Nya topputmaningar

EN GRUPP ENTUSIASTER VILL LOCKA FLER att besöka naturområdena runt Tavelsjö vintertid. Antar du utmaningen och tar dig upp på de tio bergstopparna?

Naturen runt Tavelsjö lockar sommartid till både rekreation och friluftsliv med vandringsleder, berg och grottor. Vintertid är det först och främst själva skridskobanan på sjön som under de senaste åren lockat tusentals skridskoentusiaster. Men den omliggande naturen går att uppleva även vintertid, något en grupp lokala entusiaster nu försöker uppmärksamma genom projektet TiotopparTavelsjö. Projektet påbörjades 2016 och invigdes redan i augusti 2018, men det var först under sommaren 2019 som allt tog fart på allvar då många passade på att anta utmaningen. Förhoppningen nu med projektet är att locka fler besökare till området för att vandra och besöka bergstopparna även vintertid.

Foto – Anders Enetjärn

– Otroligt många besökare hittade upp på bergen under sommaren och hösten. De njuter av att röra sig i naturen och av vackra utsikter. Förhoppningen är nu att nyfikenheten på bergen håller i sig även under vintern, berättar Anders Enetjärn, en av eldsjälarna bakom TioTopparTavelsjö.

För att locka med mer än vandring och bergstoppar kan de som antar utmaningen köpa ett så kallat toppkort och samla koder. På varje bergstopp finns nämligen en kod som i sin tur blir till en lott och som ger bergsbestigaren chansen att vara med i en utlottning av olika priser som kommer från bygdens företag. Bland priserna finns olika upplevelser och lokalproducerad mat och hantverk.

– Det kommer att vara tuffare att bestiga bergen på vintern när snön ligger djup. Det bästa är nog att gå med snöskor. Men kanske blir det så många som börjar trampa med vanliga vinterkängor att det blir djupa stigar i snön. Så har det varit på Tavelsjöberget de senaste vintrarna, säger Anders Enetjärn.

Utmaningen Tavelsjö vintertoppar pågår fram till 24 april.

 ANDREAS LINDEGREN

TIOTOPPARTAVELSJÖ
De tio bergstopparna som ingår i TiotopparTavelsjö är: Blomåkersberget, Finkhörneberget, Hemberget, Högberget, Kludden, Krogberget, Selsknösen, Tavelsjöberget, Vallberget och Varmvattsberget.

Tavelsjöberget (282 m ö h) är den högsta toppen och Krogberget (156 m ö h) den lägsta. Den som bestiger alla topparna får mer än 1000 höjdmeter i benen.

Toppkortet kostar 200 kr och säljs bland annat på Naturkompaniet och friluftsbutiken Sarek på IKSU i Umeå, samt på MatBoa och Vintercaféet vid Sundlingska gården i Tavelsjö. Allt överskott går till det helt ideella friluftsprojektet TioTopparTavelsjö och andra friluftssatsningar i bygden

 

Mer innehåll från Umeåguiden

Det andas sport i Tärnaby

Nu har Tärnaby öppnat upp sin skidanläggning för säsongen. Vill du ta del av ett...

Rebellen som blev elitsoldat

Efter att ha levt ett hemligstämplat liv i nästan tio år klev Petra ”PAM” Malm...