Free Porn
xbporn

https://www.bangspankxxx.com

Vägen från gruvan till TV-rutan

Susanne Jonsson är matkreatören och kocken från Gällivare som med sin matlagning har tagit sig runt i världen. Hon har synts i tv-rutan i många år – i Go’kväll och i det populära, interaktiva programmet ”Susannes Skafferi”. Nu är hon aktuell med ett samiskt matlagningsprogram för och med barn, Áhkkus mat.

– Jag har en svensk, samisk och amerikansk familj. Jag har arbetat med mat hela mitt liv och det har tagit mig runt hela världen. Det är fortfarande den röda tråden i mitt liv, berättar Susanne.

Uppväxten i Gällivare var trygg. Susanne tillbringade mycket tid utomhus, antingen i stallet eller i skidbacken. Hon var från två års ålder med sin mamma i köket, sittandes på köksbänken och skalade morötter.

– Jag vet inte riktigt vad jag trodde om framtiden när jag var liten. När jag gick på högstadiet skulle jag och min kompis starta en pizzeria i Gällivare, det var vår stora dröm.

Susanne bodde i Gällivare i 16 år innan hon flyttade till Piteå för att gå på gymnasiet där. Mat har alltid varit en stor del av familjens liv. Det som serverades var råvaror som fanns utanför huset, i naturen och i fjällvattnen.

– Jag lärde mig tidigt att ta vara på det som fanns runt husknuten. Vi hade svartvinbärsbuskar, vi odlade potatis. Morfar fiskade och jagade. Det var mycket skogsfågel, röding, sik, hjortron, fiskrom. Allt det som man serverar på Nobelfesten idag, säger Susanne och skrattar.

I högstadiet visste hon att hon skulle jobba med mat, men fick höra av syokonsulenten på skolan att det inte var en bra idé.

– Han sa ”så dåliga betyg har du inte, du behöver inte bli kock”.

Susanne berättar att kock inte var ett statusyrke på den tiden men att kockar idag nästan har blivit de nya rockstjärnorna med egna tv-program. Idag känns det var bra att Susanne inte satsade på pizzeriadrömmen, med tanke på att Gällivare nog är den mest pizza-täta kommunen i Sverige. Istället tog matdrömmen henne till Frankrike och vidare ut i världen.

JOBB I GRUVAN
När hon hade bestämt sig för att satsa på maten fick hon sitt första jobb i Aitik-gruvan. Karriären började med att hon torkade bord, plockade disk och fick laga lite mat till gruvarbetarna. Jobbet visade sig ha betydelse för Susanne när hon åkte till Frankrike för att jobba på en av världens bästa restauranger.

– Det var ett väldigt tufft och hårt klimat, lite ”metoo-igt”, berättar Susanne.

I gruvan fick hon lära sig att svara emot kommentarer. Det var ett klimat som hon själv inte kände igen från sin uppväxt. Alla människors lika värde har präglat hennes barndom och stämningen inom många restaurangkök gjorde att hon slutade jobba på restaurang. Hon kände att det var dags att ta sig vidare i livet och utvecklas karriärsmässigt.

– Jag växte upp och gick på Källgatans dagis, det var ett riktigt ”progg-dagis” där vi höll varandra i handen, sjöng progglåtar och det var mycket kärlek. I Frankrike krockade allt med mina värderingar.

VILL SPRIDA GLÄDJE
När man träffar Susanne möts man av en varm känsla. Hon känns genuin och jag som har mina rötter i Gällivare känner mig trygg med hennes dialekt. Det som gör mig mest imponerad och intresserad är hennes sätt att försöka förenkla och vara ”good-enough” i matlagningen.

– Matlagning för mig handlar om att göra det bästa med de förutsättningar man har.

Hon beskriver det som att hon vill förmedla känslan av att ”bekväm-impa” och ta genvägar i matlagningen. Allt behöver inte, som många andra kockar menar, göras från grunden. Hon jobbar med mottot att det ska vara maximal utväxling på en minimal arbetsinsats.

– I en perfekt värld är det såklart jättebra att göra allt från grunden, men det är inte rimligt. Jag vill att maten ska fungera i vardagen och göra recept som människor faktiskt använder.

I sin profession har Susanne jobbat med att hjälpa familjer med att organisera deras kök och matliv. Hon försöker att dela med sig av recept som är enkla och med små medel går att få till en stressig måndag kl 17.00. Det ska gå snabbt och vara få ingredienser.

