Umeå kommun uppnådde 130 000 invånare

Antalet invånare i Umeå har ökat. Den första oktober uppnådde Umeå kommun 130 000 invånare. Kommunen har som mål att ha 200 000 invånare år 2050. 

– Det här är extremt kul och väldigt positivt för Umeå. Trots att Sverige som helhet växer långsamt just nu så fortsätter Umeå kommun att växa. Vi har en stark attraktionskraft både vad gäller investeringar, utbildning och arbetstillfällen vilket ger oss en stabil tillväxt, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Antalet invånare i Umeå kommun växer för närvarande med 1,5 procent eller 1 850 invånare i genomsnitt per år, vilket också krävs för att nå befolkningsmålet, 200 000 invånare år 2050. Umeå är en av Sveriges snabbast växande städer och definitivt den stad i norra Sverige som har högst tillväxt. Skälet är att människor, framför allt från övriga län i Sverige, fortsätter att flytta till Umeå.

Umeås kommunalråd Hans Lindberg säger så här i pressmeddelandet.

– Sverige och hela Europa har en åldrande befolkning. Vi behöver bli fler i Umeå för att vi ska kunna behålla den välfärd och samhällsservice som vi är vana vid och vill ha. Ett annat viktigt skäl är att det behövs en ekonomisk motor i den här delen av landet som kan bidra med arbetstillfällen, kompetens och infrastruktur. Det är bra för hela regionen, säger Lindberg och fortsätter:

– Det kanske viktigaste för att människor ska välja att flytta hit istället för att kanske välja en storstad i södra Sverige är livsvillkoren, att vi förmår att satsa på kultur, jämställdhet, idrott och hållbara sociala lösningar. Att det är möjligt att hitta en tillhörighet i Umeå är också en viktig framgångsfaktor som gör att människor trivs och vill stanna.

Mer innehåll från Umeåguiden

Paketleveranserna är räddade

Efter många turer är det nu klart – Bussgods fortsätter att hämta och leverera paket...

Golfen har fått ett uppsving

Under pandemin blomstrade verkligen intresset för utomhusaktiviteter i Sverige och en av dom aktiviteterna var...