Tre spännande utbildningar

Höstterminen är igång och de flesta studenter får äntligen (!) hänga på campus efter en lång tid med plugg hemifrån. Umeåguiden har pratat med tre studenter vid Umeå Universitet om deras utbildningar.

LEILA ÄR BOSATT I DUBAI
Leila Methani är 27 år och bosatt i Dubai. Leila föddes i Sverige men när hon var två år flyttade hennes familj utomlands. Hennes studier blev lite annorlunda än planerat då hon inte fick komma till Umeå på grund av pandemin, utan har läst första året på distans.

– Jag ville hela tiden åka tillbaka till Sverige, det var mitt mål. Förhoppningsvis får jag läsa nästa termin i Umeå.

Leila läser datavetenskap och specialiserar sig inom intelligent robotik. Det började som ett intresse av statistik inlärning och det ledde in henne på AI. Hon hoppas kunna jobba med just robotik eller med AI inom spelvärlden.

– Det är en annan variant än det traditionella AI-fokuset då man i spelvärlden vanligtvis fokuserar mer på ”user-experience” och underhållning för spelaren, berättar hon.

Vissa människor pratar om AI och robotik på ett dåligt sätt, att människan inte kommer behövas. För Leila är det viktigt att understryka den etiska aspekten.

– AI är ett mäktigt redskap, men det är viktigt att komma ihåg att människan är skaparen. Det är viktigt att den tillverkas på ett ansvarsfullt och etiskt sätt. Det ska vara ett verktyg att arbeta med och inte ses som en ersättning av människan.
Leila fortsätter sina studier på distans ett tag till men hoppas snart få ta del av studentlivet här.

– Jag tror det kommer vara lättare att samarbete med människor i labben och få möjligheten att experimentera med olika projekt, bland annat inom robotiken.

JOHAN HAR ”GROTTAT NER SIG”
Johan Danielsson pluggar tredje terminen på teologprogrammet och är väldigt nöjd. Han beskriver sig själv som lite nördig och berättar att han lärt sig väldigt mycket hittills.

– Jag har länge velat ”grotta ner mig” i den kristna tron, vrida och vända på den och ställa frågor. Jag tycker om att prata och fundera kring det som finns bortom det vi ser och kan ta på.

Johan berättar att han gärna hänger i hum-huset och dricker kaffe. Han slårett slag för den goda maten de serverar i caféet.

Det han tycker är bra med utbildningen är att teologin på universitetet bedrivs med vetenskapliga arbetsmetoder och inte är anpassad efter ett visst samfund eller tradition.

– Jag siktar på att bli präst i Svenska kyrkan och skulle gärna vilja jobba med unga människor och deras frågor. Låta tron få vara bådeenkel och komplicerad på samma gång.

JOHANNAS INTRESSE FÖR PREVENTIVMEDEL
Johanna Hellman är tvåbarnsmamma, född och uppvuxen i Umeå. Hon har velat bli barnmorska länge.

– Först var jag mer intresserad av preventivmedelsrådgivning och sexuell hälsa men efter att jag fått egna barn har vård av familjen i samband med och efter födsel tagit över som mitt huvudintresse inom barnmorskeyrket.

Barnmorskeutbildningen är en distansutbildning men innan pandemin var Johanna på plats på campus en vecka per kurs. Nu har hon spenderat väldigt lite tid på campus men i vanliga fall gillar hon att sitta nere vid dammen när det är fint väder.

– Det bästa med universitetet är gemenskapen, närheten till varandra och staden. Barnmorskeprogrammet är ganska litet, så både studenter och lärare bildar väldigt nära kontakt med varandra, berättar hon.

Johanna är snart färdig med utbildningen, hon har en del kvar på magisteruppsatsen. Under tiden hon skriver på den så jobbar hon 75% som sjuksköterska på BB.

Version 4Fotojohanna hellman barnmorska
Leila                                      Johan                                     Johanna

MASTERPROGRAMMET I ARTIFICIELL INTELLIGENS – Leila
Ger en bred kunskapsbas i AI och fördjupande kunskaper i utvalda profilområden, bland annat teoretiska grunder i AI, interaktion mellan människa och AI, intelligent robotik, maskinlärning eller data science.

TEOLOGPROGRAMMET – Johan
Ger dig bred teologisk utbildning med möjlighet till fördjupning i dina intressen. Du förbereder dig för att arbeta med frågor om religion och teologi inom olika områden som kultur och media, frivilligorganisationer och offentlig förvaltning, samt i olika religiösa samfund.

BARNMORSKEPROGRAMMET – Johanna
Vidareutbildning med krav på svensk legitimation som sjuksköterska. Efter utbildningen är du väl förberedd att arbeta med graviditeter, förlossningar, abort- och preventivmedels- rådgivningar såväl när det gäller vård vid komplicerade tillstånd som förebyggande folkhälsoarbete.

Bild: Privat
Text: AMANDA DAREHED

Mer innehåll från Umeåguiden

Filippas krönika

Gott & blandat, varmkorv och ljudet av hemmaklackens målvrål. Hockeysäsongen är minst sagt igång och...

Ny på jobbet

Norrmjöle golfklubbs nya klubbchef ger oss en ögonblicksbild från golfsporten och berättar om klubbens planer för...