– Mitt bästa tips är en pasta som på riktigt tar fem minuter att göra och som är supergod. Alla gillar den, barn och äldre.

Pastan är en riktig ”go-to-rätt” och ingredienserna har Susanne alltid hemma. Du behöver färsk pasta, som tar tre minuter att koka. Sedan blandar du i crème fraiche, riven vitlök och ost. Du kan addera hackad skinka, ruccola och cocktailtomater.

Det är otroligt uppfriskande att prata mat med Susanne. Hon är en professionell kock med båda fötterna på jorden som förstår att matlagning inte bara kan vara lyxig och ta flera timmar att tillaga – utan att det också är viktigt att det ska vara praktiskt och genomförbart.

– Annars finns det ingen mening att vara på TV och dela med sig av recept, om det vore för ett självändamål, berättar Susanne.
När jag frågar Susanne om folk i hennes närhet brukar våga bjuda henne på mat skrattar hon och berättar att det är den vanligaste kommentaren när hon berättar att hon jobbar som kock.

– Det finns en del galningar som vågar, skrattar Susanne och fortsätter, jag uppskattar det så mycket och blir jätteglad och tacksam.

Susanne gör en jämförelse som är väldigt rimlig och menar att vi måste sluta upp med självhatet och inte vara så hårda mot oss själva.

– Jag har vänner som är artister och jobbar med musik och jag tycker det är jobbigt att sjunga ”ja må du leva” för dem men jag gör ju det ändå, de måste också bli firade.

KÄND FRÅN TV
Susanne har jobbat som kock på SVT:s Go’kväll i tio år. Hon beskriver det själv som att hon snubblade in på ett bananskal och att hon aldrig tänkt, eller velat, jobba inom TV.

– Jag är egentligen oerhört blyg, sjukligt blyg. Hela den här resan med TV är mitt livs största KBT. Nu tio år senare är jag inte så besvärad av det längre. Jag tycker det är roligt för att jag får ut mitt budskap och får sprida glädje.

Tio år på Go’kväll har gjort Susanne trygg i rollen som tv-kock. Hon har, enligt henne själv hunnit göra bort sig så pass många gånger att hon inte längre behöver vara nervös. Hon har ramlat, tappat saker och sprutat ner hela studion med degklumpar och mjöl.

– Ja, jag har varit riktigt pinsam på alla sätt, men jag är bara en människa och då får jag bjuda på det. De program som det har hänt något i har också blivit de mest uppskattade, skrattar Susanne.

I och med succén på Go’kväll och hennes populära receptblogg ”Susannes skafferi” blev det aktuellt med mer tv-produktion. Det började med att hon direktsände ett fyra timmars långt program om påskmat som sedan ledde till ytterligare ett program under första advent förra året. Då var hon hemma hos Clara ”UnderbaraClara” Lidström och bjöd på julmat och pyssel.

Programmet blev uppskattat och de fick frågan om de snabbt kunde ställa in sig på att göra fler program fram till jul. Sagt och gjort, de byggde en studio i Tegs Byagård. Konceptet är interaktivt, tittarna är själva med och skapar innehåll genom att chatta och skicka bilder till programledarna.

– Jag har faktiskt minnesluckor från den tiden förra året, det var väldigt intensivt men också roligt och lärorikt.

I år har Susannes skafferi sänts första advent men det går självklart att kolla på SVT Play i efterhand för att komma i julstämning. Susanne är också aktuell med programmet Ákkhus mat – ett barnprogram där hon lagar mat tillsammans med barn.

– Det är lite som hemkunskap och de får lära sig om råvaror och matlagning. Vi inleder varje program med en smaklek där man har förbundna ögon. När de gjorde smaktestet på mig var det inte gott men roligt, säger Susanne och skrattar.

Susanne Jonsson
Ålder: 47 år.
Gör: Kock, konditor och matkreatör.
Aktuell med: Àkkhus mat på SVT Play.
Bor: Umeå.
Instagram: @Susannesskafferi

Foto: LENA LEE
Text: AMANDA DAREHED

Mer innehåll från Umeåguiden

Ulf från Umeå aktuell i HBO-serie

Ulf Stenberg föddes i Boden men flyttade till Umeå när han var två år gammal....

Sexifiera ditt sovrum

I andan av villa, hem och inredning tänkte jag att vi kan prata lite om...