Tar Per Kenttä Björklöven till SHL?

Per Kenttä

”Det är få förunnat att få jobba med sin hobby”

Efter att IK Oskarshamn tog sig till svensk hockeys finrum under den gångna säsongen hyllades Per Kenttä som en av de viktigaste personerna bakom föreningens avancemang. Nu har han bytt färg till grönt och frågan är om han kan upprepa samma merit med Björklöven. Förhoppningarna och förväntningarna är stora.

Sejouren som sportchef i IK Oskarshamn, IKO, kan inte annat beskrivas än med ordet succé. Eller som massmedia beskrev det, en av de största skrällarna i svensk hockey – Oskarshamn tog sig till SHL. Meriten gav Per det prestigefyllda priset ”årets ledare 2018/2019” för andra gången, tillsammans med klubbchefen Martin Åkerberg.

– Jag fick det första gången säsongen 2013/2014, men just då förstod jag inte riktigt vad det var, att det var så stort. Det var först efteråt som jag förstod vad det innebar och självklart kände jag mig väldigt hedrad, båda gångerna. Det är ett kvitto på att man gjort något bra.

Många hade nog valt att stanna i föreningen efter en sådan framgång, men redan i december, månader innan serien var klar och med det avancemanget till SHL, meddelade Kenttä att han inte skulle stanna kommande säsong. Istället väntade nya utmaningar i Umeå tillsammans med Björklöven.

– Jag hade ett optionsår i Oskarshamn och jag diskuterade en fortsättning där, men så dök det upp ett förslag från Björklöven och jag har familjen boendes i Haparanda, så på den vägen är det, säger Kenttä.

Efter att ha rådfrågat på ”hemmaplan” var beslutet fattat.

– Jag lyfte frågan hemma och sambon sa ”du skriver på för Björklöven”, säger han skämtsamt och skrattar.
– Det var av familjeskäl som jag valde att bryta mitt kontrakt och flytta hit så jag får närmare hem.

40 mil istället för 140 mil till familjen. Han är dock tydlig med att det handlade om just familjeskäl, föreningen trivdes han i.

– Jag trivdes jättebra i Oskarshamn och det är inget jag sticker under stol med.

Samtidigt erkänner han att Björklöven som förening lockade.

– Björklöven har fantastiska resurser på denna nivå. De har en fin arena, bra med sponsorer och övriga intressenter och helt fantastiska fans. Arenan har i snitt 4 000 personer per match, så absolut kittlade det lite att det var just Björklöven som var intresserade av mig.

Press

Förväntningarna på Björklöven säsongen 2019/2020 är i vanlig ordning stor, förmodligen ännu större i och med att Per Kenttä står med i personalliggaren. Förväntningarna, och därmed även pressen som de kan innebära, tar han dock med ro.

– Just nu tar jag det med ro. Självklart känner man en press, men främst från sig själv. Man vill ju vinna varje match man ställer upp i. Om man vänder på myntet, vill KISS spela en rockkonsert på ett litet torg med 15 personer eller på Friends arena med 60 000 i publiken? Vi är i den här sporten för adrenalinkicken som man får när man vill vinna något tillsammans. Det är få förunnat att få jobba med sin hobby och det tycker jag man ska ta tillvara på och försöka göra det bästa av situationen.

Frågan kvarstår dock, ska detta bli säsongen då Björklöven återtar sin plats i den högsta ligan? Receptet till Oskarshamns avancemang var tydlig struktur.

– I Oskarshamn var det framför allt att vi fick bygga om allt som hade varit. De hade haft en mindre bra säsong när jag kom dit och jag fick fria händer att utforma det jag ville utifrån de resurser som de hade. Jag tycker det viktigaste är hur man vill styra verksamheten, dels hur man vill spela på matcherna och hur man tränar och att man har ett tydligt system för det.

Receptet för Björklöven skiljer sig inte enligt Kenttä.

– Nej, det tycker jag inte.

Lagbygge

Precis som arbetsuppgifterna i Oskarshamn innebär arbetet som sportchef i Björklöven betydligt mycket mer än att bara värva spelare inför säsongen för att laget ska vara framgångsrikt.

– Just nu försöker jag vara med så mycket som möjligt i verksamheten för att säkerställa att vi arbetar på rätt sätt.

Att Kenttä lever för vad han kallar sin hobby råder det inga tvivel om och på frågan om vad det är som är så roligt med hockey kommer svaret direkt.

– Det är att vinna. Jag skulle ljuga om jag sa något annat. Att få den där adrenalinkicken. Nu när man fick vara med att ta upp Oskarshamn, att vara med på en sådan resa, det vill jag göra igen.

Målsättning

När Umeåguiden får en pratstund med Kenttä är det drygt två veckor kvar till säsongens första seriematch. Lagbygget har gått enligt planerna, men truppen kan komma att förändras beroende på hur säsongen går.

– Just nu känner jag mig nöjd. Sen kommer det alltid att hända saker under säsongen, exempelvis skador. Men under träningsmatcherna har jag inte sett något som skulle få laget att inte kunna visa vad de kan. Jag brukar säga att truppen är ett levande dokument och det kommer säkert att komma in förstärkningar under resans gång beroende på vad som händer.
Men frågan om Björklöven tar sig till SHL denna säsong är inte en fråga som han uppskattar.

– Jag pratar inte i de termerna, det är ett nålsöga att ta sig igenom. Kan vi bygga upp en bra verksamhet under tiden som jag är här så tror jag att vi har chansen och möjligheten att ta oss upp. Sen gäller det att ta den chansen. Man har större chans om man bygger grunden och vidareutvecklar den.

Målsättningen är dock solklar.

– Vi ska vara en seriös utmanare varje år, sen om det faller över eller spiller tillbaka få vi se, men vi ska vara där och slåss om de platserna. Första målsättningen är att gå till slutspel, väl där kan allt hända.

Född: 1981
Bor: Umeå/Haparanda
Familj: Sambo Mari, Alexander 9år
Husdjur: Nej
Favoritmat: Asiatiskt
Favoritdryck: Cola
Lyssnar på: Schlager
Läser helst: Tror du man har tid och läsa böcker i det här yrket? Scoutrapporter och artiklar om ishockey får man plöja igenom dagligen.

Mer innehåll från Umeåguiden

Svinnsmart

Matrester blir till nya rätter med #restakuten En slatt grädde, brunfläckiga bananer, en gurka som börjat...

Yazemine inspirerar till hemmaträning

För tre år sedan startade Yazemine Arwe i Röbäck kontot @traningutangym på Instagram. Idag har...