Schlagercirkusen rullar igång

I helgen är det Mellopremiär. För många en av årets absoluta höjdpunkter som är minutiöst planerad. För andra en lång utdragen pina som förstör tv-helgerna i närmare två månader och som dessutom brukar ha stor inverkan på snacket runt kaffemaskinen och fikarasterna.

Melodifestivalen är tävlingen som ingen har sett men som ”alla” ändå pratar om och har en åsikt kring. Även om tittarsiffrorna har gått ned med åren så lockar tävlingen ändå ca 3,5 miljoner tittare varje vecka och finalen 2019 lockade mer än 4,5 miljoner att se sändningen. Det gör det till det mest sedda programmet under året och det slår till och med Kalle Anka på julafton.

Förberedelserna och på vilken nivå man går in i det hela varierar oändligt. Inbitna fans har laddat i veckor, tillverkat egna poängscheman, redan tippat vinnaren samt vem som kommer ha de mest spektakulära kläderna, och planerar själva att klä upp sig för galakväll. För andra räcker det med att klockan 19.59 slå över tv:n till rätt kanal.

Vilket är då det bästa snackset att ha till? Även här går åsikterna isär, för många är chips det givna valet medan puristerna menar att det ger upphov till för mycket störande ljud och är strikt förbjudet. Popcorn skapar mindre ljud men är inte lika lätta att variera under säsongen som chips, där det inte verkar finnas någon hejd på smakkombinationerna. Lösgodis är också ett givet val och butikerna brukar se en ökning i försäljning under de aktuella veckorna. Ostbrickan kan vara ett alternativ, några goda ostar, marmelader och kanske lite charkuterier. Tacos eller pizza tycks vara den bästa uppladdningen, i alla fall hos barnfamiljer, och det är en klart, det är viktigt att kolhydratladda inför en sådan urladdning.

I år leds tävlingarna av David Sundin, Linnea Henriksson och Lina Hedlund. Även valet av programledare brukar bli upphov till en hel del diskussioner. Fram till millennieskiftet var det oftast någon välkänd tv-profil som fick det ärofyllda uppdraget att programleda medan trenden de senaste åren varit en eller två artister tillsammans med en komiker, precis som i årets upplaga.

Ja det är helt enkelt en hel del känslor och åsikter som denna tävling i musik ger upphov till och jag kan inte motstå att ändå tycka det är ganska charmigt, och jag sitter ju där på lördagskvällen sex veckor i följd och hänger med.

 JONAS BERGSTEDT

Mer innehåll från Umeåguiden

Gör om mig

Umeåguidens ”Gör om mig” är äntligen tillbaka. Efter stor efterfrågan tar vi upp det populära...

Luciatågshierarki

PETER & PETER REFLEKTERAR ÖVER HÖGTIDERNAS MIDDAGAR Hallå där kära läsare. Vi tänkte att vi skulle...