Efter att ha levt ett hemligstämplat liv i nästan tio år klev Petra ”PAM” Malm ut i offentligheten för några år sedan, för att berätta mer om sin tid som elitsoldat. Nu är hon aktuell med en bok och som instruktör i det omåttligt populära tv-programmet ”Elitstyrkans hemligheter” på TV4.
Umeåguiden träffar Petra Malm en solig höstdag i Stöcksjö. Petra möter oss utanför en lada som hon inrett till ett funktionellt gym, iklädd träningskläder och håret uppsatt i en stram hästsvans.
– Jag mår jättebra och har haft en jättefin start på dagen. Jag har varit ute och sprungit med min hund i härlig, krispig höstluft.
Morgnarna för Petra startar redan vid 05 då hon börjar dagen med en kopp kaffe i sängen samtidigt som hon skriver på sin bok. Det är en fackbok med inriktning självhjälp och motivation. Boken kallas ”Kodnamn PAM” och handlar om mod, rädsla och sårbarhet.
– Den handlar inte bara om mitt liv som elitsoldat utan också om livet som mamma och mina värderingar idag. Jag har verkligen fått blicka tillbaka och det är superhäftigt.
Petra berättar att boken också varit som självhjälp för henne själv då skrivandet varit en resa i självinsikt.
– När jag skriver inser jag hur jag har varit ”kärringen mot strömmen”. Jag har inte tidigare upplevt att jag gått min egen väg men det blev tydligt nu.
BLEV TILLDELAD KRISTALLEN
Snart drar inspelningen igång för säsong två av ”Elitstyrkans hemligheter”. Programmet tilldelades nyligen Kristallen för årets dokusåpa. Petra är en av fyra instruktörer tillika före detta elitsoldater i programmet där 18 män och kvinnor utsätts för en av världens tuffaste utmaningar. Deltagarna genomgår prövningar och pressas hårt i fysiska och psykiska övningar.
– I grund och botten handlar det om att individen ska inse sitt eget värde. Det är därför vi pressar dem så hårt. Deltagarna gör en otrolig resa i självinsikt och det är fantastiskt att stå på sidan av och se dem växa.
Efter första säsongen upplever Petra att hon blivit ännu mer offentlig men att det bara varit positivt. Det är jättemånga människor som följt programmet och Petra hoppas hon kunnat inspirera andra och att tittarna sett vem hon är, att det är äkta och transparent. Det har varit många sökande till säsong två och Petra citerar TV4,
– ”Nu har vi haft Mandelmanns och vaniljsås i många år och det är dags att kasta in lite taggtråd”. Det var något annorlunda att titta på och resultatet blev jättebra, säger Petra.
FRÅN KIRUNA TILL AFGHANISTAN
Petra är född och uppvuxen i Kiruna, en uppväxt som hon beskriver som lugn och trygg. Hon spelade fotboll och innebandy men kände sig alltid lite annorlunda. Hon hade svårt att veta vad hon ville göra efter gymnasiet och var ett tag inne på att bli speciallärare. En dag sa hon till hennes mamma att hon skulle söka till lumpen.
– Mamma svarade, ja gör det, du har alltid varit kärringen mot strömmen. Jag ser det nu, jag tog en väldigt annorlunda väg mot mina vänner som blev frisörer eller ekonomer, berättar Petra.
Petra var 24 år när hon började lumpen men väl på plats visste hon att hon hade hittat hem. Hon träffade likasinnade och det var en självklarhet att hon skulle fortsätta till officer. Att hon alltid kände sig lite annorlunda var inget som hon upplevde som negativt.
– Jag var nog en liten grå mus i allting, jag var varken sötast eller bäst på fotboll. Jag stack inte ut på något sätt men jag var grunden i många konstellationer. Jag var en del i en grupp och en lagspelare.
2007 åkte hon med Försvarsmakten till Afghanistan och insåg att vara soldat var något hon ville göra på heltid. Petra ville jobba skarpt och det ledde henne till specialförbanden. Det som motiverat Petra och varit hennes drivkraft är känslan att göra gott och bidra. En annan viktig sak är att få känna samhörighet och vara del av ett team.
– Jag ville ha ett stimulerande jobb och göra gott, jobba för att människor i Sverige ska känna sig trygga och det var stort att jobba för kungen och överbefälhavaren, berättar hon.
FÖRSTA KVINNLIGA ELITSOLDATEN
Petra var den första kvinnan i Sverige att vara del av ett specialförband. Förut kallades förbanden SIG och SSG men sedan några år tillbaka heter det SOG. I folkmun pratar man ofta om att hon är elitsoldat, operatör är den riktiga titeln. Det som är unikt är att Petra gick igenom samma uttagningar som männen och klarade samma tester. Under 10 års tid jobbade Petra för specialförband under kodnamnet ”PAM” och reste världen över på olika uppdrag, det mesta är hemligstämplat.
– Det är en extrem uttagning men det är individen som är viktig. Alla är olika personligheter men få tar sig igenom nålsögat.
Uttagningarna är extrema och Petra beskriver ovissheten som det tuffaste och svåraste. Människor är ofta i behov av kontroll men för att ta sig till ett specialförband måste man släppa på allt och vara otroligt modig. Drivkraft och motivation är viktiga egenskaper för att orka gå era mil i tung packning när man varken ätit eller sovit på era dagar.
