Bilservice i helvetet

Hallå där kära läsare. Hoppas ni kan höra oss genom de vinande höstvindarna.

Är det bara vi som har funderat på hur en uppdaterad version av Dante Alighieris beskrivning av hur Helvetet skulle se ut idag? Ni vet, det där gamla eposet där han beskriver hur Helvetet är uppdelat i olika kretsar och att ju längre ner du hamnar desto jävligare får du det. Som om du till exempel varit sexuellt utsvävande hamnar du i andra kretsen. Och där vill du inte hamna för då får du blåsa omkring i hårda vindar. Huvva. Hemskt va? Och ännu värre blir det för dig om du hamnar i tredje kretsen där de omättliga får ligga i gyttja under regn och hagel. Hur roligt är det egentligen? Fråga bara valfri gris. Och Gud förbjude om du kvalificerar dig för fjärde kretsen. Där tvingas de slösaktiga och giriga att tillbringa evigheten med att rulla stora stenar mot varandra. Snacka om ett diaboliskt uttänkt straff.

Men åter till funderingen. Hur skulle straffen egentligen te sig i vårt moderna samhälle idag och hur skulle en uppdaterad version kunna se ut? Vi misstänker att risken att få ligga i gyttja under regn och hagel inte är alltför avskräckande för dagens omättliga syndare. Det är ju en fullt normal och genomsnittlig sommarkväll här i norr. Ingen Wifi hade kanske varit ett annat lämpligt straff som inte så många hade klarat av. Eller kanske det grymmaste straffet av allt, och det är just så pass att vi vågar ta ut svängarna så mycket och skriva dessa ord: selfieförbud. Många hade nog föredragit att kokas i olja före det.

Utan någon som helst evidens i ämnet så är vi tämligen säkra på att några av straffen är bil-relaterade. Ta bara bilbesiktningen. Snacka om ångestfyllda och evighetslånga minuter man genomlider medan besiktningsmännen bankar, knackar och lyser i jakt på varje liten lös mutter. Allt medan du själv står där med lågt blodsocker, genomsvettig och hoppas att de inte märker att ljuddämparen ligger i baksätet tillsammans med knoppen till växelspaken. Och precis som på besiktningen året innan spelar du lika förvånad även den här gången. Va! Så du menar alltså att blinkerslampan är trasig? Nämen! Det visste jag inte. Den fungerade i alla fall i morse i när jag körde till jobbet. Det måste ha hänt på vägen hit. Jag lovar. High five.

Och nu när vi ändå är inne på ämnet bilar så måste ju någon av Helvetets kretsar innebära att man måste lämna in bilen på bilservice om och om igen i evigheters evighet. Där du glad i hågen kliver in hos ditt favoritserviceställe med ett trasigt ventilgummi och kommer ut med fyra nya vinterdäck, en kamkedja och en tom plånbok. Eller där du vill att serviceverkstaden kollar upp något löjligt litet missljud (alla missljud är förresten löjliga. Kan du bli av med det genom att höja volymen på bilstereon så är det inget missljud, då är det bara du som har fel inställning och inbillar dig saker. Sluta vara så negativ) och blir remitterad till närmaste bilskrot. Och det underlättar inte att vara så naiva och tekniskt handikappade som vi råkar vara. Det är ett handikapp att ha tummen mitt i handen och en galopperande ovilja att lära sig saker såsom att meka med bilar och snickra och laga cykelpunkteringar. Vi vill faktiskt tro att det finns billiga lösningar på allt som är bilrelaterat. För oss räcker det med att öppna motorhuven och sedan tar bilkunskaperna tvärstopp. Vi ser en svart klump av motor som lika gärna kunde sitta på ett tåg eller en båt eller en gräsklippare eller en permobil. Att det finns människor där ute som faktiskt vet hur sådant fungerar och de facto frivilligt skruvar och härjar runt bland de där mackapärerna och mojängerna är högst beundransvärt. På gränsen till superhjälteaktigt faktiskt. Det behövs bara att någon nämner ordet lameller och vi står genast och ångestgungar fram och tillbaka med händerna djupt nedkörda i fickorna.

Men vi måste även passa på att höja en bilverkstad till skyarna. Trevlig personal och humana priser kan vi lova. Nu är det ju så att eftersom vi inte pysslar med reklam så kan vi inte heller skriva ut deras namn. Men eftersom en av oss snart står inför ett byte av dieselvärmare kan vi avslöja att verkstaden ligger i Tavelsjö.

Det var allt för denna gång. Var snälla med varandra.

Peter & Peter

Mer innehåll från Umeåguiden

Aktiviteter för familjen

Vi lever i en tid med mycket osäkerhet kring hur man ska bete sig och...

Det här visste du inte om alla hjärtans dag

I morgon fredag är det alla hjärtans dag. Vi har därför samlat en mängd rolig...