Öppnar upp för nya upplevelser

När Nordmalings vackra natur och landskap byter till vinterdräkt öppnas nya möjligheter till härliga naturupplevelser, isfiske, julsång, slalom- och skidåkning och delikata matupplevelser.

Sommartid lockar kultur, historia, vandring, grillning, djurliv, fiske och bad många att besöka och njuta av allt som Nordmaling har att erbjuda. Vintertid är inte så olik sommaren, om man bortser från badande besökare, som är betydligt färre när kommunen har fått sin vinterskrud. Desto fler är det istället som väljer att använda vattnet efter kustremsan, när isen blivit tillräckligt tjock, till att köra skoter och njuta av det vackra vinterlandskapet.

– Skoterleder finns det gott om och det går naturligtvis bra att åka skoter ut mot kusten så länge som man har koll på att isarna är säkra. Det är många som väljer att kombinera en skotertur med grillning eller varför inte pimpla, säger Conny Nordendahl, som arbetar på Nordmaling kommun.

Precis som under sommaren är fisket mer än bra under vintern, även om det blir ett skifte i vad man kan få på kroken. Under vintermånaderna är det främst siken som står på önskelistan.

– Det finns stora chanser att fånga sik redan tidigt på säsongen, även om sikfisket är som allra mest populärt på vårisarna. Störst chans har man ofta på grunt vatten, max en halvmeter djupt, tipsar Conny.

Under vintern är det även populärt att testa midnattsfiske med månen som belysning och då ofta med lake på fångstönskelistan. Lake går att fiska redan tidigt på vintern och ju kallare vattnet är, desto godare är faktiskt fångsten.

– Sen in på vårkanten kan man komplettera med havsöringsfiske. På våren börjar de komma in och leta sig mot vattendragen efter sunden, så då har man goda chanser till att få napp.

En solig samlingsplats
Men det är inte bara skoterturer och fiske som lockar vinterglada att besöka kommunen, utan även de som gillar att åka skidor. Ålidbergets skidanläggning lockar årligen en stadig ström av besökare som antingen vill åka utför eller följa det fem kilometer långa längdskidspåret som bjuder på en vacker naturupplevelse där man vid bra väder kan se ända ut till havsbandet. För de som är glada i att åka utför finns två nedfarter med tillhörande liftar samt offpist-områden. När sedan magen börjar kurra blir grillstugorna en naturlig samlingsplats, oavsett om man åkt slalom, snowboard eller längdskidor. De finns intill backarna. Toppstugan erbjuder också en mysig servering och en stor veranda där man kan passa på att lapa sol.

– Det är en jättefin skidanläggning som passar perfekt för en familjeutflykt över dagen. Toppstugan går att nå både med bil och med skoter, så det är bara att hoppas på en snörik vinter så att säsongen blir så lång som möjligt.

Inför den stundande julen passar Conny även på att tipsa de som vill uppleva upptakten inför högtiden från sin finaste sida. Bland annat arrangeras julkonserter i Nordmalings kyrka veckorna innan julafton och julbord av olika slag erbjuds runt om i kommunen.

– I vanlig ordning inför julen bjuds det bland annat på julkonserter och även Olofsfors bruk kommer att hålla öppet under vissa tider och servera en julbuffé.

Är man ute efter en kulinarisk upplevelse med jultema får man inte heller missa Åbrånets limousin, där deras limousinkött, som föds upp på gården, står i fokus på julbordet.

Mer innehåll från Umeåguiden

Fyra goda nyheter

I höst händer det mycket på restaurangkartan. Vad sägs om en riktigt amerikansk lunch på...

Skapar musik i Umeå

Frida Johansson är musikern och kompositören som ständigt är aktuell. Hon gör musik till teater,...