Free Porn
xbporn

https://www.bangspankxxx.com

Ny musikduo i Umeå – Veden

Nikolai Almgren och Sandra Wasara-Hammare bildar gruppen ”VEDEN” och är aktuella med sin första EP – LYK. Musiken är harmonisk, det är melodiös och mystisk indie med texter på både svenska och nordsamiska.

Vi träffas i replokalen som ligger en trappa ner i studieförbundet Bildas lokaler vid Filmstaden. Här har jag varit flertalet gånger i olika musikaliska sammanhang. Jag har träffat ungdomar som sommarjobbat som gatumusikanter och intervjuat personerna bakom kulturhuset Verket när de febrilt letat ny lokal. Idag ska jag få träffa två väldigt spännande personer, Sandra och Nikolai. På väggarna hänger hyllor fyllda med GAFFA-tidningar, plyschsoffor bjuder in till häng och på den lilla platån vid trappen finns en scen som just nu huserar ett fussball-bord.

Vi slår oss ner i sofforna och Sandra tar fram ett gäng foton som hon ger till Nikolai. Svartvita bilder tagna med en analog kamera med ett fisheye-objektiv. Fotona är tagna under deras första spelning tillsammans under bandnamnet ”VEDEN”.

– Jag har hållit på med konst och visat upp den som en del av processen. Med konsten är det så mycket enklare än med musiken. Man ställer något på en plats och går därifrån, berättar Sandra.

Sandra kommer från Kiruna och hamnade i Umeå när hon studerade konst på Konsthögskolan. Nikolai är uppvuxen i Umeå och har studerat poesi och skrivande. De träffades av en slump i publiken på en konsert. De började prata och bestämde sig för att ta en öl.

– Då kände vi inte varandra men Sandra visade mig en skiss på en låt som jag gillade. Sedan tog det väldigt lång tid innan jag hörde av henne igen. Jag hann få ett barn under tiden, berättar Nikolai och skrattar.

Text i fokus

Sandra hörde av sig till Nikolai ungefär ett år efter att de hade träffats på spelningen. Då hade hon kommit på namnet ”VEDEN” och frågade om han ville spela ihop. Nikolai var positiv till förslaget och de bestämde sig för att repa.

– Sandra har genomarbetade texter vilket jag dras till och det var tacksamt för att hon hade skapat enkel musik. I samband med texten och grundackorden blev det enkelt för mig att höra en helhet, hur jag skulle bygga vidare och det blev ett komplement till hennes skapande.

De gick in i studion, pratade knappt och började spela en låt. Med Sandras grundidéer hittade dem varandra musikaliskt.

Vi började jamma. Jag sa vilka ackord han skulle spela och saker bara hände. Det var ett musikaliskt sökande som blev lätt att fläta ihop, berättar Sandra.

Musiken är spännande, originell och välgjord. Det som direkt fångar mitt intresse är låttitlarna ”Frosten”, ”Tunna rötter” och ”Skjut varje fjäril”. Soundet är mystiskt och harmoniskt och texterna sticker ut. Låtarna rymmer berättelser om hjärtekross, Nordnorges landskap och barndom.

Texterna är mystiska och allt bor mellan raderna, det är upp till var och en som lyssnar att tolka dem.

– Mitt textskapande är väldigt intuitivt och jag känner när det fungerar bra. Exempelvis när jag blir lite rädd för det jag skriver, säger Sandra och skrattar.

Vissa av låtarna är enklare för åhöraren att tolka, exempelvis ”Tunna rötter” som handlar om barndomens kraft och landskapets rörelse i Nordnorge. Det är en hyllning till den fina platsen och till Sandras ”áhkku”, alltså mormor på samiska.

När jag skrev låten var det soligt i minnet för att jag tänkte på min áhkku och hur hon förhåller sig till landskapet. Hon har gjort den här ringen jag har på mitt finger av sådana rötter jag skriver om, berättar Sandra och visar den tunna ringen.

För Sandra handlar det egentligen inte om att vara otydlig i textskapandet. Hon menar att hon pratar utifrån just den sekunden, den händelsen och den upplevelsen. I en låt sjunger hon ”Vi var borta som trimmade” och många har trott att det handlat om att trimma skägget medan hon syftar på ett trimmat fordon.

För mig är det tydligt att det handlar om energier. Jag tar inte en genväg och skriver exakt vad det är. Jag vill inte beskriva de stora orden utan det är ofta de små sakerna som det bor i.

Samiska influenser

Sofia Jannok har översatt alla VEDENs texter till nordsamiska, som en del i att aktivera språket genom musik. Sandra har vuxit upp med samiskan närvarande då alla i hennes familj har pratat språket. Hon upptäckte att genom sången är det enklare att ta sig an ett språk, eftersom det finns en melodi och blir på så vis enklare att uttala orden.

Sandra jobbade tidigare med ett konstprojekt och fick ett residens i Berlin där hon utforskade frågan ”Varför är det känslomässigt svårare att lära sig samiska än andra språk”.

– Många svenskar lär sig andra språk, exempelvis spanska, via kurser och i skolan men om en svensk inte kan prata spanska så är det inte något konstigt, Sandra förklarar vidare:

– Men en same som inte kan samiska, det är mer infekterat. Det blir som att man tänker ”Varför hade vi inte styrkan att stå emot statens assimilering”? Det är dessutom ”hjärtespråket” och att det ska vara så familjärt och autentiskt.

För Sandra har mycket handlat om att våga. Att ta modet till sig och tillåta att orden kunde byta plats och att meningsbyggnaden kunde bli knasig. Hon menar på att hon fick börja tillåta sig själv att låta som att hon hade invandrat till Sápmi, trots att hon är föddes där. Hon valde därför också att skriva låtar på nordsamiska.

– Det var så ångestfyllt att försöka vara kreativ på samiska. Det var jobbigt och jag vågade knappt, men när jag gjorde det så var det så himla kul. Jag kom över tröskeln och det kändes lika stort som att hoppa över Porjusdammen, skrattar Sandra.

Aktuell med EP

Den 10 december släpper VEDEN sin första EP med namnet ”LYK” och har redan hunnit med en spelning på Verkligheten. Under konserten spelade de en låt på både svenska och samiska och det visade sig vara väldigt spännande och lyckat, något som bandet kommer att fortsätta med.

– I startskottet är samiskan lite främmande för mig och då blir musiken lite experimentell. Lite mer som att frijazz flätar sig in i ett popsammanhang, berättar Nikolai.

VEDEN kommer att fortsätta skriva och producera musik och hoppas på att kunna få spela live vid fler tillfällen. Just nu letar de också efter en tredje bandmedlem, en person på klaviatur.

– Det hade varit roligt att vara tre i VEDEN och fortsätta skapa nya låtar, säger de båda avslutande.

Om veden
Sandra Wasara-Hammare
Nikolai Almgren
Aktuell med: EP:n ”LYK”
Instagram: @veden__

Foto: SOFIA NORDIN
Text: AMANDA DAREHED

Mer innehåll från Umeåguiden

Duka upp till nyår

 Det är hög tid att börja planera inför jul- och nyårsmiddagen. Men vilka trender gäller...

Filippas krönika

I höstas berättade en spådam att jag kommer få mitt första barn i sommar. Spådomen...