0 C
Umea
16/12 2019

Umeågalan 2019

ÅRETS UPPLAGA AV UMEÅGALAN GÅR AV STAPELN DEN 7 NOVEMBER. Då samlas Umeås företagare för att göra upp om de eftertraktade priserna men också för att nätverka och knyta nya kontakter.

Umeågalan är en mötesplats för entreprenörer, företagare och företag men också för de som skapar förutsättningar för ett starkt näringsliv. Här samlas, inspireras och hyllas de som vågar tänka nytt, har drivkraft, ser möjligheter och övervinner hinder. För gruppen som arbetar med galan är det viktigt att verka för ökad mångfald och hållbarhet just för att det spelar stor roll. Det är i samspelet mellan olikheter som riktig framgång skapas, och riktig framgång är långsiktig och just hållbar, står att läsa på galans hemsida.

Årets talare

Temat för året är förebilder, under dagen kommer gästerna få lyssna till och inspireras av Jonna Bornemark och Robin Teigland, som inom sina respektive områden berör årets tema, allt under ledning av den rutinerade moderatorn Julia Bendelin. Jonna Bornemark är filosof vid Centrum för praktisk kunskap och har just utkommit med boken Det omätbaras renässans – en uppgörelse med pedanternas världsherravälde. Hon ställer frågan om vad som är viktigast, mätbara eller omätbara egenskaper? Jonna medverkar regelbundet i Sveriges radios Filosofiska rummet och har även varit värd för Sommar i P1. Robin Teigland är professor inom Management of Digitalization, på avdelningen Entrepreneurship and Strategy, institutionen för teknikens ekonomi och organisation. Hon forskar om digital transformation och strategi, och hennes forskningsintressen ligger i skärningspunkten mellan strategi, teknik, innovation och entreprenörskap. Hon talar om hur våra antaganden om värdeskapande i samhället utmanas och förvandlas.

Årets nomineringar

Bland de nominerade i år finner vi Komatsu Forests VD Mitsuru Ueno, han ställs mot Erica Lundgren på OK Västerbotten och Richard Lindberg på Thnx Innovation i kampen om priset som årets VD. Kategorin årets nya företagare visar på en stor bredd av olika branscher och bland årets unga företagare finner vi bland andra Navid Haghjo och Emil Westrin med uppstickaren 84 grams som utmanar de befintliga telekombolagen.

– Det är en ära att bli nominerad. Vi ser det som en bekräftelse på att vi är på rätt spår och att vi identifierat ett tydligt behov på marknaden, säger Emil Westrin.

– Framför allt känns det fantastiskt kul att få utveckla företaget tillsammans med våra kunder och samarbetspartners och på så sätt skapa tillväxt i regionen, fyller Navid Haghjo i.

Arbete som bär frukt Inkubatorn Uminova Innovation kan stoltsera med att hela 6 st företag som fått eller får affärsstöd av dem är nominerade till totalt 7 st priser. Personalkollen Sverige AB utmärker sig lite extra, de är nämligen nominerade i två kategorier. Dels årets tillväxtföretag men också årets företagare. – Det är fantastiskt med så många nominerade inkubatorbolag och framför allt att det är en sådan bredd på priser och bolag från så många olika branscher. Det bevisar att vi lyckas som en breddinkubator. Personalkollen har vi arbetat med väldigt länge och där gjorde vi insatser som vi såg gjorde skillnad, säger Maria Olofsson från Uminova Innovation.

 JONAS BERGSTEDT

Mer innehåll från Umeåguiden

Världens Historia

När radarparet Möller Och Nûjen bjöd publiken på svensk historia blev föreställningen en stor succé,...

Välj rätt golv

Dags att byta ut golvet? Vilket ska man välja och vad är egentligen det viktigaste...