Free Porn
xbporn

https://www.bangspankxxx.com

”The Sky Is The Limit”

För drygt ett halvår sedan blev vännerna Sandra Lannér och Ida Nilsson kompanjoner när de valde att köpa upp fiskrökeriet Västerbottens fisk i  Holmsund, en satsning som snabbt gav resultat. I oktober tog de guld under SM i mathantverk med sin kallrökta lax.

De båda vännerna, Ida Nilsson och Sandra Lannér, har en stor passion för smaker och mat, något som märks när vi inleder intervjun med deras bakgrund. De lärde känna varandra för drygt tio år sedan när de båda arbetade i en livsmedelsbutik i Umeå och sedan dess har deras cv:n fyllts på med diverse restaurangjobb och jobb i livsmedelsbutiker. Men att de en dag skulle starta ett eget fiskrökeri tillsammans fanns det inga planer på, inte heller drömmar.

– Vi hade pratat om att starta någon verksamhet tillsammans, men det var kanske inte det här vi egentligen hade tänkt oss, säger Sandra och båda brister ut i skratt.

Ida hade sedan 2014 varit verksamhetsansvarig för fiskrökeriet Västerbottens fisk och när den tidigare ägaren beslutade sig för att flytta och sälja verksamheten behövdes ingen betänketid.

– Ida ringde mig och frågade om vi skulle ta över den här verksamheten tillsammans och jag är inte känd för att vara feg, så jag svarade att det är klart att vi ska göra det, förklarar Sandra.

Resan att bli företagare har gått snabbt. Det har gått ett halvår För drygt ett halvår sedan blev vännerna Sandra Lannér och Ida Nilsson kompanjoner när de valde att köpa upp fiskrökeriet Västerbottens fisk i Holmsund, en satsning som snabbt gav resultat. I oktober tog de guld under SM i mathantverk med sin kallrökta lax. sedan de bildade ett nytt bolag och köpte delar av den tidigare verksamheten som ligger i Holmsunds hamn. En ny företagsprofil sattes upp med en ny inriktning.

– Den största förändringen som vi gjorde var att vi började satsa mer på själva mathantverket. Den tidigare ägaren var yrkesfiskare och levererade dagsfärsk fisk i första hand, medans vi har valt att satsa på själva förädlingen istället för fisket, säger Sandra.

Guldmedalj

Den nya inriktningen gav snabbt resultat. I oktober prisades de nämligen med den ädlaste valören i klassen kallrökt fisk när Eldrimners SM i mathantverk avgjordes, en tävling där totalt 182 olika företag deltog i 45 olika klasser. Att de skulle vinna guld redan första året de deltog var inget de hade räknat med.

– Vi skickade främst in våra produkter för att få de bedömda, för att se om vi var på rätt väg. Jag trodde aldrig att vi skulle vinna. När jag fick reda på att vi vunnit blev jag så fruktansvärt stolt så att jag började gråta. Att vi spelar i samma liga som de som hållit på i flera generationer, det är en häftig känsla, säger Sandra.

Även de andra produkterna som de skickade in fick goda omdömen, även om de inte tog sig till pallplats. En produkt som de däremot inte tog med sig till tävlingen var deras omtalade tantröra, ett komplement till den klassiska gubbröran.

– Det har alltid funnits gubbröra och det var inför vår öppningsvecka som vi kom på idén. Varför finns det ingen tantröra? Vi sökte efter recept på nätet, men hittade inget så vi bestämde oss för att göra en, berättar Ida.

– Så vitt vi vet är vi det enda kvinnligt ägda fiskrökeriet, så vi ansåg att det föll på vår lott att göra en tantröra. Både själva röran och namnet har blivit riktigt populär, säger Sandra. Röran har varit så pass framgångsrik att de har valt att varumärkesskydda produkten, ett beslut som aningen oväntat kom till efter en mardröm.