– Allt handlar om disciplin och att förtjäna sin plats. Man kan inte tänka att disciplin är något man har jämt och ständigt, det är en färskvara.
När Petra berättar om sin tid i Försvarsmakten lyser det i hennes isblå ögon. Hon pratar om de 17 år hon varit militär med värme. Men hon understryker hur tufft det var till en början i specialförbandet.
– Det blev en förändring, jag kom in som kvinna och då fanns det de som inte ville ha mig där. Det var väldigt tufft. Jag insåg att jag inte kan förändra en hel kultur, då hade jag ätits upp så jag fick kämpa för att hitta min plats.
Med sina 158 cm krävdes det mer av henne för att passa in. Många hade förutfattade meningar och undrade om Petra skulle klara av det. Hon tänkte istället att det är okej att det tar längre tid för dem att acceptera henne.
– När jag till slut fick den fulla acceptansen har jag varit jätteskyddad och haft ett bra skyddsnät runt mig. Det handlar om att förtjäna respekten och tiden har varit fantastisk och jag passade in för att jag är jag.
Det finns en bild av en stark machokultur inom Försvarsmakten men den bilden slår Petra hål på. Hon beskriver specialförbanden som en ”Nalle-Puh-kultur” med varma kramar och fin stämning. Petra understryker att det inte handlar om kön utan om individen.
– Killarna är så ödmjuka men det är nog för att alla tagit sig igenom nålsögat. Man vet att man är bra och behöver inte hävda sig eller slå sig på bröstet.
Specialförbanden är hemliga för att vi som land ska ha en förmåga att överraska, därför vet vi inte idag hur många som är med eller vilka det är. Hur många kvinnor som idag är med i SOG kan Petra därför inte svara på.
– Jag är svinstolt för att ha banat väg in för kvinnor! Idag ser man behovet och en stolthet i att det ska finnas kvinnor vid förbandet.
FRÅN SOLDAT TILL CIVIL
Elitsoldat, tränare, föreläsare, författare. Petras CV är långt och fyllt av spännande uppdrag. En sak som inte står med men som förändrade allt är när Petra blev mamma till dottern, idag 8 år gammal.
– Efter föräldraledigheten hade allting förändrats, det var inte lika roligt att ta tillbaka alla färdigheter som krävdes. Jag hade svårt att hitta pyspunkan, vad är det som inte är så bra i mitt liv längre?
Petra fick jättebra stöttning av förbandet och tilldelades en coach som hjälpte henne att förstå vad det var som saknades. Det var livet hemma i norr. Hon valde att ta ett steg tillbaka från militären och är idag civil. De 17 år som hon vigt åt militären har format henne och hon tar med sig färdigheterna in i det civila livet. Idag är hon egenföretagare, hon är elittränare och föreläser på heltid.
Efter att första säsongen av tv-programmet hade sänts fick många upp ögonen för Petra och hennes bedrifter.
– Ja, det var häftigt. Många har förutfattade meningar om mig, att jag ska klara av allting och vara jättegrym på allt. Men jag är ju jättevanlig, många vill sätta mig på en piedestal. Men jag är en helt vanlig människa som haft en annorlunda väg.
BEMÄSTRA DINA RÄDSLOR
Petras liv har präglats av att hantera rädslor, både i hennes yrkesliv och i vardagen. Att kunna bemästra rädslan är en viktig del för att lyckas inom militären.
– Rädsla är en känsla som är skitjobbig att känna och som många undviker, vi tackar nej till saker bara för att vi är rädda.
Inför säsong två av ”Elitstyrkans hemligheter” har Petra en hemlig uppgift att genomföra som hon själv beskriver som ”vidrig”. Petra berättade för sin dotter om vad hon skulle göra och dottern drog fram en stol till Petra och sa att ”du har gjort mycket värre grejer än det här och tänk vad stolt du kommer vara efteråt”.
– Det är en anledning till varför jag måste göra det, men det ligger en rädsla över bröstet. Jag tränar på det nu och jag vet att jag kommer att klara det.
Två saker hjälper Petra i att vinna över rädslan. Den ena är mottot ”den förberedde överlever”. Istället för att skjuta upp känslan och rädslan tänker hon på det långt innan och förbereder sig genom mental träning. Den andra saken är ett knep hon lärde sig för några år sedan: hon visualiserar sitt eget hjärta.
– Jag gör det dagligen. Om jag är stressad så känner jag på min puls, jag sätter pek fingret och lång fingret på handleden och känner den. Då visualiserar jag mitt eget hjärta och lurar hjärnan genom att se det pumpa saktare – och pulsen sänks.
Att PAM och Petra är två olika personligheter stämmer, men de båda skapar en helhet. Att den tuffa, modiga Pam hänger med i vardagen är positivt för Petra.
– PAM är den som får mig att växa som individ och tackar ja till alla häftiga saker. Hon är driven, nyfiken och vill inte bli slentrian och leva på gamla meriter. Petra är mamman, frun och kompisen. Det är det som är härligt!
Petra Malm
Ålder: 44 år
Aktuell med: Boken ”Kodnamn Pam” och andra säsongen av ”Elitstyrkans hemligheter” på TV4.
Instagram: @PambyPetra
Foto: LENA LEE
Text: AMANDA DAREHED