Gå på en historisk jakt, utforska grottor, vandra i unika naturmiljöer eller testa fiskelyckan i något av de många fiskevatten som finns inom kommunen. När svenskarna har börjat leta nya upplevelser på hemmaplan har Nordmalings många naturupplevelser och fiskevatten fastnat på de naturintresserades näthinnor.
Den rådande coronapandemin har haft många effekter, men alla har faktiskt inte varit negativa. När svenskarna har tvingats att semestra på hemmaplan och upptäcka utflyktsmål och äventyr i närområdet har allt fler börjat uppleva det enorma utbudet av naturupplevelser som finns i landet. En kommun som märkt en tydlig förändring, med allt fler besökare, är Nordmalings kommun och deras många naturreservat.
– Så är det. Vi upplevde ett stort intresse i somras och tror att intresset kommer att vara ännu större kommande sommar, berättar Jakob Norstedt, kommunikatör på Nordmalings kommun.
Informationen om Nordmalings rika friluftsutbud, med allt från rika fiskevatten till vandringsleder och grottor som inbjuder till äventyr har länge funnits tillgängligt via olika digitala kanaler. Dessutom publicerades en omfattande bok i början av 2000-talet om kommunens naturliv och fiskevatten. Denna bok har nu legat till grund för en omfattande uppdatering av Visit Nordmalings hemsida.
– Vi förstod att pandemin skulle föra med sig att fler skulle söka sig till naturen i vår kommun och gjorde en nysatsning på webben. Vi har utgått från boken, men tagit nya bilder och lagt till ett 100-tal platser på Visit Nordmaling som alla är värda ett besök. Nu finns allt från fiskevatten och vandringsleder till grottor och bergstoppar, berättar Jakob Norstedt.
”Vattnen är rika på både lax och öring och varje år nästintill vallfärdar sportfiskare för att testa sin lycka.”
Anja har de senaste 20 åren jobbat inom förskolan. Efter semestern 2018 bestämde hon sig för att säga upp sig. Beslutet gjorde att hon kände sig fri för första gången på länge.
– Jag hade länge känt att det var dags, men själva beslutet tog flera år. Jag kände att jag aldrig var hemma och jag är ju en riktig hemmamänniska egentligen, berättar hon.
HISTORISK JAKT
Två av de mest välkända och därmed mest besökta naturupplevelserna inom kommunen är Öreälvsleden och Lögdeälvsleden. Kommunen är nämligen lyckligt lottad och har två älvar, där den sistnämnda tar den vandringssugne genom Nordmaling och Bjurholm och slutar i Fredrika – en vandring på över 11 mil! Sträckan kantas av både övernattningsstugor, vindskydd och rastplatser. Det ökade intresset har medfört att kommunen nu valt att satsa ytterligare på dessa leder.
– De två fina älvslederna har alltid lockat och ännu fler har sökt sig hit nu. Därför satsar vi nu även på att sätta upp ny skyltning så besökarna ska ha ännu lättare att hitta alla pärlor som finns inom kommunen.
Att vandra hela leden är dock inget måste. Vanligast är att man väljer en dagstur och exempelvis besöker toppen av Ålidberget, som ligger 140 meter över havet och erbjuder fin utsikt över Lögdeälvens nedre delar och Nordmalingsfjärden. Tipset när man vandrar längs med älven är att försöka vara så tyst som möjligt, djurlivet är rikt och har man riktigt tur kan man stöta på både bäver och utter.
Jakob vill dock slå ett slag för en i naturens mening relativt ny upplevelse, hällristningar som först upptäcktes 1998. Hällristningarna är daterade till 4 000 år f.Kr och en särskilt rolig upplevelse för barnfamiljer då de inte är tydligt utmärkta.
– Hällristningarna vid Öreälven, vid laxforsen, upptäcktes för bara drygt 20 år sedan och är en väldigt rolig upplevelse för barnfamiljer. Eftersom de inte är så tydligt markerade får man leta själv. Det blir en spännande historiejakt för barnen istället för skattjakt.
Skulle man mot förmodan inte hitta hällristningarna finns en tydlig beskrivning på Visit Nordmalings webbsida.
FISKE
Med två älvar följer också fiskemöjligheter utöver det vanliga, något kommunen varit välkänd för under en lång tid. Vattnen är rika på både lax och öring och varje år nästintill vallfärdar sportfiskare för att testa sin lycka.
– Vi har två fiskeförande älvar som är lättillgängliga. Lögdeälven är oreglerad medan Öreälven är delvis reglerad i Agnäs i Bjurholms kommun, men där finns en naturpassage förbi, så det ger oss riktigt bra fiskevatten, berättar Conny Nordendahl på Nordmalings kommun.
Fisket i de båda älvarna kommer dessutom bara bli bättre. De båda älvarna har tidigare flottrensats, vilket inneburit att det varit dåligt med ståndplatser för fisk.
– Det har funnits begränsat med ståndplatser, men nu är Lögdeälven restaurerad och Öreälven står på tur. Nu finns det fler bra ”hotspots” för fisket och det tycker jag förtjänar att lyftas fram.
INTE BARA LAX & ÖRING
Till skillnad från många andra populära fiskevatten blir det sällan trångt efter lederna intill älvarna och det går nästan alltid att hitta en lite mer avskild plats för att försöka dra upp sin drömfångst.
– Nordmaling är en bra utgångsplats för fiskare i och med att man kan ta sig vidare till andra fiskevatten utanför kommunen som också är väldigt bra, säger Conny.
Men även om det är älvarna som kommunen är mest känd för bland de fiskeintresserade finns det många andra fiskevatten, riktiga pärlor, inom kommunen som är värda att utforska. För de som vill hitta en riktigt avskild plats finns abborre och gädda i de flesta av kommunens sjöar medan utplanteringsvatten erbjuder både öring och regnbåge. Den som testar sin lycka i någon av alla skogstjärnar kan dessutom lyckas få en öring på kroken från det naturliga beståndet.
– Det finns gott om sjöar och mindre vattendrag att fiska i. När det gäller ”put and take” så är bland annat Vinåstjärnen och Abborrträsk väldigt populära. Sen ska man inte underskatta kustfisket vid exempelvis Avafjärden där man bland annat kan fånga havsöring, berättar Conny.
SNABBFAKTA: FISKE I NORDMALING
• Fisket efter lax och havsöring är framför allt knutet till älvarna, men det kan vara värt att prova kustfisket efter havsöring under tidig vår och senhöst.
• Abborre och gädda går att fiska i de flesta av kommunens sjöar men även i älvarna och efter kusten. Utbudet av sjöfiske är mycket varierat och förutom abborre och gädda finns också utplanteringsvatten med öring och regnbåge. Naturliga öringsbestånd kan också finnas i vissa skogstjärnar.
• Harr och sik går också att fiska året om – under sommaren i älvarna och vid kusten och under vintern via kikmete på havsisen.