Patent till ny uppvärmningsteknik

Innovatörerna vid Green Tech Concept AB har beviljats patent för sin tekniska lösning, internt kallad ”Rigmor”. Med hjälp av infravärme kan de värma upp exempelvis fordonshytter och andra liknande utrymmen.

Green Tech Concept har en stark lokal anknytning. Innovatörerna bakom produkten kommer från bland annat Dorotea, Bjurholm och Umeå. Uppfinningen presenterades på Nolia 2017 och fick redan då stor uppmärksamhet.

Produkten omvandlar elektrisk ström till infraröda värmestrålar som hettar upp en kärna som kan bli över 100 grader. Sedan sprids värmen ut med hjälp av fläktar. Produktens utformning gör att den är enkelt flyttbar vilket möjliggör många andra användningsområden.

Företaget hoppas att ”Rigmor” på sikt ska komma att förändra hur fordonsuppvärmning ser ut i framtiden, över hela världen. Företagets uppfinning är dessutom utsläppsfri, någonting som ligger helt rätt i tiden.

Nästa steg i processen är att finna en lämplig samarbetspartner för att ombesörja själva tillverkningen. Man hade från början tankar på att producera i egen regi men har kommit fram till att man har större möjligheter tillsammans med en partner. Förhoppningen är dock att i alla fall delar av produktionen ska kunna förläggas till Dorotea.

Mer innehåll från Umeåguiden

Nordmaling – ett paradis för fiske & friluftsliv

Gå på en historisk jakt, utforska grottor, vandra i unika naturmiljöer eller testa fiskelyckan i...

Nästa resa går till Vasa

Bara 3,5 timme från Umeå ligger Vasa – en liten, stor stad med allt från...