Svenskt Vatten arrangerar var femte år en tävling där landets kommuner får tävla i vem som har Sveriges godaste kranvatten. Nyligen knep Vindeln en av två finalplatser till riksfinalen i Stockholm den 18:e november.
Örnsköldsviks- och Vindelns kommun gick som vinnare ur regiontävlingen som hölls på Vakins huvudkontor i Umeå i slutet av oktober. Motståndet bestod av Umeå, Robertsfors, Skellefteå och Nordmalings kommun. I riksfinalen i november kommer 20 kommuner som tagit sig vidare från regions-tävlingarna att tävla.
En kunnig jury med sommelier och vinkännare smakade och bedömde kranvattnet. I Umeå-tävlingen bidrog två lokala gästdomare, Anna Hållsten och Dave Orman med deras kunskap.
Motiveringen till varför Vindels kommuns vatten vann löd: ”Ett vatten med en krispig mineralitet. En cool törstsläckare”.
Sven Thunell är produktionschef på Vakin och ansvarar för vattenanläggningarna i Umeå och Vindeln. Vindeln-vattnet de tävlade med kom från Renforsens vattenverk.
– Jag är jätteglad, det är kanon. Jag hoppas att vi vinner finalen det vore kul för oss och Vindelns som har ett riktigt bra vatten.
Syftet med tävlingarna är att lyfta Sveriges vatten och de utmaningar vi står inför. Svenskt Vatten vill sätta fokus på naturresursen som vi alla har tillgång till direkt i kranen. Vatten är gott, hälsosamt, lokalproducerat och nästan gratis.
Temat för årets tävling är Kranmärkt. Det är en hållbarhetsmärkning där verksamheter aktivt väljer att servera och dricka kranvatten istället för buteljerat, alltså vatten köpt på flaska.
– Vi är bortskämda i Sverige. Vi har tagit vatten och dricksvatten för givet. Det är en otrolig leveranssäkerhet, det är ganska få gånger vi är utan vårat vatten, vi har så hög kvalitet på vattnet i Sverige, säger Sven.
KUNNIG JURY BEDÖMER VATTNET
En av domarna var Pär Strömbergs som är konstnär och utbildad sommelier med över tio års erfarenhet av att skriva om vin.
– Det är första gången jag testar vatten under den här turnén. Det är superspännande, jag blir mer fascinerad och intresserad av vatten.
Pär tycker att han mött väldigt hög kvalitet på vattnet i Sveriges norra delar. Han beskriver det som att vattnet i norr har en högre friskhet och klarhet.
– Det jag letar efter är en friskhet och en ”sval själ” att det smakar kallt och friskt fast det är rumstempererat. Att det är törstsläckande.
Generellt så lyfter juryn i Umeå fram att kranvattnet i området håller hög kvalitet och att det därför var en extra svår utmaning att kröna två vinnare.
Vattnet som juryn testar står en stund och det insamlade vattnet ska vara tappat ett dygn innan det är dags för tävlingen.
– En del har kommit in med lite kallare vatten men det är inte alltid en fördel. Här får vi försöka värma vattnet lite mer och då blir det en kemisk reaktion som förändrar vattnet och det är inte alltid positivt, berättar Pär.
Juryn menar att man känner stor skillnad på vatten och vatten. De menar också att det är mycket svårare att bedöma vatten än exempelvis vin.
– I början är det svårt. Vattnets funktion är ju att inte sticka ut överhuvudtaget, det ska vara rent och neutralt och friskt som möjligt. Det blir nästan att man letar defekter än att man letar det som sticker ut, säger Pär.
Foto: Lena Lee
AMANDA DAREHED