Världens Historia

När radarparet Möller Och Nûjen bjöd publiken på svensk historia blev föreställningen en stor succé, en föreställning de nu följt upp med ett ännu större ämnesområde – världens historia.

I december kommer en kebabtrött Måns Möller och historievetaren Özz Nûjen till Umeå med ”Världens historia – den osminkade sanningen”.

Den humoristiska historielektionen om Sverige, ”Sveriges Historia – den nakna sanningen”, blev en succé. Närmare 80 000 personer såg Måns Möllers och Özz Nûjens dubbelakt som åkte land och rike runt. Föreställningen utsågs bland annat till ”Årets föreställning” på svenska standup-galan 2016.

Så hur följer man upp en sådan dundersuccé? Med en ny show så klart och med ett ännu större ämne, ”Världens historia – den osminkade sanningen”. Under hösten 2018 gick komikerduon återigen upp på scenen tillsammans och sedan dess har publiktrycket varit så pass stort att de fått sätta in flera extraföreställningar. En långkörare har det också blivit. Under oktober släpptes nya föreställningar för våren 2020. Succé igen med andra ord.

– Det är full patte helt enkelt och det har varit utsålt på de platserna som vi varit på, berättar Måns.

Responsen från den tidigare historieföreställningen satte extra press på duon att leverera en ännu bättre show.

– Ja, absolut. Vi har aldrig haft så mycket teknik. Bara LED-väggen är nästan 10 meter bred. Det är mycket grafik och filmer och vi lågfaktiskt back sjusiffrigt när vi hade premiär. Det är påkostat, det är det största som har gjorts tekniskt i svensk standup. Det var för att kunna toppa den förra.

Showen har också utvecklats och förändrats under resans gång, även om huvuddelarna i showen är fasta.

– Tröttnar jag på ett skämt, då drar jag det inte på ett tag. Sen tycker jag det är roligt igen och kan dra det.

Stort ämne

Att ge sig på ett sådant stort ämne som världens historia har inneburit många timmars research och manusskrivande för de båda, så frågan är varför de valde ett så pass stort ämne som hela världens historia?

– Det fanns något kittlande med att folk faktiskt lär sig lite och får en ögonöppnare. Vi har suttit med professorer från historiska museet och det man såg är att det är klimatet som skrivit historien. Varför går vi från att vara jägare och samlare till att bli bönder? Jo, det sker en klimatförändring ungefär 10 000 år före Kristus födelse. Just det där med klimatet, det var både intressant och skrämmande. Det är kul om det är kul, men även om man får sig en tankeställare, förklarar Måns. Han erkänner också att all research täppt till en del historieluckor från hans egen skolgång.

– Jag ska vara ärlig, jag var inte så duktig i plugget. Jag har aldrig fattat riktigt hur allt hänger ihop, exempelvis varför inträffade renässansen i Europa? När jag pluggade historia i skolan så läste man först vikingatiden hur länge som helst, sen var man borta från plugget några veckor med körtelfeber och när man kom tillbaka då var det Hitler på lektionerna.

Att ha hela världens historia som grundmaterial gav många uppslag på bra skämt, men går det verkligen att skämta om precis allt?

– Ja, det tycker jag. Efter succén med föreställningen ”Svergies Historia” är nu Måns Möller och Özz Nûjen tillbaka med den extra satsiga föreställningen ”Världens Historia”

Men för den delen går inte alla skämt hem och han drar sig till minnes den förra showen som handlade om Sveriges historia.

– Jag var på HM i Göteborg och skulle köpa en skjorta och då stod två somalier och provade piratbyxor. Det finns något roligt med det tänkte jag. Om de köper piratbyxorna, får de då dra av det som arbetskläder? Det skämtet blev folk sura över.

Gratis mat

Under hösten har Måns och Özz bland annat besökt Lund, Halmstad och Borås med humorshowen och i december bär det av norrut för att bland annat ett stopp i Umeå. Ser man på turnéplanen hoppar de vilt mellan olika städer innan jul och hur turnéplanen ser ut, med ett ständigt flängande, skyller Måns på Özz.

– Utmaningen har varit att lägga en bra turnéplan och Özz har ju missuppfattat det helt. Nästa vecka har vi Borås, Falun, Östersund och sedan Eskilstuna. Hur fan kan man boka Eskilstuna efter Östersund? Han är ju helt dum i huvudet. Han är bra på historia, men geografi kan han inte. Det blir några timmar i bilen när en kurd sätter turnéplanen, säger Måns skämtsamt och fortsätter:

– Jag tror han ser det här som hans studieresa genom Sverige. Det är nog därför. Han tycker det är kanon. Förstå mig rätt, jag älskar min publik, men man vill ju resa så lite som möjligt.

Att de trivs med varandra märks, på en komikers vis. Måns kan nämligen inte hålla sig från att ständigt driva med Özz under intervjun. Extra roligt tycker han nog det är eftersom Özz inte är närvarande och kan försvara sig.

– Igår var vi på en gala och jag var så nöjd med skämtet som jag drog. Özz var ett sådant fult barn så när han växte upp i Rinkeby och var i parken tog pedofilerna omvägar, säger han och brister ut i skratt.

– Jag tror att folk märker att vi har roligt tillsammans, vi har kul själva och ingen kväll är den andra lik. Vi är inte så proffsiga så att vi skulle kunna åka runt och säga samma sak på scenen i ett och ett halvt år.

Men att turnera land och rike runt med Özz Nûjen har även sina fördelar.

– Det som är bra med att åka med Özz – så fort man går i någon stad så är det någon kurd som har en pizzeria som bjuder på mat. Det är inte så att Özz tigger mat, utan Måns Möller har levt på komiken i över 20 år han får helt enkelt inte betala. Så jag har ätit kebab nu i två månader, säger Måns och skrattar.

 ANDREAS LINDEGREN

Mer innehåll från Umeåguiden

Det här visste du inte om alla hjärtans dag

I morgon fredag är det alla hjärtans dag. Vi har därför samlat en mängd rolig...

Västerbottensgård i miniatyr

27-åriga Sara Bäckström drömmer om ett gammalt hus att få renovera och inreda. Men innan...