Nyheter i korthet

DET HÄNDER MYCKET INOM NÄRINGSLIVET I UMEÅ. Företag expanderar och bryter ny mark, vissa växer ur sina gamla lokaler och väljer att bygga nytt.

Foto: STP Media AB

Zatisfy rekryterar

Zatisfy arbetar som konsulter inom CE-märkning och maskinsäkerhet. Nu anställer man Johan Ek för att stärka upp kompetensen. Johan har lång erfarenhet av elkonstruktion och säkerhet och Företaget kan hjälpa sina kunder att driva projekt under hela processen från en skiss på ett papper fram till en färdig CE-märkt produkt eller anläggning. Företaget ser en stor marknad, både lokalt men också internationellt.

Clip flyttar ur Utopia

Frisörsalongen som hållit till i gallerian ända sedan den öppnades flyttar nu in i Kii:s gamla lokal på Kungsgatan. Flytten beror dels på förändrat kundbeteende, vi vill idag hellre boka en tid via en hemsida än gå till en drop-in salong, men också att man genom att flytta ur gallerian nu får välja sina egna öppettider. Den nya lokalen är större än den tidigare och det finns tankar på att eventuellt bredda verksamheten framöver.

Sushikocken är tillbaka

Junko Sano-Janze gör nu comeback och fortsätter att erbjuda Umeborna sin mycket omtyckta sushi, av flera ansedd som Umeås bästa. Det egna företaget Junkos sushi kommer att göra sushi två dagar i veckan i köket på lokalen Fabriken på Gimonäs. Det rör sig endast om sushi för hemkörning. I skrivande stund är det sällskap på sex personer eller fler som kan beställa, så om du inte är superhungrig så är det nog en bra idé att exempelvis samordna med kollegorna på jobbet.

Inkubator skapar ny kontorsyta

Umeå Biotech Incubator, Inkubatorn för bioteknikföretag skapar nya företagsplatser på Tvistevägen, vid Universitetet. Lokalerna är tänkta för de bolag som lämnar inkubatorn men inte riktigt klarar av att stå på egna ben ännu. Genom att träffa andra företagare i liknande situation hoppas man kunna främja erfarenhetsutbyte och samarbeten. Även ändra startups ska kunna hyra in sig i lokalerna.

Thnx innovation i Las Vegas

Ny unik produkt från Husqvarna har visats upp med hjälp av förstärkt verklighet, så kallad AR. På mässan World of concrete i Las Vegas samarbetar Husqvarna med Umeåbaserade Thnx innovation, som utformat det nya sättet att visa upp produkterna. Med lösningarna kan man på ett enkelt sätt visa hur tekniken inuti maskinen fungerar och dessutom kan man interagera med produktens digitala tjänster på ett mer naturligt sätt.

Ny ägare på Umeå Van service

Grundaren Ingemar Micaelson väljer nu att sälja bolaget, som kommer att tas över av tre tidigare anställda. Det är försäljningschef Elin Jonsson (dotter till Ingemar), servicemarknadschef Magnus Andersson och ekonomichef Peter Möller som tar över företaget. Ingemar kommer att finnas kvar som vd under en övergångsperiod och han kommer fortsätta driva importverksamheten i UVS Import AB.

Vitec köper danska Visiolink

Umeåbaserade Vitec software group AB har köpt det danska Visiolink Management ApS, ett företag inom programvarubranschen som arbetar med system för e-tidningar. Vitec ser affären som en sätt att förvärva en väletablerad verksamhet, med ca 200 kunder runt om i Europa, som passar bra in i den egna företagsstrukturen. Köpet innebär också att man välkomnar 50 nya medarbetare till de befintliga drygt 110 anställda.

Bilinvest expanderar

I mer än 70 år har Bilinvest i Umeå AB varit aktiva som återförsäljare av person- och transportbilar från Mitsubishi och Peugeot. Nu utökar man med ytterligare tre märken, Fiat, Jeep och Alfa Romeo. Företagets vd Erik Edberg meddelar att företaget i samband med att man får in fler märken ska bygga ut sina lokaler med 600 kvadratmeter. Förarbetet är påbörjat och utbyggnaden beräknas vara klar till årsskiftet.

Mer innehåll från Umeåguiden

Resan mot SM-guld

SSL-nykomlingen Team Thorengruppen är redan guldfavoriter den här säsongen då man lyckats få ihop ett...

Höstrusket genom fönstret

Så är vi här till slut. Sittande på huk likt ryska Gopniks och huttrar medan...