mig själv. Istället för att sluta sjunga blev jag starkare, berättar Natalie.
VÄRLDEN SOM SPELPLAN
Det är få människor som kan säga att bestämde sig för något när de var tonåringar och som sedan aldrig har gett upp. Natalie har aldrig tvekat eller slutat drömma. Hon har tävlat i Idol, skickat in låtar till Melodifestivalen, släppt album, EP och singlar. Kånkat gitarren och spelat på gator, samlat in pengar till välgörenhet och utbildat sig.
– En stor del av omsorgen och tanken om vad jag kan göra för andra människor kommer från min uppväxt och från min morfar som var pastor. Oavsett om
man är troende tror jag absolut att där finns mycket att lära. Att gå ur oss själva och ägna goda tankar till andra människor. Morfar & mormor var alltid uppdaterade om världsläget och bad varje dag för människor som var utsatta. Jag har fått med mig att alltid skänka pengar och ge av det man har, säger Natalie.
Omtanke och medmänsklighet fick Natalie med sig i tidig ålder. Hon berättar att i och med hennes visioner och kapacitet vill hon som blivande världsartist nyttja den plattformen. Inspirera människor att göra goda val och samtidigt uppmuntra till att skänka pengar. Jag frågar henne om hon har några farhågor på den kommande resan. Hon berättar att hon funderat på just musikbranschen och bolagen som såklart vill tjäna pengar på musiken och artisterna.
– När man är en signad artist blir man en produkt som man ska sälja, men det är väl också det jag varit lite restriktiv mot. Än så länge har jag gjort det mesta själv och återinvesterat pengar i min karriär. Över tid handlar det om att hitta rätt människor att göra samarbeten och jobba med.
När Natalie åker ut på vägarna och gör spelningar brukar hon ha ett krav – att få ha med sig sin pojkvän Peter. En del bokare ifrågasätter valet och säger att de flesta brukar ha med en assistent eller manager.
– Vi har varit tillsammans i sex år och han är den absolut största peppen man kan ha. Han är jättesupportande och jag behöver honom med mig, skrattar Natalie.
Förslag:
SAMI GRAND PRIX
En av milstolparna på Natalies resa mot titeln som världsartist är att tävla i Melodifestivalen. I våras avklarade hon ett delmål, Sami Grand Prix – en samisk musiktävling. Tävlingen anordnas av Påskfestivalen i Kautokeino och har pågått sedan 1990. I år satsade man på en fullskalig tv-produktion som sändes på SVT Play i sann ”mello-anda”. Natalies mamma är same och det samiska språket har varit närvarande i hennes ungdom genom vänner men hon talar det inte själv. I år kände hon sig redo för att skapa musik på samiska och skickade in en låt som produktionen gillade.
– Det var jättestort och det kändes som att jag smakade på min stora dröm. Jag fick jobba med människor som producerar den norska Melodifestivalen och se hur en vecka går till produktionsmässigt.
Låten på sydsamiska handlar om saknad och hyllar minnet av personer som inte finns i våra liv idag. För ungefär ett år sedan förlorade Natalie sin pappa och sorgen och saknaden är ständigt med henne. Efter att inte ha skrivit musik på länge kom låten ”Daelviejijje” till. Hon började först skriva i moll-toner men kände att hon inte ville göra en ”deppig” låt.
– Jag lever med tanken att det finaste vi har är minnena vi skapat med någon. Man kommer alltid minnas stunder och känslor man haft med personen. Låten hyllar minnet av personerna, säger Natalie.
Veckan innan tävlingen tillbringade Natalie tid i Kautokeino med att öva på koreografi tillsammans med bakgrundsdansare. Hon fick testa ut vackra scenkläder och öva på sitt framträdande. Natalie vann inte tävlingen men åkte hem med många erfarenheter i bagaget. Hon är nu också redo att fortsätta göra musik på samiska.
– Det var en utmaning kopplat till identiteten. Jag har länge kämpat med känslan av att inte ”känna mig samisk nog” men jag vill vara en förebild och man måste få börja någon gång.
UPPFYLLER SIN BUCKETLIST
Innan uppträdandet på Sami Grand Prix bockade Natalie av ytterligare ett mål på sin ”bucketlist” – att bli omnämnd i TV4:s Nyhetsmorgon. En producent på programmet hade hört av sig och efterfrågat rörligt material till låten som hon var aktuell att tävla med. Natalie började ana att de kanske skulle prata om den samiska musiktävlingen och satt på helspänn när Nyhetsmorgon började. Den legendariska musikjournalisten Jan Gradvall var i studion. Vi satt i soffan och gapade. Gradvall pratade om min låt och sa ”Det här är en låt som är bättre än alla andra låtar i svenska Melodifestivalen förutom de bästa två”. För Natalie var det stort. Det var inte bara en recension av hennes första låt på sydsamiska utan också något som hon jobbat medvetet för i många år. På NRK (norska public service) recenserades låten och fick 5/6 tärningskast. Just nu rullar ”Daelviejijje” på P4:s spellistor. – Jag har jobbat så sjukt hårt ”undercover” och investerat mycket pengar och tid i musiken att man vissa månader undrat hur man ska klara sig. Men nu börjar jag kunna ”skörda” på något vis, ler Natalie.
Natalie fortsätter att uppfylla sina drömmar. Hon har nyligen uppträtt på SVT:s traditionsenliga nationaldagsfirande på Skansen. Sedan slutet av 80-talet har SVT sänt firandet på Skansen där den kungliga familjen, partiledare och ambassadörer är hedersgäster. Sveriges fem officiella minoritetsspråk uppmärksammades i sändningen. Natalie var en fem artister som alla tolkade Mikael Wiehes låt ”En sång för modet”.
– Jag fick ju också vara med som en av tre artister på en 30-minuters intervju, tillsammans med personer som jag verkligen ser upp till. Den lilla sparven från Umeå liksom, det är jättestort och häftigt. Jag är väldigt ödmjuk inför allting men också väldigt redo för framgångar. När de ringer så svarar jag och tänker ”jag har väntat på att ni ska ringa mig” skrattar Natalie.
JOBBAR PÅ NYTT ALBUM
Debutalbumet ”En sång om livet” släpptes 2017 och var avskalat, känslomässigt och visade hennes förmåga att skriva bra låttexter. Efter det började soundet leta sig mer mot pop och hon började skriva på engelska. Just nu jobbar hon på ett album som ska vara sammanhängande och som hon kan framföra live. Hon vill fortsätta skriva pop med samiska och karibiska influenser med fokus på hennes vackra röst.
– För några år sedan skrev jag ett inlägg på Facebook med saker jag drömde om och det enda som finns kvar på den listan är Grammis, sen har jag gjort allt jag drömde om då.
Nu har listan utvecklats och nu drömmer Natalie om att spela på Nobelmiddagen. Hon jobbar också för att delta i Melodifestivalen 2023. Natalie avslutar med att uppmuntra oss om att drömma stort, skita i jantelagen och våga komma ihåg hur bra vi har det. – När vi är barn vill vi bli superhjältar och vuxna stöttar det men sen händer det något och vi slutar drömma och vill vara realistiska. Men att vara realistisk handlar inte om att tänka litet. Jag brukar tänka på citatet ”Att tänka litet har aldrig förändrat världen”.
Text: Amanda Darehed
Bild: Amelie Näslund