– Jag drömde att ett stort företag tog vår tantröra och började producera den och att vi då blev skyldiga det här företaget 10 miljoner kronor. Så vi bestämde oss för att varumärkesskydda tantröran, berättar Ida. Att de båda brinner för yrket råder det inga tvivel om, men frågan är vad det är som gör yrket så roligt? Slitsamt är det nämligen när exempelvis 800 kilo lax ska förberedas på en dag.

– Det är kreativiteten. Det är det absolut roligaste, svarar Ida.

– När vi tog över verksamheten utvecklade vi de recept som fanns och det är ett ständigt arbete att fortsätta utveckla våra produkter, den kreativiteten är väldigt rolig, svarar Sandra.

Utmaningar

Ledorden för de två företagarna har varit lokalt fångad fisk och att förädlingen ska vara riktigt mathantverk. Men det har varit enklare sagt än gjort. Att främst välja fisk från lokala fiskare innebär att utbudet varierar från en bransch som håller på att dö ut i Umeå.

– Det är inte så många yrkesfiskare kvar nu i området, så det är väldigt olika vilken typ av fisk som finns att tillgå. Under laxsäsongen fokuserar exempelvis yrkesfiskarna endast på att fylla sin kvot och då kan det vara svårt att få tag på fisk som sik och abborre. Vi har dessutom valt att inte stödhandla från andra områden i Sverige, utan den fisk vi har är den vi kan jobba med. Samtidigt är det lite av tjusningen med att jobba med lokalt fångad fisk, berättar Sandra.

Att den lokala fiskeribranschen är hotad ser de båda som problematiskt, särskilt i en tid då allt fler väljer att handla lokalproducerad mat.

– Det är inte ett lätt jobb som yrkesfiskarna har. Men återväxten av yrkesfiskare ser inte bra ut, det är väldigt få som är aktiva idag som är yngre än 50 år i Sverige, säger Sandra.

Faktum är att bristen på fisk ibland har lett till att förädlingsprocessen stannat av.

– Så är det och det har inte att göra med att det inte finns fisk i havet. Vi står och faller med att det finns yrkesfiskare kvar och att de får de förutsättningarna de behöver för att kunna fortsätta.

Framtiden

Målet för framtiden är inte helt oväntat att nå ännu fler kunder i Västerbotten i form av både livsmedelsbutiker och restauranger.

– Men det ska ske utan att vi tummar på kvaliteten. Det ska fortfarande vara mathantverk som vi bedriver, säger Ida.

Tanken är också att med fler kunder kunna anställa personal i framtiden för att mäkta med en ökad förädlingsproduktion. Det finns även långtgående tankar på att utveckla både själva företagskonceptet som produkterna.

– Vi ska bygga vårt imperium tillsammans, ”the sky is the limit”. Vårt mål är att vi ska kunna leva på det här och att företaget ska bli ett etablerat varumärke i Västerbotten. Alla ska känna till det mathantverk som vi gör, säger Sandra.

 ANDREAS LINDEGREN

IDA NILSSON

Född: 1990

Familj: Sambo & två bonusbarn

Bor: Täfteå

Husdjur: Katt

Favoritmat: Sushi

Favoritdryck: Vitt vin eller bubbel

Läser helst: Lyssnar på böcker, deckare och romaner och självbiografier

Lyssnar på: Rock

 

SANDRA LANNÉR

Född: 1982

Familj: Två barn

Bor: Teg

Husdjur: Dammråttor

Favoritmat: Ingen favorit, men älskar att gå ut att äta. Palt är i och för sig en favorit

Favoritdryck: Vatten

Läser helst: Deckare, biografier och faktaböcker.

Lyssnar på: Sådant jag kan sjunga till.

Mer innehåll från Umeåguiden

Björklöven gör sig redo för SHL

Björklöven var helt dominanta i Hockeyallsvenskan säsongen 2019-2020 och satt nytt poängrekord där man vann...

En unik butik!

”Vi är inte konsumenter, utan användare”. Det menar Per-Ove Näslund, som äger och driver begagnathandeln...